Διπλό νόμισμα μετά τις εκλογές «βλέπει» η Morgan Stanley

Διπλό νόμισμα μετά τις εκλογές «βλέπει» η Morgan Stanley

Μία έκθεση που περιγράφει την σύνδεση των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου με την οικονομική πορεία της χώρας μας μέσα στους επόμενους μήνες, δημοσίευσε το ευρωπαϊκό ερευνητικό τμήμα της επενδυτικής τράπεζας «Morgan Stanley»....
Στην έκθεση που υπογράφεται από έγκριτους οικονομολόγους, γίνεται μία περιγραφή του πολιτικού σκηνικού μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, ενώ τονίζεται αρκετές φορές πως είναι δύσκολο όχι μόνο για το πρώτο κόμμα αλλά ακόμη και για τον συνασπισμό δύο κομμάτων, να σχηματίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 εδρών.
Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις των δανειστών απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποτέλεσμα.

Όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύεται,
«Αναπόφευκτη πραγματικότητα, είναι το ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση. [...] Από την στιγμή που η χρηματοδότηση αυτή δεν έρχεται από την εσωτερική αγορά, τότε θα έρθει από τους δανειστές».
«Το κόστος των μέτρων λιτότητας είναι ο αποπληθωρισμός. Αυτό επηρεάζει τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος έχει λόγο στις πολιτικές διαδικασίες και εξελίξεις. Το κόστος της επιδίωξης άλλων πολιτικών, από την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του προγράμματος προσαρμογής, μέχρι την χρεοκοπία, ή έστω την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη, έχει επιπτώσεις στους πιστωτές οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι εκτός Ελλάδος. Δεν ψηφίζουν».


Στην συνέχεια η «Morgan Stanley Research Europe», κάνει μία αναφορά στο δημοσκοπικό περιβάλλον προ των εκλογών παρουσιάζοντας δημοσκοπήσεις της Public Issue, και της VPRC.


Στις δημοσκοπήσεις αυτές που βγήκαν στις 20 Απριλίου 2012 τα κόμματα παίρνουν τα εξής ποσοστά.


20 April 2012

                                                 Public Issue        VPRC
  • Νέα Δημοκρατία                   21.5                 23.0
  • ΠΑΣΟΚ                                 14.0                14.0
  • ΣΥΡΙΖΑ                                 13.0                13.5
  • KKE                                      11.0                11.5
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες           11.0                8.5
  • ΔΗΜ.ΑΡ.                                9.5                 8.0
  • Χρυσή Αυγή                         5.5                 6.5
  • Οικολόγοι Πράσινοι             3.5                 3.0
  • ΛΑΟΣ                                   3.0                 3.0
  • ΔΗ.ΣΥ.                                  2.0                 1.5
  • Αλλο                                    6.0                7.5
Επίσης στον σχολιασμό των παραπάνω αποτελεσμάτων η έρευνα αναφέρει πως «Αν ο κόσμος ψηφίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα (Νέα Δημοκρατία) που ηγείται στα ποσοστά θα αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στις εκλογές, τότε θα εξαρτάται από τους Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κυβερνήσει. Συμπεριλαμβανομένου του "μπόνους" των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, τότε τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως δεδομένο, καθώς μπορεί να χρειαστούν και άλλα κόμματα επίσης. Γενικότερα πάντως περίπου εννέα ή δέκα κόμματα έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στην Βουλή».

Επίσης γίνεται αναφορά στο ότι παρά τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις των προέδρων των δύο μεγάλων κομμάτων στα μέτρα λιτότητας, (οι οποίες ωστόσο δεν δεσμεύουν κανέναν νομικά), οι αγορές παραμένουν εν αμφιβολία σχετικά με τις υποσχέσεις αυτές.
«Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει για τα μέτρα του 2013-2016 μέσα στον Ιούνιο. Έτσι δεδομένου του ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ίσως εξαρτώνται από συμμαχίες με μικρότερα, τότε θα δοκιμαστεί στο μέλλον και η πολιτική σταθερότητα» υποστηρίζεται στην έκθεση.

Στην συνέχεια δίνεται ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η Τρόικα. Στο σενάριο αυτό λοιπόν, σχολιάζεται πως ο δεσμευμένος λογαριασμός με τα χρήματα της Ελλάδας έχει άμεση σχέση με την κοινωνική σταθερότητα.
«Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Ιουνίου, τότε η Τρόικα ίσως αποφασίσει να παρακρατήσει τις πληρωμές προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι όμως ένα υποθετικό σενάριο, καθώς ίσως η Τρόικα αρκεστεί σε μία τυπική ή άτυπη προειδοποίηση την πρώτη φορά». «Εάν όμως», αναφέρεται στην έκθεση, «με την πάροδο του χρόνου, μέχρι τον Σεπτέμβριο, υπάρξουν ξανά αποκλίσεις, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποφασίσει την άρνηση εκταμίευσης δόσεων του δανείου»

Η ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμές στην συνέχεια, είναι το ζήτημα, καθώς οι συντάξεις, οι παροχές και πολλές άλλες πληρωμές είναι πολύ σημαντικές. Η «Morgan Stanley Reserach Europe», σχολιάζοντας την ανάγκη αυτή της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν διστάζει να αναφέρει και το σενάριο διπλής νομισματικής μονάδας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πέραν του ευρώ και ένα εγχώριο νόμισμα. Ωστόσο επισημαίνει πως
«μία τέτοια κατάσταση δεν θα ήταν καθόλου σταθερή».

Επίσης η έκθεση κάνει μία μνεία στον νέο εκλογικό νόμο περιγράφοντας το μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα, εν συγκρίσει με τον προηγούμενο νόμο που έδινε μόλις 40 έδρες στον νικητή των εκλογών.
«Κάθε κόμμα χρειάζεται να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3% προκειμένου να εισέλθει στην Βουλή, ενώ το πρώτο κόμμα για να κυβερνήσει αυτοδύναμα, πρέπει να συγκεντρώσει 39% από το σύνολο των ψήφων [...] το νέο εκλογικό σύστημα εισήχθη προκειμένου να ευνοήσει την πολιτική σταθερότητα».

Ενώ τέλος, σχολιάζεται και το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής διαδικασίας. Χαρακτηριστικά, καταλήγοντας αναφέρεται πως
«Εάν ο Αντώνης Σαμαράς τα πάει καλά στις εκλογές της 6ης Μαΐου ίσως προσπαθήσει να επιδιώξει νέες εκλογές ελπίζοντας εκεί να μπορέσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που χρειάζεται. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται μέχρι τώρα κάτι τέτοιο είναι ένα μακρινό ενδεχόμενο. Ωστόσο εάν ήθελε να επιδιώξει νέες εκλογές σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα μπορούσε να το κάνει με το να μην σχηματίσει κυβέρνηση σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 53».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του