Στη Βουλή τα στοιχεία για τις αγροτικές ενισχύσεις



Αποφασισμένος να προχωρήσει ο έλεγχος σε βάθος στις... τριτοβάθμιες αλλά και τις δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, που έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις αγροτικές ενισχύσεις στη Βουλή. 

«Είναι σαφής η εντολή του πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός προειδοποιεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις «για να εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ», οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) και σε Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους.
Ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ την περίοδο 1994 έως και το 2012 οι οποίες υπολογίστηκαν επί των εσόδων του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά και ανήλθαν συνολικά σε 55.599.231 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραξε συνολικά 37.471.011,39 ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11.321.002,35 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 6.807.218,12 ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης διαβίβασε στη Βουλή και τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 1995 έως και το 2010, που συνολικά φθάνουν το 1,2 εκατομμύριο ευρώ.
Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών Γιώργου Κασαπίδη (ΝΔ), Γιώργου Κοντογιάννη, Κωνσταντίνου Κοντογεώργου (ΝΔ), Πάρη Μουτσινά (ανεξάρτητος) και Νίκου Σταυρογιάννη (ανεξάρτητος) για τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των Τριτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο, υποστήριξε με σθένος την αταλάντευτη θέση ότι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος περνάει αποκλειστικά και μόνο από το δρόμο της κρυστάλλινης διαφάνειας σε θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος», αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Τσαυτάρης και υπογραμμίσει ότι «η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής: ο έλεγχος στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις πρέπει να προχωρήσει σε βάθος για ολόκληρη την περίοδο από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Όπως αναφέρει ο υπουργός, «βούληση της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε προσωπικά ο πρωθυπουργός, είναι η κατάργηση της παράλογης αυτής χρηματοδότησης εν μέσω οικονομικής κρίσης, στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων».
Ο κ. Τσαυτάρης ενημερώνει ότι «μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις για την πρώτη πενταετία (2007-2011) και αναμένοντας την ολοκλήρωση για το σύνολο της περιόδου που ζητήθηκε, θα εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ» γιατί «η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ελέγχει και το τελευταίο ευρώ που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες Οργανώσεις, κάτι που άλλωστε το έχουν ζητήσει και οι ίδιες εγγράφως».
Με το έγγραφο του ο υπουργός χαρακτηρίζει επίσης επιτακτική την ανάγκη επέκτασης των ελέγχων τόσο στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), όσο και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη, όσο και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους, το οποίο, επίσης, γίνεται.
Μάλιστα για την επιτάχυνση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων, έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές και όπως προειδοποιεί ο κ. Τσαυτάρης όπου διαπιστώνεται ότι τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο ελληνικός λαός και πρωτίστως οι αγρότες αξιώνουν να πληροφορηθούν υπεύθυνα που διατέθηκαν τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι αγροτικές οργανώσεις.

Read more: http://proinimatia.blogspot.com/2013/02/blog-post_8050.html#ixzz2LS8yQvZr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του