Ο εκβιασμός για το "χαράτσι" της ΔΕΗ... στη συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα


DEI DOD
Ενημέρωση 15:30 
Αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα παράτασης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Στουρνάρας είπε πως έγινε μια πολύ καλή συζήτηση.
Σημειώνεται ότι για την Τετάρτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη των τριων κυβερνητικών εταίρων.
Σας υπενθυμίζουμε: 
Πουθενά δεν κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη της τριτοκομματικής κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μόνο ένα σενάριο για το ειδικό τέλος ακινήτων.
Αυτή την ώρα βρίσκεται στο Μαξίμου όπου και ενημερώνει τον Πρωθυπουργό.
Το σχέδιο Στουρνάρα έχει ως εξής:
Το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν όσα λέει πως θα εισπραχθούν ο κρατικός προϋπολογισμός: 3,2 δισ. ευρώ. Δεν θα γίνουνε δηλαδή «εκπτώσεις» στους στόχους είσπραξης.
Το 2013 θα εισπραχθεί και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που υποτίθεται πως θα καταργείτο και αυτός. Περίπου 500-600 εκατ. ευρώ δηλαδή, όσο και ο ΦΑΠ του 2012.
Το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ... τρεις ΦΑΠ (2011, 2012, 2013) και «έξτρα» 1 ακόμη ΕΕΤΗΔΕ.
Το ΕΕΤΗΔΕ θα μειωθεί, μόνο για τους μικροϊδιοκτήτες. Αφού εισπράττονται περίπου 1,5 δισ. από τους 3 ΦΑΠ, μπορεί και το ΕΕΤΗΔΕ να είναι περίπου 500 εκατ. λιγότερα φέτος, για να καλυφθούν τα 3,176 δισ. που ψάχνει από φόρους στην ακίνητη περιουσίας το δημόσιο.
Με αποτέλεσμα το Ειδικό Τέλος Ακινήτων ίσως θα ξεκινά από πχ 3 ή 4 ευρώ το τμ αντί από 5 ευρώ το τμ και το όφελος θα αγγίζει, για όσους έχουν παλαιά και μικρά σπίτια, το 20-30% σε σχέση με το 2012 (περίπου 100-150 ευρώ το χρόνο δηλαδή για «μικρούς» ιδιοκτήτες που πλήρωναν 450-500 ευρώ για ένα σπίτι 80 τμ, κυρίως στις λαϊκές συνοικίες και την επαρχία).
Δυο «λύσεις» για να «περάσει» τις αλλαγές στους φόρους ακινήτων του 2013
Κατά πληροφορίες του Πρώτου Θέματος το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δυο «λύσεις» για να «περάσει» τις αλλαγές στους φόρους ακινήτων του 2013:
- Το πρώτο και βασικό προβλέπει ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα είναι κατά 10% - 15% μειωμένο, μεσοσταθμικά, σε σχέση με το 2012. Η μείωση θα γίνει εστιασμένα στα ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική τιμή ή τιμή ζώνη κάτω από 1.500-1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό. Εκεί μπορεί να φτάσει στο 20% ή και παραπάνω, με συνέπεια να προβάλλει ως πιο "φιλολαϊκό", γιατί θα πληρώνουν σχεδόν όσα και με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Επιδιώκεται έτσι να εισπραχθούν περίπου 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,3 δισ. του ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Μέρος της απώλειας εσόδων ίσως καλυφθεί και με μείωση του αφορολόγητου ορίου (από 200.000 πιθανόν στα 100.000) και με αύξηση των επιμέρους συντελεστών. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να έλθει νέος νόμος που θα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το νέο καθεστώς φορολόγησης που θα ισχύσει για φέτος στα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή θα επιβληθεί και ΦΑΠ για το 2013, με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και με συντελεστές 0,2%-2%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.
- το δεύτερο προβλέπει ότι το Ειδικό Τέλος Ακίνητων θα επιβληθεί και φέτος με τους ίδιους συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012. Θεωρείται «λύση ανάγκης» γιατί για να ισχύσει, αρκεί να ψηφιστεί μία «τηλεγραφική» διάταξη που θα ανανεώνει απλώς το ΕΕΤΗΔΕ για άλλο ένα χρόνο μετά την εκπνοή του, το 2012. Δεν είναι όμως "ηπιότερο" μέτρο -όπως είχε δεσμευτεί από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός- από ό,τι ίσχυε ως τώρα και σκοντάφτει όμως και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που στηριζόταν στον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου, για αυτό θα πρέπει να προταθεί ως «έκτακτο» μέτρο που επιβάλλεται επειδή δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί από το 2013 ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα καταργούσε το ΕΕΤΗΔΕ και το ΦΑΠ.
Η Σύσκεψη αύριο, Τετάρτη 
Τις τελικές αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν αύριο Τετάρτη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί με την ανάγκη να βρεθεί τελική λύση, πράγμα που χρειάζεται αμοιβαίες υποχωρήσεις όπως λένε πηγές της τρικομματικής κυβέρνησης. Ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η Τρόικα για το θέμα του ΕΕΤΗΔΕ, αφού είναι ο μόνος φόρος που οι δανειστές θεωρούν "αποτελεσματικό" ως προς την είσπραξή του από το δημόσιο.
Προβόπουλος για ΔΕΗ
PROSISΜετά τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να παραταθεί το χαράτσι της ΔΕΗ του 2013 πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν πως πρέπει να δουν ρεαλιστικά οι κυβερνητικοί εταίροι το θέμα. Προσέθεταν δε ότι είναι καλύτερα να παραμείνει το χαράτσι για έναν ακόμη χρόνο παρά να αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, προβάλλοντας ιδιαίτερα ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μία ελάφρυνση για φέτος, ενώ από το 2014, που θα προχωρήσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η ελάφρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
«Χαράτσι ή νέος φόρος» ήταν η άποψη και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Μίλησε επίσης για κηφήνες στο δημόσιο, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων και τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Ακόμη απηύθυνε έκκληση να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και χαρακτήρισε αναγκαίο κακό την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013.Εάν το καταργούσαμε θα έπρεπε να βάλουμε κάτι άλλο στη θέση του είπε ο κ. Προβόπουλος στην Έλλη Στάη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του