Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στο ΥΠΟΙΚ -Παραμένει «αγκάθι» το Δημόσιο


troika-apoliseis
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έφτασαν σε συμφωνία μίας και παραμένει ανοιχτό το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο, την ώρα που το Eurogroup πιέζει για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.
«Υπάρχει ελπίδα να κλείσουμε απόψε ή αύριο» ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας , τονίζοντας πως τα αρμόδια υπουργεία έχουν δώσει τις διευκρινίσεις που ζητούσε η Τρόικα. Έτσι, οι συνομιλίες δείχνουν να βρίσκονται στην τελική ευθεία αν και η τρόικα πιέζει όχι μόνο για τις απολύσεις των επιόρκων, αλλά και για το συνολικό πακέτο με τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η ζητά να γίνει η διαπραγμάτευση για το σύνολο του «διαρθρωτικού ορόσημου» του Δημοσίου, δηλαδή απαιτεί να λάβει αναλυτικά τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, και όχι μόνον για τους επίορκους.
Παράλληλα, φυσικά, συνεχίζονται και οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον «νέο φόρο» που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά και για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες. Για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά απομένουν να συμφωνηθούν αρκετές λεπτομέρειες, στις οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «μπορεί να κρύβεται ο διάβολος».
Για τη δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο εφέτος, θα απαιτηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, και συμφωνία για το αναθεωρημένο Μνημόνιο, στην οποία θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις και το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
Ενημέρωση 20:30  
Μαραθώνιες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το «καυτό» ζήτημα του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα:
Σχετικά με το θέμα των απολύσεων, αναμένεται να βρεθεί μια μέση λύση, ανάμεσα στο ακραίο σενάριο που προέβλεπε το αίτημα της τρόικας για απολύσεις 5.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2013 και το άλλο άκρο, του να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος.
Σχετικά με τη δόση που πρέπει να λάβει η χώρα μας, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς όπως σημειώνουν το Eurogroup αυτό είναι άτυπο και η απόφαση για εκταμίευση αναμένεται να ληφθεί στις επόμενες μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σας υπενθυμίζουμε:
Έκλεισε η συμφωνία τρόικας-οικονομικού επιτελείου για το «χαράτσι»
Δεν κάνει πίσω η Τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απαίτησε εκ νέου να απολυθούν άμεσα, μέσα στο 2013, 5.500 υπάλληλοι.
Μάλιστα ζήτησε και οργανογράμματα αποχωρήσεων ανά τρίμηνο για να έχει ξεκάθαρη εικόνα.
«Το θέμα του Δημοσίου με την τρόικα θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μανιτάκης. Ωστόσο φαίνεται ότι ήδη συμφωνήθηκε με την τρόικα να προχωρήσουν άμεσα οι απολύσεις αλλά και η διαθεσιμότητα.
ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Χωρίς τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το θέμα των απολύσεων των δημόσιων υπαλλήλων.
Η νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών βρίκεται ήδη σε εξέλιξη
Τα αιτήματα της τρόικας για 5.500 απολύσεις επίορκων μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά 20.000 μέχρι το τέλος του 2014 είναι εκτός των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο και ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης, το θέμα παραπέμπεται στους τρεις αρχηγούς.
Μετά την χθεσινή σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως υπήρξε κάποια πρόοδος σε αρκετά θέματα, αλλά καμία συμφωνία δεν επετεύχθη.
«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα σημεία», ανέφερε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός πηγαίνει στο άτυπο Eurogroup «με πολλά κλειστά ζητήματα». Σημείωσε πάντως ότι ανακοινώσεις θα γίνουν για το σύνολο του «πακέτου», αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, πάντως και στη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των πιστωτών, ο κ. Μανιτάκης απέφυγε κατά πληροφορίες, να δεσμευθεί για συγκεκριμένο αριθμό επιόρκων που θα δουν άμεσα την «έξοδο από το Δημόσιο». «Δεν θα πρέπει να δεσμευθούμε για συγκεκριμένο αριθμό, καθώς οποιαδήποτε απόκλιση θα θεωρηθεί παρέκκλιση και μετά πρέπει να πάμε σε οριζόντιες απολύσεις», επισήμαιναν στελέχη του Διοικ. Μεταρρύθμισης, επιχειρώντας να εξηγήσουν την στάση του υπουργού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του