Τρομάζουν «κούρεμα» και ευρώ


TROMAZOUN EUROΈνα σημαντικό υπόγειο ρεύμα αλλαγής, αλλά και έντονης ρευστότητας των πολιτικών δεδομένων, καθώς μελλοντικά οι τάσεις αυτές δεν αποκλείεται να γίνουν εφαλτήριο σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, καταγράφεται από το πολιτικό βαρόμετρο του Απριλίου της εταιρείας Metrisi για την εφημερίδα Παραπολιτικά. Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν την περαιτέρω επιβάρυνση του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλονος, την έντονη ανασφάλεια για πιθανό "κούρεμα" των καταθέσεων, την ορατή πλέον αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά και την αναζήτηση νέων συμμαχιών στον ευρωπαϊκό νότο. Ασφαλώς έχει αξία και πρέπει να υπογραμμισθεί ο χρόνος πραγματοποίησης της έρευνας: λίγες ημέρες έπειτα από τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο  και εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας.
Απαισιόδοξοι για το μέλλον των λογαριασμών τους


Στο ερώτημα "έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων;", οι πολίτες εμφανίζονται αισθητά απαισιόδοξοι, εκτιμώντας ουσιαστικά, μετά τον πανευρωπαϊκό θόρυβο που έχει ξεσπάσει από τις τραπεζικές εξελίξεις στη Μεγαλόνησο και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ακολούθησαν, ότι το κυπριακό μοντέλο θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τη βάση για τη διάσωση των οικονομιών που κλυδωνίζονται στην ευρωζώνη. με τις σκέψεις αυτές και ενώ σφίγγει ο κλοιός για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, το 71,3% όσον απάντησαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν "σιγουρα" και "μάλλον ναι" ότι υπάρχει ζήτημα με τις καταθέσεις, ενώ, αντίθετα, "σίγουρα αρνητικοί " εμφανίζονται το 24% των πολιτών ενώ δεν απαντά το 4,7%.
Δεν εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις

Τόσο η ανασφάλεια όσο και η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων φαίνεται και από το ισχυρό ποσοστό δυσπιστίας έναντι των διαβεβαιώσεων που έχουν δοθεί μετά το κυπριακό ναυάγιο από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος "κουρέματος" των ελληνικών καταθέσεων. Το 81% όσων απάντησαν στη δημοσκόπηση δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Σίγουρο για την αξιοπιστία του συστήματος εμφανίζεται σήμερα μόλις το 15,9% ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του ερωτήματος το 3,1%.
Σημαντικά ενισχυμένο το λόμπι της δραχμής

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπτρο και η απροσδόκητα σκληρή τακτική των Ευρωπαίων με την εφαρμογή της μεθόδου του κουρέματος καταθέσεων για πρώτη φορά φούντωσαν ακόμη περισσότερο το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% όσων απάντησαν διαφωνούν με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, ενώ ενισχυμένοι σε σχέση με το παρελθόν είναι όσοι πιστεύουν στο εθνικό νόμισμα, με 30,7%. Άνοδο επίσης καταγράφει η ομάδα εκείνη των πολιτών που αρνείται να πάρει σαφή θέση, με 12,4%.
"Ναι" στο ευρώ του νότου της Ε.Ε

Αν και τα σενάρια για την κυκλοφορία δύο ευρώ εντός της Ε.Ε ακούγονται από τα χείλη των οικονομολόγων από την έναρξη σχεδόν της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως η εφαρμογή των επώδυνων μέτρων λιτότητας ωριμάζει σταδιακά τις συνθήκες για επαλήθευση των εκδοχών. Στο ερώτημα "πως θα βλέπατε τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου;", "θετικά" και "μάλλον θετικά" απαντά το 41,8% των πολιτών ενώ "αρνητικά" και "μάλλον αρνητικά" το 44%. Δεν θέλησαν να δώσουν απάντηση το 14,2% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του