ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Το κόστος από την πρόωρη, όπως αποδείχθηκε, προσπάθεια απομάκρυνσης του ΔΝΤ και εξόδου από το μνημόνιο, επιμετρά πλέον η κυβέρνηση η οποία αναζητά τρόπους επικοινωνιακής...
διαχείρισης της κατάστασης καταφεύγοντας στη γνωστή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.


Το πολιτικό κόστος από τον κόλαφο των αγορών την εβδομάδα που πέρασε έρχεται να προστεθεί στη ζημιά που έχει γίνει από τον ΕΝΦΙΑ και ενώ η κυβέρνηση έχει περιορισμένο πλαίσιο κινήσεων. Επικοινωνιακά το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλει ότι η «στρατηγική δεν αλλάζει» και ευελπιστεί ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο τα πράγματα θα ισορροπήσουν ξανά τόσο όσον αφορά στις αγορές, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Τα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου επιχειρούν να πείσουν ότι «δεν έγινε και τίποτε» και υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει απορρίψει, ούτε έχει αποδεχθεί την προληπτική γραμμή στήριξης και ότι είναι μόνο στοιχείο των διαπραγματεύσεω,ν όπως είπε ο πρωθυπουργός. Το πώς θα παρακάμψουν την γραμμή στήριξης ή πως θα αποφύγουν το light μνημόνιο που θα την συνοδεύσει όταν σε αυτά επιμένουν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες μέχρι το ΔΝΤ και τις αγορές και γιατί οι συσχετισμοί θα αλλάξουν μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα τους ευνοούν, είναι όμως κάτι που μόνο στην φαντασία των μελών του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχει.

Προς το παρόν αυτό που ισχύει είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με τους εταίρους» και ότι προέχει η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη από την Τρόικα. Η δέσμευση αυτή ήδη έχει αρχίσει και επιβαρύνει την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αναβλήθηκε και θα κατατεθεί με τροποποιήσεις επί τα χείρω όσον αφορά στα επιτόκια και τους δικαιούχους. Παράλληλα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει το νομοσχέδιο για τη μείωση των μισθών στο δημόσιο ενώ η κυβέρνηση πιέζεται να επιταχύνει τις αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό. Υποχωρώντας από τις διακηρύξεις της περί μονομερών κινήσεων η κυβέρνηση σπεύδει να συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να κλείσουν οι εκρεμότητες που υπάρχουν και να ξεκινήσει τη συζήτηση για το νέο light μνημόνιο που θα συνοδεύσει την προληπτική γραμμή στήριξης και την ρύθμιση του «βιώσιμου χρέους». Πάντως οι πλέον ρεαλιστές προβλέπουν ότι με όλα αυτά η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί και η κυβέρνηση δεν θα έχει επιχείρημα τον Ιανουάριο για να επιδιώξει την προεδρική πλειοψηφία.

Ενώ στα ουσιαστικά αναδιπλώνεται πλήρως το επικοινωνιακό πεδίο η κυβέρνηση προβάλλει τη γραμμή ότι «η στρατηγική δεν άλλαξε, δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο» και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργώντας παράλληλα τον φόβο της κοινωνίας. Το επιχείρημα είναι ότι «φταίει» ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση των αγορών την περασμένη εβδομάδα και ότι η κατάσταση αυτή δείχνει τα προβλήματα που θα έχει η χώρα στην περίπτωση που πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές επικρατήσει. Το εάν με αυτή τη γραμμή κερδίσει εκ νέου την κοινωνία ή απωλέσει οριστικά την εμπιστοσύνη της είναι κάτι που μένει να φανεί. Προς το παρόν πάντως δεν πείθει ούτε τους βουλευτές και τα στελέχη της που λένε ότι «βάλαμε τον πήχη ψηλά και περάσαμε από κάτω, η ζημιά που έγινε είναι μεγάλη και η κατάσταση είναι κοντά στο να χαρακτηριστεί μη αναστρέψιμη». 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του