Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν υπάρχουν αγοραστές για τα κατεσχεμένα ακίνητα που βγάζει σε πλειστηριασμό το Δημόσιο. Αγωνία για τον μισθό του Ταμήλου

Δεν υπάρχουν αγοραστές για τα ακίνητα του κόσμου που κατάσχει το διεφθαρμένο δημόσιο ώστε να εξασφαλίσει τους μισθούς του Τζαμτζή, της Βούλτεψη, του Ταμήλου και των συμβούλων του Χαρδούβελη, του ξακουστού.
Γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα στα τοπικά Ειρηνοδικεία. Το δημόσιο ξοδεύεται, αλλά αγοραστές δεν υπάρχουν. Καταλήγουν άγονοι καθώς ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν υπάρχουν. Για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχει κατασχέσει το δημόσιο από φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει τους φόρους τους, ο λόγος, οι οποίοι αν και πραγματοποιούνται κατά κόρον, δεν φέρνουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο.


«Τα έσοδα είναι αμελητέα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του δημοσίου», λέει στο capital.gr αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί. Η απροθυμία για επενδύσεις σε ακίνητα, οι υψηλές αντικειμενικές τιμές, η κρίση».

Ίσως ο σημαντικότερος από αυτούς τους λόγους είναι οι υψηλές αντικειμενικές. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να πουληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική τιμή. Με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι πλέον κατά πολύ υψηλότερες των εμπορικών τιμών, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές σε πλειστηριασμούς είναι εξαφανισμένο είδος.

Μετά από πιέσεις της τρόικας το καθεστώς των αντικειμενικών στους πλειστηριασμούς αλλάζει. Πρόσφατα επήλθε συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και της τρόικας για τη μείωση της ελάχιστης τιμής των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Αν ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος τότε η ελάχιστη τιμή θα μειώνεται στο 50% της αντικειμενικής. Αν και πάλι κηρυχθεί άγονος τότε ο επισπεύδων (όπως το δημόσιο) θα μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και την ελάχιστη τιμή θα αποφασίζει ο δικαστής. Με το υφιστάμενο σύστημα, χρειάζονται δυο άγονοι πλειστηριασμοί με το 100% της αντικειμενικής και στη συνέχεια ο επισπεύδων μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να ζητήσει «διόρθωση τιμής».

Το νέο σύστημα δεν πρόκειται να ισχύσει μόνο για όσα ακίνητα εκπλειστηριάζονται με επίσπευση του ελληνικού δημοσίου. Θα ισχύσει γα κάθε επισπεύδοντα, όπως είναι οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα και οι τράπεζες.

Για να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τους πλειστηριασμούς και να εισπράξει το δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και στη δημοσιοποίηση τους μέσω του διαδικτύου. Οι πλειστηριασμοί που επισπεύδει το υπουργείο Οικονομικών για χρέη άνω των 300.000 ευρώ αναρτώνται πλέον στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr). ‘Ηδη έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών για πέντε ακίνητα. Με το προηγούμενο καθεστώς που έχει αποδειχθεί ανεπαρκές στο να ενημερωθούν μαζικά οι φορολογούμενοι για την διεξαγωγή των πλειστηριασμών η δημοσίευση γίνεται σε δυο τοπικές εφημερίδες.

Η διαδικασία του πλειστηριασμού
Οι πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο κάθε Τετάρτη στις 4 το απόγευμα στα τοπικά ειρηνοδικεία. Προϊστάμενος της διαδικασίας είναι τοπικός συμβολαιογράφος. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται με την κατάθεση κλειστής προσφοράς και εγγυητικής επιστολής τραπέζης ή τραπεζικής επιταγής. Στις 5 ανοίγουν οι φάκελοι και οι δυο υπερθεματιστές με τις υψηλότερες προσφορές συμμετέχουν σε διαδικασία προφορικών «χτυπημάτων». Ο υπερθεματιστής με την υψηλότερη προσφορά αποκτά το ακίνητο καθώς κατακυρώνεται σε αυτόν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του