''ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ'' ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ...

By-pass στις αντικειμενικές τιμές που δεν μπορεί προς το παρόν να τις μειώσει, επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει ανάσα η κτηματαγορά...
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, καθιερώνει ελαστικότερο τεκμήριο αγοράς και πόθεν έσχες, ειδικά για τις περιπτώσεις που η πώληση γίνεται σε τιμή κάτω από την αντικειμενική.

Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, «αγοραστές ακινήτων υπάρχουν» αλλά …τρέμουν την εφορία, καθώς και όσοι βρίσκονται κοντά να αγοράσουν ακίνητο στις πολύ χαμηλές  που έχουν κατρακυλήσει οι εμπορικές αξίες τους, υποχρεούντο να καλύψουν το τεκμήριο της αγοράς στο ύψος της αντικειμενικής τιμής που δεν έχει αλλάξει από το 2007.

Με τη νέα διάταξη, τεκμήριο αγοράς θα υπολογίζεται το ποσό που γράφει το συμβόλαιο συν τους φόρους και τα έξοδα μεταβίβασης που βαρύνουν τον αγοραστή.

Καθώς δεν αναγράφεται άλλη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου, αν η δι΄ταξη ψηφιστεί, αναμένεται ότι θα ισχύσει από φέτος ή και αναδρομικά από 1.1.2014 –για να μην ισχύσουν διαφορετικές επιβαρύνσεις για αγοραστές που αγόρασαν ακίνητο μέσα στο ίδιο έτος.

Με άλλη τροπολογία, προβλέπεται η δέσμευση για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την πορεία των ερευνών, περιουσιακών στοιχείων ύποπτων για φοροδιαφυγή. Παράταση προβλέπεται μόνον «λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης  ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης».


Η δέσμευση γίνεται με εντολή του οικονομικού εισγγελέα και ισχύει από τη χρονική στιγμή της επίδοσης της διάταξης προς τον οργανισμό ή την υπηρεσία στην οποία απευθύνεται.Κατά της διάταξης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν την άρση της, με σχετική αίτησή τους προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εντός προθεσμίας 30 ημερών χωρίς αναστολή της εκτέλεσή της.

Επίσης με στόχο την επιτάχυνση των δικών όπου εκδικάζονται ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου (πχ  εργατικές διαφορές, ένστολοι κλο) η επίδοση των διαφόρων δικαστικών ή  διαδικαστικών εγγράφων μπορεί να γίνεται όχι μόνο στον αντίδικο ή τον αντίκλητό του, αλλά και στο δικηγόρο ο οποίος εκπροσώπησε τον πελάτη του κατά την τελευταία συζήτηση της υπόθεσης ή έχει υπογράψει το τελευταίο δικόγραφο της υπόθεσης.

Με άλλες διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή:

-  Επεκτείνεται η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ Α. Ε. να καταγγέλλει μισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεις και ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχει δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ισχύει για ακίνητα κυριότητάς του).

-  Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος άτομα με αναπηρία άνω του 80%, τα οποία ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα. Συγκεκριμένα η απαλλαγή επεκτείνεται και στα έτη πέραν του 2013.

-  Με συντελεστή 13% και όχι 26% θα φορολογείται η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση.

-  Προκειμένου να μην θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και να μην φορολογούνται οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργαζόμενους υπό μορφή εξόδων κίνησης θα πρέπει πλέον να δικαιολογούνται από νόμιμα παραστατικά που θα αποδεικνύουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δαπανών.


Ενισχύεται το ΤΑΙΠΕΔ
-  Παρέχεται η δυνατότητα στο Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να ανανεώνει ή να παρατείνει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μέχρι την ολοκλήρωση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν.

-  Σε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχεδίων αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, η σχετική απόφαση θα εκδίδεται αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Για την παραχώρηση είτε της απλής χρήσης είτε για τον σκοπό εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης λιμενικών εγκαταστάσεων ορίζεται αντάλλαγμα που προσδιορίζεται ανά πενταετία.

-  Σε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχεδίων αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, η σχετική απόφαση θα εκδίδεται αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Για την παραχώρηση είτε της απλής χρήσης είτε για τον σκοπό εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης λιμενικών εγκαταστάσεων ορίζεται αντάλλαγμα που προσδιορίζεται ανά πενταετία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του