Ο Αναστασιάδης γνώριζε το κούρεμα τουλάχιστο δέκα μέρες νωρίτερα


anastas999Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Κύπρος είναι έτοιμη να πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καλύψει μέρος της δικής της συνεισφοράς στην δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με την αποτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Λευκωσίας που προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία επικαλείται το Reuters.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ διαμηνύεται ότι η πώληση προβλέπεται από το πρώτο μνημόνιο που είχε υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και τρόικας τον Δεκέμβριο του 2012.
«Γίνεται προσπάθεια να πουληθεί», είναι η ερμηνεία που δόθηκε από αρμόδιο παράγοντα.
Το σχέδιο πώλησης, περιγράφεται σε ένα προσχέδιο αξιολόγησης της χρηματοδότησης των αναγκών της Κύπρου, το οποίο καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι η πρώτη μεγάλη διάθεση χρυσού από μια Κεντρική Τράπεζα χώρας μέλους του ευρώ, από τότε που η Γαλλία πούλησε 17,4 τόνους χρυσού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.
"Το ποσό που αναφέρεται, 10 τόνοι, δεν είναι μεγάλο, το είδαμε αυτό το ποσό να προκύπτει από τον μέσο όρο των ποσών που τύγχαναν διαπραγμάτευσης κάθε εβδομάδα" ανέφερε ο αναλυτής του Macquarie, Matthew Turner.

"Αλλά είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που είπε ότι θα το κάνει αυτό και η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα πωλήσει χρυσό, εκτός από το πρόγραμμα νομισμάτων της Γερμανίας."
Το δημοσίευμα, που έχει αναπαραχθεί από το ρωσικό δίκτυο Russia Today, υποστηρίζει ότι άντλησε την πληροφορία από έγγραφα της τρόικας και τονίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αξιολογείται ένα προσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος πρόκειται να αντλήσει 10,6 δισ. ευρώ από την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και τις απώλειες που θα επιβληθούν στους ομολογιούχους και την ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου.
«Η Λευκωσία θα εισπράξει 600 εκ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια από την αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων και του φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη», γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο.
Υποστηρίζει, μάλιστα, πως από τα 23 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2013 και του πρώτου του 2016, ο ESM θα καταβάλει τα 9 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ το 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος τα 13 δισ. ευρώ.
Βάσει του προσχεδίου, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2013 και κατά 4,2% το 2014, ενώ το 2015 θα εμφανίσει ανάπτυξη 1,1%. Όπως επισημαίνεται σε πραγματικούς όρους η κυπριακή οικονομία εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί 12,5% το 2013 και 2014.
Επίσης προβλέπεται πως το χρέος θα διαμορφωθεί στο 109% του ΑΕΠ φέτος για να κορυφωθεί στο 126,3% το 2015, ενώ το 2020 αναμένεται να υποχωρήσει στο 104%.
Όσον αφορά στην επίτευξη πρωτεύοντος πλεονάσματος ως στόχος τέθηκε το 3% για το 2017 και το 4% για το 2018.
Γνώριζε ο Αναστασιάδης;
Διευκρινίσεις αναφορικά με τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πέτρου Κληρίδη περί οδηγιών οι οποίες δόθηκαν στη Γενική Εισαγγελία το πρωί της 15ης Μαρτίου 2013 για την ετοιμασία νομοσχεδίου με πρόνοιες αποκοπής ποσοστών από τις καταθέσεις σε τράπεζες, έδωσε σήμερα η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αφού επισημαίνει πως «καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανιστεί ο ίδιος ο Πρόεδρος ότι γνώριζε για το κούρεμα πριν πάει στις Βρυξέλλες», η Προεδρία αναφέρει πως ο Πρόεδρος, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, στις 20 Μαρτίου 2013, με επιστολή του προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθεί ποιος λειτουργός του υπουργείου έδωσε στη Νομική Υπηρεσία τις εντολές καθώς και από πού τις έλαβε όταν «οι πάντες που συμμετείχαν στην αποστολή εγνώριζαν τις αμετάκλητες οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ούτε προς συζήτηση δεν θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή μια ανάλογη πρόταση», κατά το λεκτικό της εν λόγω επιστολής του Προέδρου Aναστασιάδη.
Περαιτέρω, η Προεδρία αναφέρει πως ο Γ.Δ του Υπουργείου Οικονομικών, με απαντητική επιστολή του, στις 22 Μαρτίου, διευκρίνησε ότι τις οδηγίες έδωσε ανώτερος οικονομικός λειτουργός του Υπουργείου, ο οποίος περιλαμβανόταν μεταξύ των τριών οικονομικών λειτουργών του ΥΠ.ΟΙΚ. που από κοινού χειρίζονταν όλα τα θέματα για τα οποία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας ο Πρόεδρος.
«Από τις δυο επιστολές, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες και επισυνάπτονται», συνεχίζει η Προεδρία, «γίνεται αντιληπτό ότι η κρατική γραφειοκρατία βρισκόταν στη δυναμική και το περιεχόμενο του Μνημονίου της 23ης Νοεμβρίου 2012, που στηρίζονταν στη λογική του κουρέματος καταθέσεων, όπως αυτή διατυπωνόταν στην παρ. 1.19 του αρχικού Μνημονίου». Και προσθέτει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ήταν ενήμερος των εντολών που δόθηκαν στη Νομική Υπηρεσία. Αυτός είναι ο λόγος, σημειώνει, για τον οποίο ζήτησε τη διεξαγωγή της έρευνας.
«Επιθυμία και επιλογή της Κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν είναι ο δημόσιος διάλογος και η αντιπαράθεση την ώρα που η κοινωνία δικαίως απαιτεί λύσεις στα τεράστια προβλήματα που καλείται να επωμιστεί χωρίς να ευθύνεται. Όμως η ανάγκη για την αποκατάσταση της αλήθειας επανέρχεται διαρκώς από την επίμονη προσπάθεια των εκπροσώπων της προηγούμενης Κυβέρνησης να παραποιούν τα πραγματικά γεγονότα και να επιχειρούν να μετακυλήσουν αλλού τις ευθύνες τους για όσα δεινά επισώρευσαν στους ώμους του κυπριακού λαού».
phot1
phot2
phot3
phot4

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του