''ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε''...




Για μια πολιτική κρίση που υποβόσκει στην Ευρώπη προειδοποιεί στο νέο του βιβλίο «Η Ευρώπη αποτυγχάνει;», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.
Όπως αναφέρει στο νέο του έργο, πριν από έξι χρόνια, μερικές εβδομάδες...
μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, οι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στον οικονομικό σεισμό που συγκλόνιζε την ήπειρό τους.

«Η Γαλλία και αρκετές άλλες χώρες ασκούσαν πίεση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο θα βοηθούσε την ένωση να αντιμετωπίσει τον οικονομικό σεισμό. Η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση, επιμένοντας ότι κάθε χώρα έπρεπε να καταστρώσει το δικό της σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτή που έμελλε να είναι η χειρότερη οικονομική κρίση μετά το Μεγάλο Κραχ», σημειώνειο Φίσερ, κάνοντας λόγο για μια απόφαση που συνιστούσε ρήξη με την πολιτική που εφάρμοζε επί δεκαετίες η Γερμανία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και που, όπως σημειώνει, έβαλε την ένωση σε  ένα επικίνδυνο δρόμο «επανεθνικοποίησης», ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή της στα χρόνια που έρχονται.

Στην πατρίδα της, η Μέρκελ είναι πολύ δημοφιλής επειδή υπερασπίσθηκε τα γερμανικά συμφέροντα στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Όμως ο Φίσερ βλέπει μια αντιδραστική καγκελάριο που αντί να συνασπίσει τους επιφυλακτικούς Γερμανούς πίσω από την Ευρώπη, τους έστρεψε άθελά της εναντίον της ένωσης.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν κινούμαστε προς μια Γερμανική Ευρώπη ή συνεχίζουμε στο μεταπολεμικό δρόμο μιας Ευρωπαϊκής Γερμανίας», δήλωσε ο Φίσερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως ακόμη και σήμερα, ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος της Μέρκελ, ποια Ευρώπη θέλει.

Ο 66χρονος Φίσερ βρίσκεται εκτός πολιτικής από το 2005, όταν η Μέρκελ τερμάτισε την επταετή θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελαρίου κερδίζοντας με μικρή διαφορά τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση, ο Φίσερ αποστασιοποιήθηκε από τις ειρηνιστικές παραδόσεις του Πράσινου Κόμματός του και υποστήριξε την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια. Ωστόσο αντιτάχθηκε, μαζί με τον Σρέντερ, στον πόλεμο των ΗΠΑ το 2003 στο Ιράκ, λέγοντας σε μια διάσκεψη στον επικεφαλής του Πενταγώνου Ντόναλντ Ράμσφελντ, "Με συγχωρείτε, δεν έχω πεισθεί".

Τα τελευταία χρόνια ο Φίσερ έχει επικριθεί από γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι πρόδωσε τις ρίζες του ως ακτιβιστή φοιτητή και ιδρυτικής φυσιογνωμίας των Πρασίνων, αποδεχόμενος συμφωνίες για χορηγίες με εταιρείες όπως η BMW.

Παραμένει, ωστόσο, μια από τις πιο σεβαστές φωνές στη Γερμανία όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις και οι έντονες επικρίσεις του για την πορεία που ακολουθεί η Μέρκελ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ευρώπη μοιάζει να κινδυνεύει να βυθισθεί και πάλι στην κρίση.

Παρά την εξασθένηση της οικονομίας στην πατρίδα της και την Ευρώπη, η Μέρκελ και η κυβέρνησή της παραμένουν επικεντρωμένες στη σταθεροποίηση του γερμανικού προϋπολογισμού, θέτοντας το Βερολίνο σε πορεία σύγκρουσης με τους εταίρους του.

«Αν δει κανείς τα οικονομικά στοιχεία, πρέπει να αναρωτηθεί για πόσο μπορούν να συνεχισθούν ακόμη οι πολιτικές λιτότητας, αν θα επιβιώσουν το πρώτο εξάμηνο της ερχόμενης χρονιάς. Έχω σοβαρές αμφιβολίες γι' αυτό», δήλωσε, επίσης, ο Φίσερ και σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή, καθώς η Ευρώπη αναδύεται και πάλι ως το ασθενές σημείο στην παγκόσμια οικονομία, καλώντας τη γερμανική πολιτική να αλλάξει.

Αν δεν υπάρξει μια κοινή προσέγγιση, προβλέπει πως η ένωση θα αντιμετωπίσει μια πολιτική κρίση στην οποία θα έχουν το πάνω χέρι αντιευρωπαίοι λαϊκιστές όπως η Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και ο Νάιτζελ Φάρατζ του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας.

Στο βιβλίο του, ο Φίσερ καλεί ακόμη τη Γερμανία να αναβιώσει την ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και της κοινής αμυντικής πολιτικής και να επενδύσει περισσότερα σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα όπλων.

Επίσης, η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει πλήρως τις σχέσεις της με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζει ο Φίσερ, μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω της δημιουργίας μιας "ένωσης ενέργειας".

"Η Ευρώπη είναι η καλύτερη επένδυσή μας. Θα είμαστε οι μεγαλύτεροι χαμένοι αν επιτρέψουμε στο σχέδιο να αποτύχει", υποστηρίζει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του