Το παρασκήνιο μιας κόντρας


του Φώτη Τριάρχη


Στη δίνη εσωστρέφειας έχει πέσει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα και το τοπίο μυρίζει... εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση: με την τρόικα στην Αθήνα να πιέζει για μεταρρυθμίσεις και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, η κυβέρνησή του μοιάζει να παλινωδεί, σπαρασσόμενη από εσωτερικές διαφωνίες, φήμες περί παραιτήσεων υπουργών, κόντρες μεταξύ στελεχών της και αποστάσεις του συγκυβερνώντος κόμματος. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση σπεύδει να εκμεταλλευτεί το κλίμα αστάθειας, πιέζοντας για πρόωρες εκλογές.

Δεν θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού με αφορμή την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Υπουργείο ΆμυναςΤο ήδη βεβαρημένο κλίμα ήρθε να επιβαρύνει περαιτέρω το επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χρύσανθου Λαζαρίδη. Τέλος, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός -σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει το κλίμα- θα προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό, με αφορμή την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Υπουργείο Άμυνας. 

Όλα αυτά θα κληθούν να διαχειριστούν σήμερα στις 18.00 στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα, αλλά σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός ζήτησε να αναβληθεί, επειδή έπρεπε να κάνει μια χειρουργική επέμβαση στην οδοντοστοιχία του.

Έφαγε... πόρτα από Σαμαρά

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε ξεκαθαρίσει τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Χ. Τρικούπη ότι δεν επιθυμεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να υπάρχουν εκπρόσωποι των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη στη συνάντηση στο Παρίσι. «Τα έχουμε πει αυτά, η διαπραγμάτευση γίνεται από το οικονομικό επιτελείο» φέρεται να είπε.

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης -ο οποίος εμφανίζεται ως το... μάτι και το αφτί του πρωθυπουργού- θα παρευρίσκεται ως σύμβουλός του για να έχει εικόνα των διαπραγματεύσεων.

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει αποστάσεις από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα
Από τη μεριά του ο Ευ. Βενιζέλος, όταν δέχθηκε τη Δευτέρα το τηλεφώνημα Χαρδούβελη που του έθεσε το θέμα Λαζαρίδη, του απάντησε, σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη: «Αυτά βρες τα με το Μαξίμου».

Στάση αναμονής τηρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως «τις τελικές αποφάσεις στη διαπραγμάτευση θα τις λάβω εγώ με τον πρωθυπουργό»Συμφώνησε, δε, στο αίτημα να μην αποστείλει το ΠΑΣΟΚ αντιπρόσωπο, όπως έγινε στο Παρίσι, αλλά τόνισε με νόημα: «Η διαπραγμάτευση γίνεται με δική σας ευθύνη. Έτσι κι αλλιώς τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβω εγώ με τον πρωθυπουργό».

Το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν σαφές: παίρνει αποστάσεις από την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να προβάλει «βέτο», αν κριθεί απαραίτητο.

Το επεισόδιο Χαρδούβελη - Λαζαρίδη

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών είδε χθες τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ να μπαίνει στη σύσκεψη με την τρόικα, η οποία μάλιστα καθυστέρησε να αρχίσει επί 2,5 ώρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και επεισόδιο μεταξύ Χαρδούβελη - Λαζαρίδη. Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να υποβαθμίσει το περιστατικό, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες ως ανυπόστατες και γελοίες, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνητικό μέτωπο είναι «αρραγές».

Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ έβγαλε άτυπες «διαρροές» για να αντιμετωπίσει εκείνες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που έφεραν τον Αντώνη Σαμαρά δυσαρεστημένο μαζί του. Κύκλοι της πλατείας Συντάγματος υποστήριζαν πως στη συζήτηση που αφορούσε στη «μετά-Μνημόνιο εποχή» παρόντες ήταν μόνον οι κ.κ. Χαρδούβελης, Σταϊκούρας και Παπασταύρου, γεγονός που δείχνει την ενόχληση του υπουργού Οικονομικών για το.. ασφυκτικό πρέσινγκ στο οποίο τον έχει υποβάλει το Μαξίμου.

Τσίπρας: «Έρχονται εκλογές, αγγίζουμε την αυτοδυναμία»

Μέσα στην... αναμπουμπούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι επέρχονται πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύντομα.

O Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές και δηλώνει έτοιμος να τις κερδίσει«Εκτιμούμε ότι θα έχουμε επίσπευση πολιτικών εξελίξεων, ενδεχομένως και πριν από τα αποτελέσματα των stress tests, ενδεχομένως και πριν από την τελική αξιολόγηση της τρόικας, οι οποίες δεν θα αφήσουν περιθώρια χειρισμών στην κυβέρνηση» τόνισε στη Βουλή. 

Την ίδια ώρα η Σοφία Βούλτεψη αναγκάστηκε να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι τελεί υπό παραίτηση έπειτα από δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού. «Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει, έχουν ξεπεράσει τα όρια του γελοίου» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Βουλευτής της ΝΔ ζητεί παραίτηση Σαμαρά


Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε ακόμη ένα στέλεχος προερχόμενο από τη ΝΔ να ζητεί την παραίτησή του, «για να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Ο Γιώργος Βλάχος (εκ των «καραμανλικών») δήλωσε πως, αν πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «είναι προφανές ότι το ζήτημα του πρωθυπουργού θα ξεκινούσε από μηδενική βάση». Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση έκανε τα προηγούμενα 24ωρα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκαλώντας την αντίδραση του γραμματέα της ΝΔ Α. Παπαμιμίκου, ο οποίος του ζήτησε να «αφήσει τις τζάμπα μαγκιές».

Στη Συγγρού παρατηρούν με έντονο ενδιαφέρον τις δηλώσεις αυτές και ορισμένοι εκτιμούν ότι «είναι συντονισμένες».

Παραιτήθηκαν για να... πολιτευτούν

Εν τω μεταξύ, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλος και οι γραμματείς Επικοινωνίας Γιάννη Παναγιωτόπουλος και Ανδρέας Κατσανιώτης. Όλοι τους παραιτήθηκαν προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα εκλογιμότητας στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν 18 μήνες νωρίτερα.

Ο κ. Βαρτζόπουλος θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ο κ. Κατσανιώτης στην Αχαΐα και ο κ. Παναγιωτόπουλος στην Αρκαδία. Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η παραίτηση των τριών γ.γ. δεν συνδέεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες παραιτήσεις γενικών γραμματέων για τον ίδιο λόγο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του