Πυρηνική απειλή πυροδοτεί τώρα η Β. Κορέα


korea34Την ώρα που η Βόρειος Κορέα ανακοίνωνε ότι θα θέσει ξανά σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές της μονάδες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τόσο για ενεργειακούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωνε ότι η κρίση έχει «παρατραβήξει», ζητώντας να αρχίσει διάλογος και διαπραγμάτευση προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα.
«Οι απειλές για πυρηνικό πόλεμο δεν είναι παιχνίδι. Η επιθετική ρητορική και η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι αντίμετρα και τροφοδοτούν τον φόβο και την αστάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαν Κι Μουν.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως προτίθεται να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού τοποθετώντας ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα τύπου THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί του Γκουάμ εντός των επόμενων εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως μετέφερε σήμερα πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan στα ανατολικά της παράλια.
Οι Musudan πιστεύεται πως έχουν βεληνεκές περίπου 3.000 χιλιόμετρα, θέτοντας στο πεδίο δράσης τους ολόκληρη τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά και το νησί του Γκουάμ.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι πύραυλοι φέρουν κεφαλές ή εάν πρόκειται για μία κίνηση εκφοβισμού ή για μία πραγματική απειλή από την πλευρά του Βορρά.
Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί, αν κι υποβαθμίζουν τον κίνδυνο που απορρέει από τις κινήσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος, έστειλαν πλοίο με ισχυρά αντιπυραυλικά συστήματα στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κοινών ασκήσεων με τον στρατό της Νοτίου Κορέας. Η Ουάσιγκτον πάντως κάλεσε Πεκίνο και Μόσχα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Πιονγιάνγκ.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, σχεδιάζεται η μεταφορά ενός πλεούμενου ραντάρ παρακολούθησης πιο κοντά στην ακτή του βόρειου τμήματος της κορεατικής χερσονήσου.
Την ίδια ώρα, εμπόδισε η Β. Κορέα  για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τους εργαζόμενους από τη Νότια Κορέα να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ, που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Περίπου 40 αυτοκίνητα που περίμεναν τη σχετική άδεια, για να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, γύρισαν πίσω όταν τους ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, ότι η διέλευση των συνόρων απαγορεύεται.
Συνολικά, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα που έπρεπε να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, ακύρωσαν τη διέλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Η τακτική αυτή της Πιονγκγιάνγκ ξεκίνησε χτες Τετάρτη όταν αποφασίστηκε να σταματήσουν οι μετακινήσεις των νοτιοκορεατών στο συγκρότημα Κάεσονγκ, το μοναδικό σύμβολο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.
Το καθεστώς της χώρας πάντως δεν έχει ανακοινώσει, αυτές οι απαγορεύσεις, πόσο καιρό θα διαρκέσουν, αλλά δήλωσε ότι οι εκατοντάδες νοτιοκορεάτες που ήταν στη βιομηχανική ζώνη είναι ελεύθεροι να φύγουν.
Εντός του καθεστώτος, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν φροντίζει να παγιώσει τον έλεγχό του εντός του κόμματος και κατά συνέπεια του κράτους, διορίζοντας έμπιστούς του στο πολιτικό γραφείο. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Πακ Πονγκ Τζου, που ανέλαβε εκ νέου το πρωθυπουργικό αξίωμα. Το 2007 είχε απολυθεί επειδή απέτυχε να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Πακ θεωρείται ο εξ απορρήτων του Γιανγκ Σουνγκ-Τάεκ, άνδρα της θείας του Κιμ Γιονγκ-Ουν ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του «κηδεμόνα» για τον νεαρό ηγέτη το διάστημα που ετοιμάζονταν επισήμως για την εξουσία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του