Μας ράβουν κοστούμι - Με συνοπτικές διαδικασίες κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, περιουσιών


Μας ράβουν κοστούμι και όποιος δεν «χωράει» σε αυτό για να αποπληρώσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο αυτομάτως θα έρχεται κατάσχεση της ακίνητης ή κινητής του περιουσίας. Με…
δημοκρατικές και συνοπτικές διαδικασίες. Πάντα σε συνεννόηση με την τρόικα.
Οι τοκογλύφοι δανειστές με τους εγχώριους υπερασπιστές τους στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν μάλιστα να περάσουν τη νέα ρύθμιση που προωθούν ως ευεργετική. Δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι άθλιοι πώς οι πολίτες απλά δεν έχουν να πληρώσουν. Τους βάζουν στη μέγγενη μέχρι να τους «στύψουν» ολοκληρωτικά. Να τους πάρουν ότι τους απέμεινε ως περιουσιακό στοιχείο, να τους «πιούν» το αίμα.  
  
Με εντολή λοιπόν του νέου Γενικού Γραμματέα Φορολογικών Εσόδων Χ. Θεοχάρη και μετά από συνάντηση που είχε με τους έφορους, αποφασίσθηκε να σταλούν σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες ραβασάκια για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων. Στο στόχαστρο έχουν μπει 2,3 εκατομμύρια οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 3.000 ευρώ, 100.000 οφειλέτες με χρέη από 3.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ, 5.770 οφειλέτες με χρέη από 300.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και 1.500 οφειλέτες που χρωστά ο καθένας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Οι κατασχέσεις θα αρχίσουν αν οι πολίτες δεν ανταποκριθούν στην προειδοποιητική επιστολή για ρύθμιση των οφειλών τους. Μάλιστα κάποιοι από το υπουργείο Οικονομικών πρότειναν να μειωθεί το ποσό κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση από τα 1.000 ευρώ στα 600 ευρώ. Σενάριο που διαψεύσθηκε, αλλά είναι ενδεικτικό των προθέσεων κάποιων «βαμπίρ» που κυκλοφορούν εντός της κυβέρνησης.
Αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση την εμφανίζει ως «τελευταία ευκαιρία» για να γλιτώσει ο οφειλέτης την κατάσχεση. Ακόμη και αυτή η ρύθμιση όμως κρύβει παγίδες και επιβαρύνσεις για τους οφειλέτες.
- Ο οφειλέτης θα πρέπει να παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο των εσόδων του, των περιουσιακών στοιχείων του αλλά και των παγίων εξόδων του (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου, δίδακτρα των παιδιών που σπουδάζουν κλπ), για να πείσει πως το ποσό που προτείνει, είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να πληρώνει, χωρίς να κρύβει άλλα εισοδήματα και δυνατότητες που έχει.
- Αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν τους τζίρους τους, τις χρηματορροές και τα περιουσιακά στοιχεία που αφενός θα διασφαλίζουν το δημόσιο για να εισπράξει, αν χρειαστεί, όσα αυτές τυχόν αμελήσουν μελλοντικά να πληρώσουν.
- Αφού συμφωνηθεί το ποσό της μηνιαίας καταβολής, θα βρεθεί και ο αριθμός των δόσεων που θα διακανονιστούν. Η τρόικα απορρίπτει ως αναποτελεσματικές τις ως τώρα ρυθμίσεις, ακόμα και την μόνιμη («πάγια») ρύθμιση με τις 48 δόσεις που εφαρμόζουν οι ΔΟΥ, θεωρώντας αναχρονιστικό να ισχύει μια γενική «οριζόντια» ρύθμιση με π.χ. 30, 60 ή 100 δόσεις για όλους, αφού δεν έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες ή δυσκολίες.
- Οι δόσεις που θα συμφωνηθούν όμως θα επιβαρύνονται και με τόκο υπερημερίας, ως εκπρόθεσμες. Το ποσοστό μπορεί ενδεχομένως να είναι και μικρότερο από 1%-1,5% το μήνα, που ίσχυε γενικά στην εκπρόθεσμη καταβολή των φόρων.
- Όποιος χάσει τη ρύθμιση, δεν θα έχει πια την ευκαιρία να υπαχθεί σε νέα! Θα ενεργοποιούνται από την επόμενη μέρα οι διαδικασίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
- Από την πρώτη κιόλας μέρα υπαγωγής τους στη ρύθμιση, οι ΔΟΥ θα προετοιμάζονται με όλα τα μέσα για την μέρα που, παρ’ ελπίδα, ο οφειλέτης φανεί ασυνεπής στην δέσμευσή του να πληρώσει όσα υπόσχεται. Μετά την πρώτη επίσκεψη στην εφορία, ο φάκελός του με όλα τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει επικαλεστεί (εισοδήματα, κατασχέσεις, περιουσία κλπ) θα σταλεί στα τμήματα είσπραξης για να ληφθούν ενυπόθηκα μέτρα, δεσμεύσεις μεταβίβασης σε τρίτους κλπ.
- Ειδική ρήτρα κατάσχεσης όμως θα προβλεφθεί και για όσους ζητήσουν ρύθμιση, αποκρύπτοντας περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία. Για αυτούς δεν θα υπάρχει επιστροφή σε συμβιβασμό, εάν τυχόν η εφορία ανακαλύψει (μετά από διασταυρώσεις κλπ) πως απέκρυψαν περιουσία για να φανούν «φτωχοί» στα μάτια του εφόρου τους.
Δηλαδή θα δουλεύει ως γνήσιος τοκογλύφος, θα είναι ο επίσημος «στραμπουληχτής» της τρόικα για να παίρνουν τα λεφτά τους οι δανειστές.
Η κυβέρνηση το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» το έχει αντιληφθεί ; Ή κάνει σχέδια επί χάρτου ευελπιστώντας να φέρει στα κρατικά ταμεία κάποια από τα δισεκατομμύρια που της λείπουν;

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του