''ΞΥΠΝΗΣΕ'' Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ''...


Ο Μακεδονικός Τάφος της ορεινής Ξάνθης άνοιξε τις πύλες του το πρωί της Κυριακής στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία ...
να δει από κοντά ένα στολίδι πολιτισμού και ιστορίας που ωστόσο παραμένει ανεκμετάλλευτο.


Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Σταυρούπολη και τα Κομνηνά, και αποτελεί έναν από τους 6 μακεδονικού τύπου τάφους που έχουν βρεθεί στη Θράκη, ωστόσο ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική και το μέγεθός του όσο και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.


Κλειστό... μέχρι νεωτέραςΤο μνημείο, τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας φύλακα σε μόνιμη βάση, ενώ όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τον τάφο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε να διατεθεί προσωπικό για να ανοίξει ο χώρος προς ξενάγηση.

«Ο τάφος είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει ένας υπάλληλος της υπηρεσίας αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι αποκλειστικά στη φύλαξη του εν λόγω μνημείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο για να ανοίξει το μνημείο και να μπορέσουν να το επισκεφτούν» τονίζει στο ThrakiToday.com η κυρία Κυριακή Χατζηπροκοπίου, αρχαιολόγος της ΛΑ' ΕΚΠΑ, τονίζοντας πως «στη Θράκη υπάρχουν 6 τάφοι μακεδονικού τύπου, απλά αυτός της Ξάνθης είναι ο μεγαλύτερος ο πιο καλοδιατηρημένος και ο πιο επιμελημένος τάφος σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν βρεθεί».

Πλημμύρισε από κόσμο...Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποφάσισε να ανοίξει τον τάφο στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Οι πολίτες κυριολεκτικά πλημμύρισαν το μνημείο, συμμετέχοντας στην ξενάγηση και ζητώντας να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του τάφου. Ο τάφος μέσα σε ελάχιστα λεπτά έγινε ανάρπαστος για τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, που έσπευσαν κατά την είσοδό τους σε αυτόν να απαθανατίσουν κάθε του σπιθαμή.

Διαβάστε περισσότερα από το thrakitoday.com εδώ




























Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του