ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 150.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ...




Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα πληρώσει το πρόστιμό των 150.000 ευρώ, που της είχε επιβληθεί ...
από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την πρωτοφανή διαρροή απόρρητων προσωπικών φορολογικών δεδομένων του συνόλου των φορολογουμένων τουλάχιστον επί μια δωδεκαετία.


Η Αρχή απέρριψε το αίτημα της Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του προστίμου που της είχε επιβληθεί, μετά την αποκάλυψη το περασμένο έτος της τεράστιας αυτής διαρροής προσωπικών φορολογικών δεδομένων.

Ειδικότερα, το πρόστιμο 150.000 ευρώ στην ΓΓΠΣ επιβλήθηκε από την Αρχή γιατί  πλήθος απόρρητων προσωπικών φορολογικών δεδομένων που αφορούν στο σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα για τα έτη τουλάχιστον από το 2000 έως και το 2012 κατέστησαν αντικείμενο παράνομης επεξεργασίας από τρίτους, μετά από σειρά αλλεπάλληλων διαρροών.

Η διαρροή οφείλοταν στην μη ύπαρξη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή, ανίχνευση και διερεύνηση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων στην υπηρεσία αυτή.

Ενδεικτικό της έκτασης της διαρροής των φορολογικών στοιχείων  είναι ότι η Αρχή χαρακτηρίζει την διαρροή απόρρητων φορολογικών δεδομένων ως «πρωτοφανούς έκτασης αφού αφορούν στο σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα,  για ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα».

Συγκεκριμένα, κατά την πραγματοποίηση διοικητικών ελέγχων της Αρχής σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν στην κατοχή τους μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, κατόπιν εξέτασης των ληφθέντων ψηφιακών πειστηρίων από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες τον Οκτώβριο του  2012, διαπιστώθηκε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2006 και 2009. Από το σημείο αυτό και μετά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μέχρι που έφτασε στην ΓΓΠΣ.

Με άλλα λόγια κάποιες εταιρείες γνωρίζουν τα πάντα για τα οικονομικά στοιχεία των φορολογουμένων. Δηλαδή, είχαν στα χέρια τους τα Ε1 όλων των πολιτών από το 2003 μέχρι και το 2009 αλλά και από το 2012. Επίσης, είχαν στοιχεία για το Ε9, για το ΕΤΑΚ, για την έκτακτη εισφορά, τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και ποιοι φορολογούμενοι έκαναν περαίωση το 2010.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή επέβαλε στην ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών,  πρόστιμο 150.000 ευρώ και την κάλεσε να εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας. Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ ζήτησε να τις χορηγηθεί χρόνος συμμόρφωσης και να μειωθεί το πρόστιμο.

Έπειτα η Αρχή έκρινε ότι η ΓΓΠΣ δεν αμφισβητεί τα πραγματικά δεδομένα της διαρροής προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων και τις παραβάσεις που τις αποδίδονται και τελικά, με την υπ΄  αριθμ. 117/2014 απόφασή της, απέρριψε το αίτημα της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ύψους του προστίμου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του