ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


papageorgopoulos-fylakh
Στα χέρια της εισαγγελέα βρίσκεται η απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για τη διερεύνηση άλλων αδικημάτων σε βάρος του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του πρώην γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Ακόμη μία έρευνα ξεκίνησε και αφορά τους ελέγχους που γίνονταν από ιδιωτικές εταιρείες στα οικονομικά του δήμου, χωρίς να εντοπιστεί ποτέ το τεράστιο έλλειμμα στα ταμεία.
Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος προ ημερών παρήγγειλε στην οικονομική επιθεώρηση της διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών ή άλλες εταιρείες οικονομικών στελεχών που ήλεγχαν τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης
«συγκάλυψαν» την υπεξαίρεση που γινόταν επί χρόνια στα ταμεία. Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο του εισαγγελέα και ο επιστολογράφος επικεντρωνόταν σε «πράξεις συγκάλυψης», υποστηρίζοντας ότι οι απολογισμοί και όλα τα οικονομικά αποτελέσματα των συγκεκριμένων ετών «μαγειρεύονταν», παρότι ήταν οφθαλμοφανή τα μεγάλα ελλείμματα λόγω της κλοπής από τα ταμεία του δήμου. Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως στην επιστολή γίνεται αναφορά και στην εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, η καθυστέρηση λειτουργίας του οποίου οδήγησε στην υπεξαίρεση, σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστηρίζει ο καταγγέλλων.
Το γεγονός ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία του δήμου παρουσιάζονταν στις εκθέσεις των ιδιωτικών εταιρειών απολύτως θετικά για όλα τα χρόνια του σκανδάλου αποτέλεσε και έναν εκ των βασικών ισχυρισμών του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της δίκης της υπεξαίρεσης. Τόνισε επανειλημμένως ότι δεν ήταν δυνατόν ο ίδιος να αντιληφτεί την υπεξαίρεση, όταν οι ειδικοί, όπως οι ορκωτοί, παρουσίαζαν θετικές εκθέσεις, παραπλανώντας με τον τρόπο αυτό τον ίδιο και την τότε διοίκηση του δήμου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας των 51 ημερών δίκης αναδείχτηκε το πρόβλημα με τις εκθέσεις των ορκωτών, αλλά και της εταιρείας που επέβλεπε τη λειτουργία του διπλογραφικού, την εμπλοκή των οποίων υπαινίχθηκε στην κατάθεσή της η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία διερεύνησε σε προκαταρκτικό στάδιο το οικονομικό σκάνδαλο.
Πάντως, στο πλαίσιο της ανάκρισης της υπόθεσης, ο τότε ανακριτής Κώστας Αλεξίου είχε διαβιβάσει στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρο Τσόγκα τμήμα της δικογραφίας που αφορούσε τις οικονομικές εκθέσεις. Ζητούσε να διερευνηθεί εάν οι γνωμοδοτήσεις των ιδιωτών ήταν ανακριβείς, για να εξεταστεί η εμπλοκή τους στο σκάνδαλο και το ενδεχόμενο απόδοσης ποινικών ευθυνών. Ο εισαγγελέας, από την πλευρά του, είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι ναι μεν οι γνωμοδοτήσεις των ιδιωτών ήταν ανακριβείς, αλλά δεν είχαν νομική επίπτωση, ακριβώς επειδή έγιναν από ιδιώτες και όχι από τις υπηρεσίες του δήμου.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Σύμφωνα με το makthes.gr η καταδίκη του πρώην δημάρχου και του πρώην γενικού γραμματέα για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης τους οδηγεί σε νέες δικαστικές περιπέτειες, όπως αυτές αποφασίστηκαν από το ίδιο το δικαστήριο που επέβαλε την ισόβια κάθειρξη.
Η απόφαση των 2.520 σελίδων, με την επισυναπτόμενη έκθεση του δικαστηρίου, ήδη έχει διαβιβαστεί στα χέρια της εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευαγγελίας Καρανίκα, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει εάν τελέστηκαν άλλα αδικήματα, όπως έκρινε με την απόφασή του το κακουργιοδικείο. Συγκεκριμένα, για τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην γενικό γραμματέα θα διερευνηθεί εάν τέλεσαν το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος κατ' εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Ουσιαστικά, αφορά την κατάληξη των χρημάτων της υπεξαίρεσης, για τα οποία το δικαστήριο αποφάσισε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους πήραν τα δύο πρώην στελέχη του δήμου.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο έκρινε ότι το αδίκημα αυτό συρρέει με τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι (ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση). Επίσης, τονίζεται στην απόφαση ότι το συγκεκριμένο αδίκημα είναι ιδιώνυμο και αυτοτελές και διαπράχθηκε μετά την ολοκλήρωση της υπεξαίρεσης, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν απορροφάται από το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, για το οποίο ήδη κατηγορούνται οι Β. Παπαγεωργόπουλος και Μ. Λεμούσιας.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πάντως, όταν προβλήθηκε η συγκεκριμένη θέση του δικαστηρίου, συνήγοροι υπεράσπισης αντέτειναν πως οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν νέες κατηγορίες για το ίδιο προϊόν της υπεξαίρεσης δεδομένου ότι έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος τους για ξέπλυμα.
ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Και νέα κατηγορία
Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μ. Λεμούσιας, αντιμετωπίζει μία έρευνα που αφορά το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, που τέλεσαν οι πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 και 10 χρόνων αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «εκ προθέσεως προκάλεσε στους διευθυντές την απόφαση να παράσχουν την άμεση συνδρομή στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη». Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου του δικαστηρίου Γιώργου Αποστολάκη πως δεδομένου ότι για τους δύο διευθυντές δεν προέκυψε οικονομικό όφελος «αποδείχτηκε ότι βοηθούσαν και συγκάλυπταν, επειδή τους το ζήτησε ο γενικός γραμματέας».
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευαγγελία Καρανίκα στο επόμενο διάστημα θα κρίνει για την ανάθεση της προκαταρκτικής, που θα ανοίξει νέο γύρο καταθέσεων και απολογιών για τους εμπλεκόμενους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του