Συζήτηση και λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ενέργειες διεκδίκησης παραμονής του πανεπιστημιακού τμήματος Λιβαδειάς

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της αριθμ.2013-3ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων Αριθμός απόφασης : 12
Περίληψη
Στην Λιβαδειά, σήμερα 30 Ιανουαρίου 2013 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων μετά την από 2051/25-01-2013 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καλλιαντάση Δημητρίου, η οποία δόθηκε σε κάθε Σύμβουλο, σύμφωνα με το άρθρο 67 § 5 του Ν.3852/2010 << Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης >>.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, επειδή σε σύνολο 33 συμβούλων ήταν....
παρόντες 28 σύμβουλοι δηλαδή:
ΑΠΟΝΤΕΣ    
1.Γκικόπουλος Σπυρίδων
2.Πολυτάρχου Λουκάς
3.Τσιφής Δημήτριος
4. Ψυχογιός Παναγιώτης        
5.Τσεσμετζής Εμμανουήλ           

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                                                                                                                                   
  1. Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος                                     
  2. Νταντούμη Ιωάννα.                                                   
  3. Ρούτης Κωνσταντίνος                                                  
  4. Κακοτρίχης Κωνσταντίνος                                         
  5. Τσίνας Βασίλειος                                                       
  6. Καλλιαντάσης Δημήτριος                                                         
  7. Καραμπέτσος Επαμεινώνδας                         
  8. Καραμάνης Γεώργιος           
  9. Λαμπριτζής Σεραφείμ                         
  10. Παλαμίδας Ιωάννης                                           
  11. Αποστολίδης Νικόλαος
  12. Σταματίου Ανάργυρος                                                   
  13. Λουκάς Γεώργιος
  14. Αβορίτης Δήμος
  15. Λαζάρου Γεώργιος
  16. Καρράς Ιωάννης
  17. Αποστόλου Ιωάννης
  18. Γιούλας Ιωάννης
  19. Καραμπέτσος Νικόλαος
  20. Νταλιάνη- Καλλίνωση Αικατερίνη
  21. Δελής Παναγιώτης
  22. Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
  23. Δημητρόπουλος Ιωάννης
  24. Καρκάνας Αλέξανδρος (απών  στο 1ο Θ.Η.Δ.)                                       
  25. Κοτσικώνας Επαμεινώνδας
  26. Αρκουμάνης Πέτρος
  27. Παπαλάμπρος Βασίλειος
  28. Ζορμπάς Νικόλαος(απών  στο 1ο Θ.Η.Δ.)                                 
                                               

Καθώς επίσης, οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Λεβαδέων:
1.Σκαπέτης Δημήτριος (Λιβαδειάς), 2.Μπαμπανάσιος Ζαχαρίας (Μαυρονερίου), 3.Γκικόπουλος Αλέξανδρος (Ρωμέϊκου), 4.Δημόπουλος Ιωάννης (Χαιρώνειας), 5.Δούκας Γεώργιος (Παρορίου), 6.Σκούρας Ανδρέας (Προσηλίου), 7. Κιούσης Λ. (Κυριακίου), 8.Κοντογιάννη Ελένη (Δαυλείας), 9. Γερονικολός Σωτήριος (Λαφυστίου), 10. Γκικόπουλος Νικόλαος (Θουρίου), 11.Γούλα Ελένη (Αγ. Γεωργίου), 12.Λύτρας Παναγιώτης (Αλαλκομενών), 13.Ζώτικας Ιωάννης (Αγ.Τριάδας), 14.Χαρογιάννης Σωτήριος (Κορώνειας), 15.Φλώρος Ιωάννης (Ακοντίου), 16.Παπαδά Αγγελική (Πρ. Ηλία),17.Φίλων Χρήστος (Αγ.Άννας),18.Δάλκας Λουκάς (Αγ.Βλασίου),19.Αγγελόπουλος Κων/νος (Ανθοχωρίου), 20.Βρούζας Θωμάς  (Βασιλικά). 
Παρόντος και του προσκληθέντος Δημάρχου κ. Παπαγγελή Νικολάου.                           
Ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
……………………………………………………………………………………………………
Εισηγούμενος το 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης, έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Παπαγγελή Νικόλαο, ο οποίος έθεσε υπ΄ όψιν των Δημοτικών Συμβούλων τα παρακάτω:
«….Με την αναγγελία από τον Τύπο των όσων σχεδιάζονται για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, είχαμε κάνει μία σειρά από ενέργειες στις οποίες πάλι υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το λαό και τους εκπροσώπους της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας γενικότερα.
Στην πορεία και αναζητώντας στρατηγικές και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όρους και προϋποθέσεις τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα διατήρησης και αναβάθμισης του Τμήματος στην πόλη της Λιβαδειάς.
Έτσι λοιπόν, πέρα από μία προσπάθεια που κάναμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς από την πλευρά μας, όπως άλλωστε έτσι είχε γίνει και με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής, να μπορέσουμε να αναλάβουμε πέρα από τα έξοδα και την συνεισφορά που έχει ο Δήμος στα λειτουργικά έξοδα της Σχολής – με το κτίριο όπως γνωρίζετε- ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού καλύπτεται από το Δήμο – να προσπαθήσουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε πιθανό σενάριο, όπου θα έμπαινε θέμα λειτουργικού κόστους για το πανεπιστήμιο.
Έτσι λοιπόν, σε συνεργασία με κάποιους εκπροσώπους της περιοχής είμαστε σε θέση εάν και εφόσον υπάρξει τέτοιο ζήτημα να δούμε και το λειτουργικό κόστος.
Στην πορεία και αναζητώντας στρατηγική συμμαχία με άλλες πόλεις της Ελλάδας που είχαν αντίστοιχο θέμα και μιλάμε κυρίως για τα πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και Δυτικής Μακεδονίας, όπου δραστηριοποιούνται στις πόλεις της Κοζάνης, της Βέροιας, της Φλώρινας, καταφέραμε και πήραμε μία ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. σε σχέση με την αναγκαιότητα διατήρησης αυτών των πανεπιστημιακών σχολών.»
(Ο κ. Δήμαρχος αναγιγνώσκει το σχετικό ψήφισμα του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.)       
Ακολούθως, ο κ. Πρόεδρος έδωσε τον λόγο σε εκπροσώπους φορέων και τοπικούς παράγοντες της περιοχής της Βοιωτίας, οι οποίοι προσκλήθηκαν για το ανωτέρω θέμα και ανάπτυξαν τις προτάσεις τους και τα συμπεράσματα τους σχετικά. (κ.κ. π. Δημητριος, Μπότσαρης Χ, Παναγιωτόπουλος Ν, Τσιπλάκος Αρ, Σταθάς Ι, Ρούσσαρης Αρ, Αγνιάδης Π, Παπαθωμά Θεοφ, Μουλκιώτης Γ, Θηβαίος Ν, Σιδέρης Γ, Παπασπύρου Κ, Πελέκης Γ, Ξηρογιάννης Κ, Ντασιώτης Γ, Σαμιώτης Π , Μπίνιος Λ, Κόκκινος Σπ, Καρβούνης Γ, Παπαγγελης Γ, Δημητρίου Χρ, Αποστολου Ι, Πούλου Γ, Κοτσικώνας Επ, Παπαλάμπρος Β, Παλαμίδας Ι).
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, από την όποια προέκυψε πρόταση συγκεκριμένου ψηφίσματος από τον επικεφαλή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ελάσσων μειοψηφία), κ. Κοτσικώνα Επαμεινώνδα, καθώς και πρόταση – προσθήκη στο ψήφισμα που πρότεινε ο κ. Δήμαρχος,  από την επικεφαλή της «Δυναμικής Συνεργασίας – Ανεξάρτητης Κίνησης Νέου Δήμου Λεβαδέων» (ελάσσων μειοψηφία), κας Πούλου Γιώτας.
Το Προεδρείο του Δ.Σ. διαβουλεύτηκε με τους επικεφαλείς όλους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και  κατέληξε σε συγκεκριμένο κείμενο ψηφίσματος προς ψήφιση από όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Ο κ. Πρόεδρος  ανάγνωσε το ψήφισμα και κάλεσε τα μέλη του Σώματος όπως αποφασίσουν σχετικά.
Κατόπιν ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία, από την οποία προέκυψε -με είκοσι δύο ψήφους υπέρ και τέσσερις ψήφους κατά- η υπερψήφιση του ψηφίσματος. 
Η Δημοτική Σύμβουλος κα Πούλου Γ. δήλωσε ότι καταψηφίζει το συγκεκριμένο ψήφισμα, διότι δεν συμπεριλήφθηκε πρόταση της στο συγκεκριμένο ψήφισμα που αφορούσε την προσθήκη: « και την ανάληψη ευθύνης από το κράτος – αυτής που το Σύνταγμα ορίζει για την δωρεάν, δημόσια παιδεία».
Ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοτσικώνας Επ. δήλωσε ότι εμμένει σε ξεχωριστό ψήφισμα και συγκεκριμένα  στο ψήφισμα που πρότεινε η παράταξη του, διότι είναι αυτό που περιλαμβάνει το συνολικό σκεπτικό της προωθούμενης μεταρρύθμισης στην ανώτερη εκπαίδευση και καλύπτει απόλυτα όχι μόνο τις θέσεις του αλλά και της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων. 

Συνοψίζοντας, το Δ.Σ. αφού άκουσε τα ανωτέρω, έλαβε υπόψη του τις διατάξεις των άρθρων 65, 67, 238  του Ν. 3852/10 και κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας  

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Την έκδοση του κατωτέρω ψηφίσματος και την κοινοποίηση του προς τους αρμόδιους φορείς:
ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά στην κατάργηση λειτουργούντων αυτόνομων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο, ενώ η συνολική δραστηριότητα τους καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Περιφέρειας.
Η επιδιωκόμενη περιφερειακή ανάπτυξη, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στην αναζήτηση και προώθηση του οποίου ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία αποτελεί βασικό θεμέλιο λίθο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Η κατάργηση αποκεντρωμένων Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ελλάδας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι φορείς της Βοιωτίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του χάρτη των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού θεσμού που λειτουργεί σήμερα στη χώρα, θα μας βρει αντίπαλους και αντίθετους σε κάθε βήμα.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση να μην διαταράξουν με κανένα τρόπο την λειτουργία του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης της Λιβαδειάς, ενός τμήματος με εξαιρετικό επίπεδο σπουδών, μοναδικό γνωστικό επίπεδο, υψηλό ποσοστό αποφοίτησης και κυρίως υψηλό ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων από την αγορά εργασίας.
Επίσης, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας σε οποιαδήποτε διοικητική μεταβολή του πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και μεταφορά της διοικητικής έδρας του, από την έδρα της Στερεάς Ελλάδας.
Καλούμε τους Βουλευτές Βοιωτίας και τους Βουλευτές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να είναι θεματοφύλακες της απόφασης μας.
Στην παραπάνω απόφαση ψήφισαν ΚΑΤΑ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Πούλου Γ. Δημητρόπουλος Ι, Κοτσικώνας Επ. και Αρκουμάνης Π.
Η απόφαση πήρε τον αριθμό 12.
Το Δ.Σ. εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο να υποβάλλει στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης αυτής πριν από την υπογραφή των επίσημων πρακτικών που θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση. Συντάχθηκε το πρακτικό και υπογράφεται από εκείνους που πήραν μέρος στη συνεδρίαση αυτή.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Παπαγγελής Νικόλαος
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Καλλιαντάσης Δημήτριος
  1. Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος
  2. Νταντούμη Ιωάννα
  3. Ρούτης Κωνσταντίνος
  4. Κακοτρίχης Κωνσταντίνος
  5. Τσίνας Βασίλειος                                                                                                                   
  6. Καραμπέτσος Επαμεινώνδας                                            
  7. Καραμάνης Γεώργιος
  8. Λαμπριτζής Σεραφείμ                                    
  9. Παλαμίδας Ιωάννης
  10. Αποστολίδης Νικόλαος
  11. Σταματίου Ανάργυρος
  12. Λουκάς Γεώργιος                                                                     
  13. Αβορίτης Δήμος
  14. Λαζάρου Γεώργιος
  15. Καρράς Ιωάννης                                                        
  16. Αποστόλου Ιωάννης
  17. Γιούλας Ιωάννης                                                                 
  18. Καραμπέτσος Νικόλαος                                                       
  19. Νταλιάνη – Καλλίνωση Αικατερίνη
  20. Δελής Παναγιώτης     
  21. Πούλου Γιώτα                                        
  22. Δημητρόπουλος Ιωάννης
  23. Κοτσικώνας Επαμεινώνδας
  24. Αρκουμάνης Πέτρος
  25. Παπαλάμπρος Βασίλειος  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του