Διαχειριστική ακινησία...


Του Γιώργου Κύρτσου
Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου έχει ρίξει τη χώρα σε ένα διαχειριστικό τέλμα. Η αποτυχία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μας οδήγησε στο μνημόνιο, χωρίς ο δικομματισμός να μπορέσει να επεξεργαστεί μια σοβαρή στρατηγική εξόδου από την κρίση.
Η απαξίωση του δικομματισμού, ο οποίος οδήγησε τον ελληνικό λαό σε...
ένα φαύλο κύκλο θυσιών χωρίς ελπίδα, αλλάζει τον πολιτικό χάρτη με έναν τρόπο που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Μεγάλος κερδισμένος των βουλευτικών εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας πολιτικός χώρος χωρίς διαχειριστική παράδοση και πολιτικά εκπαιδευμένος στην απόλυτη άρνηση όλων των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρουμε ενδεικτικά το παράδειγμα των ΑΕΙ, ΤΕΙ, όπου οι ακτιβιστές διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλαν τη μη εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είχε ψηφιστεί στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ.
Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του είχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ένα ποσοστό κατώτερο του 5%. Μαζί με τον κ. Κουβέλη, το κόμμα του οποίου είναι προϊόν διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, μοιράζονται σήμερα σχεδόν το 1/4 του εκλογικού σώματος. Περίπου πενταπλασίασαν τις εκλογικές δυνάμεις τους μέσα σε 3 χρόνια, αξιοποιώντας τη διαχειριστική αποτυχία του συστήματος και την ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την αποτυχημένη εφαρμογή του προβληματικού μνημονίου.
Σε μία περίοδο κατά την οποία τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων πολλαπλασιάζονται ή διαιρούνται ανάλογα με τη δυναμική που δημιουργεί η πολιτική του μνημονίου, αποκλείεται να δεχθεί ο κ. Τσίπρας να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες στο άμεσο μέλλον. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να τον απομυθοποιήσει πολιτικά και από τον πολλαπλασιασμό του εκλογικού ποσοστού του κόμματός του να περάσει ξανά στη διαίρεσή του.
Η πολιτική δυναμική
φαίνεται να ευνοεί τα σχέδια του κ. Τσίπρα και ως ένα βαθμό τα σχέδια του κ. Κουβέλη, και είναι βέβαιο ότι θα σταθούν στα προβλήματα της οικονομίας με μία λογική που αρμόζει περισσότερο σε φοιτητικό σύλλογο παρά σε κόμμα εξουσίας. Δεν υπάρχει, πάντως, άλλη πολιτική δύναμη ικανή να επιβάλει την αναγκαία πειθαρχία στο σύστημα. 
Ακρότητες
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν απαξιωθεί πλήρως και κινδυνεύουν άμεσα από νέα πτώση των ποσοστών τους και πολυδιάσπαση δυνάμεων. Οι άλλοι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου, ο κ. Καμμένος και ο κ. Μιχαλολιάκος, δεν έχουν καμία σχέση με διαχειριστικά ζητήματα, ούτε τη διάθεση να αποκτήσουν. Ο κ. Καμμένος και οι συνεργάτες του επενδύουν σε έναν επιθετικό λαϊκισμό, που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα και το κυβερνητικό παρελθόν ορισμένων από αυτούς. Ο κ. Μιχαλολιάκος από την πλευρά του επενδύει σε πιο... δυναμικές μεθόδους και στην κοινωνική διάλυση που φέρνει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. 
Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα θα αποχαιρετήσει τη ζώνη του ευρώ. Ο δικομματισμός απέτυχε στη διαχείριση της κρίσης που ο ίδιος προκάλεσε, η εφαρμογή του μημονίου λειτούργησε ισοπεδωτικά για την οικονομία και την κοινωνία και τώρα δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα, που θα οδηγούσε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του