Τι κρύβει η κίνηση Σαμαρά-Βενιζέλου


Του Φώτη Τριάρχη 

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση -την ώρα που βρίσκεται η τρόικα στην Αθήνα- ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισαν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια προσπάθεια να τελειώνουν με την εκλογολογία όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, πρέπει να τελειώνει η υπόθεση της εκλογολογίας, που δηλητηριάζει τον τόπο και κάνει εθνικό κακό», ανέφερε προς το zougla.gr ανώτατη κυβερνητική πηγή, αποδίδοντας το σκεπτικό στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρούν να απαντήσουν στο κλίμα αποσύνθεσης που είχε αρχίσει να κλιμακώνεται επικίνδυναΟι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν να απαντήσουν έτσι στο κλίμα αποσύνθεσης που είχε αρχίσει να κλιμακώνεται επικίνδυνα με την πίεση τρόικας, κοινωνίας, βουλευτών και αντιπολίτευσης.

Έτσι στην σύσκεψη που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα κατέληξαν στο σχέδιο που θα ακολουθήσουν εφεξής. Κάλεσαν στο γραφείο την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη στην οποία ανέθεσαν να εκδώσει την ανακοίνωση με τις αποφάσεις τους οι οποίες είναι

1. Να εκκινήσει η διαδικασία προεδρικής εκλογής το Φεβρουάριο του 2015, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
2. Να καταφύγουν στην στήριξη των βουλευτών της συγκυβέρνησης ζητώντας την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν.

Εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε το πολιτικό περίγραμμα της κίνησης: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη ημέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ουσία πρόκειται περί απόπειρας «παράτασης» της κυβερνητικής θητείας - κατά μερικούς μήνες έστω. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η συγκυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αν και κάτι τέτοιο δεν προϊδεάζει για ανέφελο βίο στη συνέχεια. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι πρόκειται για μια ύστατη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, παρ' όλα αυτά θεωρούν δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητεί. «Ποιος θα αυτοκτονήσει;» έλεγαν με νόημα.

Μαξίμου: Επιθετική κίνηση

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλούσαν για μια «επιθετική κίνηση» που στέλνει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος για να ανακόψει το κλίμα ανασφάλειας που μεταδίδονταν ευρύτερα. Στην ίδια γραμμή και το περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου.

«Τα μηνύματα από την τρόικα και την Μέρκελ είναι θετικά» υποστήριζαν και προϊδέαζαν ότι στην επόμενη φάση που θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πακέτο μέτρων – μετά την διαπραγμάτευση με την τρόικα – «θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και ο Τσίπρας θέλει την αστάθεια».

Βουλευτές: Θα ψηφίσουμε αλλά...

Βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συνομίλησε το zougla.gr έλεγαν ότι είναι μεν μια κίνηση που σταθεροποιεί αλλά εμπεριέχει και ρίσκο. «Οι Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να έχουν συζητήσει και την στρατηγική που θα ακολουθήσουν μέχρι τότε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση
«Αν δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, ποιος θα με αναγκάσει να ψηφίσω αύριο π.χ. περικοπές συντάξεων;» έλεγαν με έμφαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει…


Στην Κουμουνδούρου επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ηκυβέρνηση καταρρέει και ψάχνει απεγνωσμένα διέξοδο. «Ο κ. Σαμαράς ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω κι έτσι ας εμφανιστεί για τελευταία φορά μπροστά στον ελληνικό λαό για να απολογηθεί για την πολιτική του» ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η συζήτηση ξεκινά δύο ημέρες αφού κατατεθεί το σχετικό αίτημα.

Την Δευτέρα άρχεται τύποις η Ολομέλεια με τον καθιερωμένο αγιασμό και την Τετάρτη ξεκινούν οι εργασίες της και τυπικά. Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς θα καταθέσει (προφορικώς ή γραπτώς) το αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής την Τρίτη ή την Τετάρτη. Η συζήτηση διαρκεί τρεις ημέρες, οπότε η ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ή της Κυριακής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του