Πανηγύρια... Σαμαρά για την συμφωνία με την Τρόικα


samaras fotomegaliΤην επιβεβαίωση της συμφωνίας μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο συνέδριο Economist Conferences .
"Έχουμε συμφωνία με την τρόικα, θα σας πει ο κ. Τόμσεν σε λίγο για την ομαλή περάτωση.."  ανέφερε και επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση.
Και μας τα είπε ο Τόμσεν...
Προτεραιότητα η φοροφιαφυγή και μην βλέπετε σαν ταμπού τις απολύσεις στο Δημόσιο... μας είπε ο Τόμσεν.
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στον σωστό δρόμο, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, επισημαίνοντας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης.
Ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους χωρίς νέα μέτρα σε επίπεδο μισθών και συντάξεων, εφόσον εξακολουθούν να τηρούνται οι στόχοι σε επίπεδο φοροδιαφυγής κλπ. "Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις" και αυξήσεις φόρων, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.

Αναφέρθηκε στις περικοπές του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που δεν αποδίδουν, λέγοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ταμπού και επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων, εξαιρετικά ταλαντούχων, που μπορούν να αντικαταστήσουν τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη καλύτερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Πολλοί, ακόμη, από τους πλούσιους δεν πληρώνουν τους φόρους τους, είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν έχει οδηγήσει, ακόμη, στα αναμενόμενα αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τόμσεν είπε ότι "δεν θέλουμε η πολιτεία να διοικεί τράπεζες και η κυβέρνηση να κατανέμει τις πιστώσεις".
Πανηγύρια Σαμαρά
Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε ο Α. Σαμαράς σε μήνυμα του προς τους πολίτες μετά την επίτευξη συμφωνά με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "σε λίγο χρόνο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από το Μνημόνιο, θα είναι μία Ελλάδα ισχυρή που δίνει προοπτική στους ανθρώπους της: τώρα κτίζουμε την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει".
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εφέτος είναι μία "δύσκολη χρονιά γιατί αντιμετωπίζονται οι αστοχίες των προηγούμενων ετών, αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας", σημειώνοντας ότι "πετύχαμε την πρώτη ανακούφιση, ανοίξαμε το δρόμο να υπάρχουν νέες ελαφρύνσεις στο μέλλον".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το παράδειγμα προς αποφυγή, "τώρα η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη", για να εξειδικεύσει: "Εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας".
"Στόχος μας να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά να μείνουμε στο ευρώ. Οι θυσίες πιάνουν τόπο, η κατάσταση αλλάζει, η ψυχολογία αλλάζει", υπογράμμισε εμφατικά.
15.000 απολύσεις στο Δημόσιο τομέα
Στους 15.000 ανέρχονται τελικώς οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα απολυθούν από το δημόσιο έως τα τέλη του 2014. Από αυτούς οι 4.000 θα απομακρυνθούν έως τα τέλη του 2013. Την Κυριακή, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με non paper προς τους δημοσιογράφους ανακοίνωνε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για 14.000 απολύσεις αλλά τη Δευτέρα ενημέρωσε ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής και ότι ο τελικός αριθμός των απολύσεων ανέρχεται σε 15.000.
Τεχνικές λεπτομέρειες...
Αναλυτικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να γίνουν το μεσημέρι. O Γιάννης Στουρνάρας, θα ενημερώσει τελικά αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το ραντεβού ήταν κανονισμένο για σήμερα το μεσημέρι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τεχνικό επίπεδο έχουν κλείσει όλα τα θέματα και μένουν κάποιες τυπικές λεπτομέρειες οι οποίες θα κλείσουν στη συνάντηση Στουρνάρα-Τόμσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. «Η Ευρωζώνη δεν πρέπει να μείνει αδρανής. Βασική προϋπόθεση είναι η υλοποίηση μιας τραπεζικής ένωσης το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.
Όλη η ανακοίνωση της τρόικας
Στην ανακοίνωση της τρόικας αναφέρονται εξής:
«Οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν την αποστολή επιθεώρησής τους στην Ελλάδα. Η αποστολή έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις Αρχές αναφορικά με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές που χρειάζονται για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει εντός τροχιάς ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του.
Η αποστολή και οι Αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση, με συνεχιζόμενες προοπτικές για σταδιακή επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014, που στηρίζονται από τον πληθωρισμό ο οποίος είναι σημαντικά χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου και από την βελτιωμένη μισθολογική ευελιξία, που βοηθούν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων του προγράμματος και η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013-2014 που δεν έχουν τεθεί ακόμα σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης νομοθεσίας για την παράταση της συλλογής της φορολογίας ακινήτων καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 μέσω της ΔΕΗ.
Εξακολουθεί να είναι σημαντική η άμεση αντίδραση στην οποιαδήποτε αστοχία μπορεί να προκύψει. Οι Αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά μέτρα για την βελτίωση της συλλογής φόρων και οφειλών, μέσω μεταρρυθμίσεων της διοίκησης εσόδων προκειμένου να της δίνεται σημαντικά περισσότερη αυτονομία, εξουσίες και πόροι, και μέσω της υιοθέτησης πιο αποτελεσματικών και ευκολότερο να εφαρμοστούν προγραμμάτων δόσεων.
Αυτό αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η αποστολή, δεδομένης της σημασίας της βελτίωσης της είσπραξης φόρων και της μείωσης του σκοπού της φοροαποφυγής και της διαφθοράς προκειμένου να διασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και δικαιότερη κατανομή της προσαρμογής και για να στηριχθεί η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για περαιτέρω μέτρα προσαρμογής.
Οι ενέργειες για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος, πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους και οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν μια ευρεία στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Το μεγαλύτερο μέρος των 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση, έχει ήδη εκταμιευτεί προς την Ελλάδα και έχει χορηγηθεί σε κάθε μία από τις τέσσερις βασικές τράπεζες μέσω του ΤΧΣ ως προκαταβολή για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών. Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι αυτό θα προσφέρει επαρκή κεφάλαια, ακόμα και στο αρνητικότερο σενάριο. Αυτά τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» θα διασφαλίσουν έτσι την ασφάλεια και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεών του.
Άλλα βασικά σημεία που καλύφθηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης, συμπεριλαμβάνουν:
i) την διοικητική αναμόρφωση για την βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών και για την ενίσχυση της υπευθυνότητας μέσω του εκσυγχρονισμού των δομών της, της κατάργησης θέσεων και της κινητικότητας των υπαλλήλων, και μέσω απολύσεων που στοχεύουν σε πειθαρχικές περιπτώσεις και περιπτώσεις αποδεδειγμένης ανικανότητας, απουσίας και φτωχών επιδόσεων, ή που προκύπτουν από το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις κρατικών φορέων που δεν υπόκεινται στο πρόγραμμα κινητικότητας
ii) της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου
iii) της ιδιωτικοποίησης κρατικών assets και
iv) της μεταρρύθμισης του τομέα του ηλεκτρισμού ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητά του και να αποφευχθεί η διόγκωση των χρεών.
Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις Αρχές την πρόοδο σε ότι αφορά το δίκτυ κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσής του μέσω στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης που θα στηρίζονται από την ΕΕ, πιλοτικών προγραμμάτων για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και για την παροχή στήριξης ελάχιστου εισοδήματος, ενός προγράμματος για την παροχή πρόσβασης στην πρωτογενή υγεία για τους ανασφάλιστους και ένα πρόγραμμα για την μείωση του οικονομικού βάρους στα χρεωμένα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση.
Οι πρόσφατες κινήσεις στις οποίες προχώρησαν οι Αρχές υποδηλώνουν πως τα ορόσημα του Μαρτίου είναι πιθανό να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον και ως εκ τούτου η εκταμίευση της σχετικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το EFSF που απομένουν από την προηγούμενη αναθεώρηση, θα μπορούσε σύντομα να συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Η άποψη της αντιπροσωπείας είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εντός τροχιάς. Η συνεχιζόμενη πλήρης εφαρμογή του προγράμματος καθώς και οι δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να εξετάσουν μελλοντικές πρωτοβουλίες και βοήθεια, εάν χρειαστεί, για τη επίτευξη περαιτέρω και αξιόπιστης μείωσης του ελληνικού χρέους όταν η Ελλάδα πετύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να διατηρηθεί το χρέος στον προγραμματισμένο δρόμο, θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Το eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της αναθεώρησης το Μάιο».
Στουρνάρας: «Έχουμε, πλέον, συμφωνία με την τρόικα»
«Έχουμε συμφωνία με την Τρόικα. Αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση της επόμενη δόσης» ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
«Έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα τρία τέταρτα της προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Χρειάζεται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται ραγδαία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας συναντάται με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον οποίο θα δει και αργότερα, νωρίς το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναβλήθηκε για την Τρίτη.
Η συμφωνία με την τρόικα είχε κλείσει ουσιαστικά από την περασμένη Παρασκευή. Απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες που θα διευθετηθούν σήμερα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του