ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΚΩΤΣΕΖΟΥΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ...


Η Καταλονία φαίνεται ότι είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη για την οποία οι Σκωτσέζοι - άθελά τους - «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» με  την απόφασή τους ...
να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου για την απόσχισή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Καταλανοί, βέβαια, εδώ και καιρό ζητούν κάτι ανάλογο από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία - σε αντίθεση με την βρετανική - βάζει βέτο επικαλούμενη το Σύνταγμα της χώρας. Αυτό ωστόσο δεν πτόησε τους Καταλανούς για τρίτη - και μαζικότερη - φορά να προχωρήσουν σε μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της Βαρκελώνης διεκδικώντας το δικαίωμα να ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Συνολικά 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι κρατώντας τις χρυσοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας και φορώντας κιτρινοκόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα "Ara es l' hora" ("Έφτασε η ώρα" στα καταλανικά), βγήκαν στους δρόμους με 500.000 εξ αυτών να σχηματίζουν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο V - για να συμβολίσουν τις λέξεις "Ψηφίζω" και "Νίκη" - στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης. 





Και η τρίτη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της «εθνικής ημέρας» της Καταλονίας (Ντιάντα) ενώ φέτος συνέπεσε με την 300ή επέτειο από την κατάληψη της Βαρκελώνης, το 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ ο οποίος κατάργησε τους νόμους και τους καταλανικούς θεσμούς.

«Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;» διερωτήθηκε ο Καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μαρς, απηχώντας την άποψη και πολλών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.





Στην τελική ευθεία οι Σκωτσέζοι

Την ίδια ώρα στη Σκωτία μπαίνουν στην τελευταία εβδομάδα ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει προκαλέσει ανησυχία στο Λονδίνο για την έκβασή του που θα κρίνει πολλά όχι μόνο για την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και για το μέλλον πολιτικών όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι, μολονότι οι δύο τελευταίες έδειξαν ότι η καμπάνια «Καλύτερα Μαζί» που τάσσεται κατά της απόσχισης της Σκωτίας διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα μετά και την παρέμβαση των επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων βρετανικών κομμάτων που ταξίδεψαν στο Εδιμβούργο.





Οι σύγχρονοι Σκωτσέζοι εθνικιστές προωθούν ένα ιδιάζον επιχείρημα για την ανεξαρτησία: ότι ο λαός της Σκωτίας ενστερνίζεται πολιτικές και κοινωνικές αξίες που τον διαφοροποιούν από τους Άγγλους, τους Ουαλούς και τους Βορειοιρλανδούς. Ο Άλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και πρωτεργάτης της εκστρατείας υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, διατυμπανίζει ότι αγωνίζεται «για την ανεξαρτησία όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως προϋπόθεση για να γίνει η οικονομία της Σκωτίας βιώσιμη και πιο ανταγωνιστική, για να λάβει η Σκωτία τη θέση που της ανήκει στη διεθνή σκακιέρα και για να υλοποιήσει ο σκωτσέζικος λαός τις προσδοκίες του.

Η προοπτική της ανεξαρτησίας εγείρει, εξάλλου, ακανθώδη ζητήματα όσον αφορά την εξωτερική και την αμυντική πολιτική. Η μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε η Βρετανία στον αμυντικό τομέα δημιούργησε ήδη, με τη συγχώνευση μικρότερων μονάδων, ένα θεωρητικά χωριστό ένοπλο σώμα, το Βασιλικό Σύνταγμα της Σκωτίας. Αλλά το SNP, το οποίο αντιτίθεται στα πυρηνικά όπλα, δεν έχει ανακοινώσει τι σκοπεύει να πράξει σχετικά με τα πυρηνικά υποβρύχια του Ηνωμένου Βασιλείου που σταθμεύουν κοντά στη Γλασκόβη. Διαβάστε περισσότερα εδώ













Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του