Η Ελλάδα καθίσταται στρατηγικός εταίρος στην ενεργειακή σκακιέρα

Η Ελλάδα καθίσταται στρατηγικός εταίρος στην ενεργειακή σκακιέρα
Ο Αβραμόπουλος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για επέκταση του αγωγού TAP στην Κροατία, δίνοντας νέα ώθηση στο project
Σημαντική εξέλιξη για τις προοπτικές επιλογής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτέλεσε η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλου με την ομόλογό του της Κροατίας κα Βέσνα Πούσιτς.

Στη συνάντηση, η Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας για την συμμετοχή της χώρας της στο project του αγωγού ΤΑΡ, υποστήριξη που ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα παράσχει. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι χώρες που θα εξυπηρετούνται από τον αγωγό TAP, άρα και το οικονομικό ενδιαφέρον τόσο για το consortium των ενεργειακών κολοσσών που συμμετέχουν στο project, όσο και για την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, προσδίδοντας έτσι καλύτερες προοπτικές για την επιλογή του έργου.
Ενδεικτικό της ταχύτητας, με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις είναι ότι την επόμενη εβδομάδα συζητείται στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για τον αγωγό, ενώ στα τέλη του μηνός, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Μπακού, λίγους μήνες πριν την οριστική απόφαση των Αζέρων ανάμεσα στον ΤΑΡ και τον Ναμπούκο.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έφθασε στο Ζάγκρεμπ χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Ρουμανία.
Με αφορμή την επικείμενη ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., την 1η Ιουλίου 2013 αλλά και την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, η επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ εντάσσεται στον σχεδιασμό του κ. Αβραμόπουλου να αναβαθμίσει και να ενισχύσει η Ελλάδα το κύρος της μεταξύ των χωρών της περιοχής και το ρόλο της ως βασικού πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή, καθώς και να προωθήσει τη διμερή συνεργασία σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό, επενδυτικό, πολιτιστικό, τουριστικό.
Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας Dr. Ivo Josipovic, με τον οποίον υπήρξε μια μακρά και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων, σε εξαιρετικά θερμή ατμόσφαιρα, για ζητήματα σημαντικού πολιτικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Αβραμόπουλος είχε διμερείς διαβουλεύσεις με την ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας κα Vesna Pusic, κατά την διάρκεια των οποίων εξετάστηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και αναζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησης της διμερούς συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, αλλά και της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών καθώς και την κατάσταση στη Συρία, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.
Τα Βαλκάνια, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, πρέπει να απελευθερωθούν από τα δεσμά του κακού τους παρελθόντος, να αφήσουν οριστικά πίσω τους τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία, ώστε να μπορέσουν να ατενίσουν με αισιοδοξία το ευρωπαϊκό τους μέλλον.
Ειδικότερα, για το Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Αβραμόπουλος έβαλε τέλος στην ακατάσχετη φιλολογία που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε μερίδα του ξένου τύπου, περί διασύνδεσης του Κυπριακού με την οικονομική κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος έχει δίπλα της την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι η λύση του κυπριακού μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ και μόνο με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του