ΣΩΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ...




Το ελληνικό λάδι και οι ελιές περιλαμβάνονται στους «διασωθέντες» από τη νέα φάση του «πολέμου» Ρωσίας-Δύσης που πλέον αφορά το εμπόριο, την οικονομία και τις συναλλαγές...
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ των κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απάντησε» με την επιβολή εμπάργκο για ένα έτος στο βόειο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά, τα ψάρια, το τυρί, το γάλα, τα λαχανικά και τα φρούτα που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από το εμπάργκο ωστόσο εξαιρούνται παιδικές τροφές και αλκοολούχα ποτά -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού-  ενώ οι Ρώσοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αγορές από το εξωτερικό.


Μεντβέντεφ: Ανόητες οι πολιτικές σκέψεις για απομόνωση ή εκφοβισμό της Ρωσίας
Ξεκαθάρος ως προς το γιατί ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Ολα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση (στις δυτικές κυρώσεις). Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα «ο οικονομικός πραγματισμός» να υπερισχύσει «επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».

Παράλληλα έθεσε τους όρους για την άρση της απόφασης αναφέροντας ότι η απαγόρευση αυτή μπορεί να αρθεί εάν «οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση».

Θέλοντας, δε, να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο εσωτερικό της χώρας του αναφέρθηκε σε «μια μοναδική ευκαιρία για το άνοιγμα και την ανάπτυξη της βιομηχανίας μας που προορίζεται για την υποκατάσταση των εισαγωγών» λέγοντας ότι «δεν μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα εμποδίσει την αύξηση των τιμών καθώς όπως είπε κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της κατάστασης με την μεταπώληση απαγορευμένων προϊόντων «θα τιμωρείται αυστηρά».
Κομισιόν: Πολιτικά τα κίνητρα Πούτιν για το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Τη δυσφορία της για την ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκο κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Κομισιόν την Πέμπτη.

«Η ανακοίνωση αυτή έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι θα εξετάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όταν ενημερωθεί για το εύρος και την έκτασή τους.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ κατά της Ρωσίας σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Προειδοποιεί, τέλος, ότι διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει κατάλληλα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των συνεπειών από την απόφαση Πούτιν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική κυβέρνηση

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).

Τόσο οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.

Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων, εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του