''ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ''...


Στη «σκιά» της εκλογικής αποτυχίας της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, όπου συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 1,20%, των εσωκομματικών ...
τριβών που ακολούθησαν, με την έντονη αμφισβήτηση και την παραίτηση -που δεν έγινε, τελικά, δεκτή- του Φώτη Κουβέλη, διεξάγεται το 3ο Συνέδριο του κόμματος.

Στην ομιλία του, ο κ. Φώτης Κουβέλης κινήθηκε προς τη γραμμή της αυτοτέλειας και της αυτονομίας, ενώ προχώρησε σε προσωπικές αναφορές και είπε ότι δεν τον αφορά το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης ενός τρίτου προοδευτικού πόλου, όπως είπε, και πρότεινε να μην «διαχυθεί» η ΔΗΜΑΡ σε άλλο κόμμα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ίδρυση της ΔΗΜΑΡ, το 2010, ήρθε στο σήμερα, υπογραμμίζοντας: «Έχω πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα. Έχω συναίσθηση των υποκειμενικών αδυναμιών, των ανεπαρκειών και των λαθών. Όμως, ξέρω ότι προσπαθήσαμε κόντρα στο ρεύμα. Ότι δώσαμε έναν άνισο αγώνα. Ξέρω ότι οι επιλογές μας προέκυπταν με ευθύνη και ανιδιοτέλεια. Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των εργαζομένων. Ξέρω και ξέρουμε ότι δεν χρωστάμε σε κανέναν».

«Νιώθω υπερήφανος» συνέχισε ο κ. Κουβέλης, «που, εν μέσω της κρίσης, όταν άλλοι διακήρυτταν πως δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική, όταν πολλοί φλέρταραν με τον λαϊκισμό κάθε απόχρωσης, εμείς κάναμε λόγο για έναν άλλο δρόμο. Δεν αποδεχθήκαμε το συντηρητισμό, αλλά και δεν υποκύψαμε στην ευκολία του προεκλογικού λαϊκισμού».

«Στάση ευθύνης η συμμετοχή μας στη συγκυβέρνηση»

Αναφερόμενος, δε, στις εκλογές του 2012, χαρακτήρισε τη ΔΗΜΑΡ «κόμμα της λογικής» και, εξηγώντας τη μετεκλογική της στάση, είπε: «Όταν η χώρα κινδύνευε να βγει εκτός ευρωζώνης, ακυρώνοντας μία μεγάλη ιστορική κατάκτηση, ήμασταν και πάλι εκεί. Δεν μας συγκίνησε  ξαφνικά η κυβερνητική εξουσία. Ήταν στάση εθνικής ευθύνης να μην συμβάλουμε στην παράταση της αβεβαιότητας. Δεν μείναμε έξω από το πρόβλημα, για να μην κινδυνεύσουμε».

«Αποφασίσαμε να εισέλθουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με δυνάμεις που μας χώριζαν μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Στόχος μας ήταν η διασφάλιση της παραμονής στην ευρωζώνη, που δεν ήταν αυτονόητη και η προώθηση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Προτάξαμε τα μείζονα, τα συλλογικά και όχι τα ελάσσονα. Δεν προτάξαμε κομματικά συμφέροντα» προσέθεσε.

Και τόνισε, αναφερόμενος στο ρόλο της ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «Συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, είχαμε αποφασιστική συμβολή στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Δώσαμε μάχες για αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, πετυχαίνοντας επιμέρους διορθώσεις. Ξεκινήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές. Προετοιμάσαμε την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική στάση της χώρας έναντι της τρόικας. Δώσαμε μάχη για ισοδύναμα μέτρα».

«Δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τα άδικα μέτρα»

«Όμως» παραδέχτηκε, «είναι αλήθεια ότι συνολικά δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και τη λήψη άδικων μέτρων. Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως επιταχυντής για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Υπήρξαν βεβαίως αντικειμενικοί περιορισμοί: το ευρωπαϊκό περιβάλλον των συντηρητικών πολιτικών, η δημοσιονομική στενότητα και η δυνατότητα των δύο άλλων εταίρων να συγκροτούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς εμάς».

«Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση προέκυψε ακριβώς διότι τα πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ» σημείωσε.

«Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση έγινε πράγματι χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Όμως, ας θυμηθούμε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον και σε ατμόσφαιρα αφόρητων πιέσεων. Μετά την αποχώρησή μας, διατυπώσαμε την πρόταση του προοδευτικού "τρίτου πόλου" μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας ήταν η μετατόπιση του άξονα των πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών» υπογράμμισε.

Αυτοκριτική

Ακόμη, επέρριψε εμμέσως ευθύνες στα ΜΜΕ για την εικόνα «εσωτερικού αλληλοσπαραγμού», που μετέδιδαν, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Αγίου Κωνσταντίνου.

«Ας είμαστε όμως ειλικρινείς» έσπευσε να παραδεχτεί. «Είχαμε σημαντικές ελλείψεις. Είχαμε και αντιφάσεις. Προτείναμε αλλαγή πολιτικών, αλλά δεν προβάλαμε με καθαρό και άμεσο τρόπο την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης [...] Όμως, ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η Δημοκρατική Αριστερά ήταν ένα κόμμα χρήσιμο για την ελληνική κοινωνία;  Προσέφερε στα τέσσερα αυτά χρόνια από την ίδρυσή της; Πιστεύω πως ναι, σίγουρα ναι. Είμαστε η πολιτική δύναμη εκείνη, που εισήγαγε χρήσιμες ιδέες και πρακτικές στην ελληνική κοινωνία».

Ανοιχτός σε συνεργασίες

Αφήνοντας, δε, να διαφανεί πως η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει συνεργασίες και στο μέλλον, σημείωσε: «Είμαστε η πολιτική δύναμη των πολιτικών συναινέσεων, των ευρύτατων συμπαρατάξεων, διότι γνωρίζουμε πως η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας: «Είμαστε ένα κόμμα, που με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης βρισκόμαστε σταθερά και αταλάντευτα απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Σταθερά, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο όμως και στο κοινωνικό επίπεδο, στις αιτίες δηλαδή που δημιουργούν και τροφοδοτούν αυτά τα φαινόμενα».

Ζητά να αλλάξει η κυβέρνηση

Ακόμη, ξεκαθάρισε: «Λέμε "ναι" στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015».

«Διευκρινίζω όμως και τα εξής» επισήμανε. «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση  για την απόσπαση κομματικού οφέλους. Δεν θα συμβάλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση, στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα».

«Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. Δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση. Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα» σημείωσε επίσης, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει συνθήκες συναινέσεων και πλατιών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Επέλεξε διαφορετικά».

«Θα καταψηφίσουμε κάθε πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή»

Όσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο παραπάνω πλαίσιο, γνωστοποίησε: «Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη».

«Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, από τις αρχές του χρόνου επαναλαμβάνω ότι είμαι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ενδιαφέρομαι για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ενδιαφέρομαι για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας
Όλα τα υπόλοιπά δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσεις με βάση αξίες και αρχές και όχι αποφάσεις ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος» ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στα σενάρια που τον θέλουν μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του