Πορεία προς νέες εκλογές...



Του Γιώργου Δελαστίκ
Η εκλογική καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέστησαν όχι μόνο πολιτικά, αλλά και αριθμητικά αδύνατον τον σχηματισμό φιλομνημονιακής κυβέρνησης.
Η οριακή αποτυχία του Γιώργου Καρατζαφέρη και της Ντόρας Μπακογιάννη να μπουν στη Βουλή (παρά τη μαζική προσέλκυση -καθ' υπόδειξη- προς την Ντόρα του μουσουλμανικού στοιχείου) στέρησε τα δύο...
κόμματα-πυλώνες του πολιτικού συστήματος από άκρως αναγκαίους κοινοβουλευτικούς συμμάχους.
Εξέλιπε έτσι κάθε ελπίδα συγκέντρωσης μιας στοιχειώδους μνημονιακής πλειοψηφίας στη Βουλή, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση ίδιου προσανατολισμού με αυτές του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου.
Υπό το πρίσμα αυτού του συσχετισμού δυνάμεων κατέστη αναπότρεπτη η νέα προσφυγή στις κάλπες σε έναν μήνα, αφού ήταν πριν ακόμη από τις εκλογές γνωστό ότι οι πολιτικά διάσπαρτες αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν θα ήταν σε καμιά περίπτωση σε θέση να σχηματίσουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση.

Οφείλουμε βεβαίως να σημειώσουμε ότι συνιστά μεγάλη νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων η πανωλεθρία του μνημονιακού στρατοπέδου σε τέτοια έκταση ώστε να καταστεί αδύνατος ο σχηματισμός μνημονιακής κυβέρνησης.

Πρόκειται φυσικά για νίκη προσωρινή, η οποία καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι θα επαναληφθεί και στις πιθανές εκλογές του Ιουνίου. Μόνο οι κάλπες θα το δείξουν αυτό.
Οποιος όμως νομίζει ότι επειδή οι εκλογές θα γίνουν σε έναν μόλις μήνα, τα αποτελέσματά τους θα είναι ταυτόσημα με αυτά της Κυριακής, πλανάται ενδεχομένως πλάνην οικτράν.

Ο κομματικός συσχετισμός δυνάμεων βρίσκεται σε φάση πρωτοφανούς ρευστότητας. Εν πρώτοις ίσως δεν έχουν αντιληφθεί όλοι οι Ελληνες ότι πρώτο «κόμμα» είναι το... εξωκοινοβούλιο! Δεν αστειευόμαστε.

Τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής επειδή δεν ξεπέρασαν το φράγμα του 3%, συγκέντρωσαν όλα μαζί το απίστευτο και αδιανόητο μέχρι την Κυριακή ποσοστό του... 19,03%, τη στιγμή που η πρώτη ΝΔ πήρε μόνο 18,85%!

Το ποσοστό αυτό θα λιώσει σαν βούτυρο στη φωτιά στις επόμενες εκλογές και πολύ αμφιβάλλουμε αν τότε τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα διατηρήσουν ποσοστό πάνω από 6-7%.

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν πολλοί Ελληνες συνειδητοποιήσει ότι το ασήμαντο ποσοστό του 0,62% και μάλιστα μοιραζόμενο σε... τρία κόμματα (τους Οικολόγους, τον ΛΑΟΣ και την Ντόρα) ήταν αρκετό να βάλει... στη Βουλή και τα τρία κόμματα αυτά και έτσι να αφαιρεθούν όχι μία ή δύο, αλλά 25 έδρες από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα!

Δεν πρόκειται βεβαίως να αναιρεθούν οι μείζονες ανακατατάξεις. Αυτή τη φορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν περίπου δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι. Αλλοι τόσοι όμως ψήφισαν και τα κόμματα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ. Ποτέ στην ιστορία του τόπου η Αριστερά δεν είχε δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους!

Είναι φυσικά πολύ νωρίς ακόμη για να υποστηρίξει κανείς βάσιμα ότι στις επόμενες εκλογές θα βγει οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και με διαφορά, όπως έχει ήδη διαμορφωθεί η κυρίαρχη άποψη. Θα το δούμε εν καιρώ.

Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει κανένα αξιόλογο «ρεζερβουάρ» άντλησης ψήφων, πρέπει να επισημάνουμε ότι η Δεξιά και η ακροδεξιά έχουν μια τεράστια εξωκοινοβουλευτική δεξαμενή ψηφοφόρων (ΛΑΟΣ, Ντόρα, Μάνος, Δημιουργία Ξανά), που ανέρχεται στα 600.000 άτομα τα οποία, αν προστεθεί η Χρυσή Αυγή που ίσως λεηλατηθεί στις επόμενες εκλογές με τους 450.000 ψηφοφόρους της, ξεπερνούν το 1.000.000 άτομα.

Αν θέλουμε δηλαδή να είμαστε σοβαροί αναλυτές, πρέπει από τώρα να εκτιμήσουμε ότι ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός δυνάμεων στις επόμενες εκλογές θα είναι πιθανότατα πολύ διαφορετικός από αυτόν που προέκυψε μόλις προ τριών ημερών.
Η νέα Βουλή θα περιλαμβάνει κι άλλα κόμματα πέραν των επτά που ήδη έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Παίζουν το κεφάλι τους οι αρχηγοί

Παρόλο που οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και επομένως οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αποτελούνται σε ικανό βαθμό από ανθρώπους του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι δύο αρχηγοί θα παίξουν κυριολεκτικά το κεφάλι τους από πολιτική σκοπιά στις εκλογές αυτές. Δεν αναφερόμαστε μόνο ή κυρίως στην εσωκομματική σφαγή που θα γίνει προεκλογικά για να μπουν οι υποψήφιοι στις λίγες σίγουρες εκλόγιμες θέσεις και στην πλήρη απραξία ή και υπονομευτική δράση των υπολοίπων που θα αποκλειστούν. Το ουσιώδες είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επιβιώσουν οι δύο αρχηγοί ως ηγέτες των κομμάτων τους, αν το ΠΑΣΟΚ ξαναπάρει 13% ή η ΝΔ 18% και 19%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του