Ποινική δίωξη για ξέπλυμα χρήματος


Χρήστος Μαζάνης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) είναι πρώην διευθυντής κλινικής του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

 Την άσκηση ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα που είναι σε βαθμό κακουργήματος παρήγγειλε ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος.

Διευθυντής του Θεαγένειου κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματοςΌπως προέκυψε από την έρευνα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του κατηγορούμενου βρέθηκαν «ύποπτες» καταθέσεις, το ύψος των οποίων ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, μεγάλο μέρος των καταθέσεων, περί τις 280.000 ευρώ, προέρχονται από φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων. Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από πρόσωπα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Επιπλέον, ο πρώην διευθυντής, ο οποίος -σήμερα- φέρεται ως συνταξιούχος, ελέγχεται για την αγορά δύο ομολόγων, η συνολική αξία των οποίων προσεγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Η έρευνα, την οποία συνέδραμε το ΣΔΟΕ και πραγματοποιήθηκε άρση του τραπεζικού απορρήτου, αφορά το χρονικό διάστημα 2001-2010. Για την υπόθεση ο κατηγορούμενος θα κληθεί το επόμενο διάστημα να απολογηθεί στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το zougla.gr είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του Θεαγένειου αποκαλύπτοντας τις καταγγελίες του εν ενεργεία διευθυντή χειρουργού της Ά Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής, κ. Πασχάλη Γαβριηλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για σπατάλη δημοσίου χρήματος, «φακελάκια» σε γιατρούς, υπερκοστολογήσεις χειρουργικών επεμβάσεων και ιατρικών υλικών, ακόμα και «μαϊμού» λίστες εφημεριών.

Αναφορά-κόλαφος

Στην αναφορά-κόλαφο που είχε στείλει προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης αλλά και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, περιέγραφε με λεπτομέρειες αλλά και με αγανάκτηση τα όσα ο ίδιος εδώ και αρκετό καιρό διαπιστώνει να συμβαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο.

Δεν είχε διστάσει μάλιστα να αναφέρει ονόματα και περιπτώσεις, ενώ εμφανιζόταν έτοιμος να αποδείξει με στοιχεία αυτά τα οποία καταγγέλλει.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Γαβριηλίδης, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στην αναφορά του, είναι γνωστός για τον αγώνα του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εναντίον των «φακελακίων».

Προτρέπει τους ασθενείς να μη δίνουν «φακελάκια» στους ιατρούς, ενώ τονίζει ότι ο ίδιος χειρουργεί δωρεάν τους ασθενείς του, και για αυτόν τον λόγο θεωρείται «μαύρο πρόβατο».

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει στο zougla.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλει ατασθαλίες του νοσοκομείου προς τη διοίκηση. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό που συνέβη όμως ήταν η πρόσφατη απόσπασή του, με απόφαση της διοίκησης, στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.

H αναφορά-καταγγελία του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Πασχάλη Γαβριηλίδη, η οποία έγινε στις 7 Ιανουαρίου του 2014, προς τη διοίκηση του νοσοκομείου:














Προς
1ον. Τη Διοικητή του ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Κα Κουρτέλη-Ξουρή Ευαγγελία 
2ον. Υπουργόν Υγείας Κον Α. Γεωργιάδη

Θέμα-Καταγγελία Οικονομικής καταχρήσεως

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Α.Χ ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» 

Είναι γνωστοί οι αγώνες μου κατά των φακελακίων στο νοσοκομείο μας, οι οποίοι ήτο αποτελεσματικοί πιάνοντας τους ασθενείς προς εισαγωγή και παροτρύνοντάς τους να μη δώσουν φακελάκι. Για αυτές τις ενέργειές μου απειλήθηκα από τη διοίκηση ότι θα γίνει εναντίον μου διοικητική εξέτασις.

Ζήτημα 1ον: Εις όλον το πολιτισμένο κόσμο στις χειρουργικές επεμβάσεις του γαστρεντερικού χρησιμοποιούνται κυκλικοί αναστομωτήρες μόνον στη καρδιοοισοφαγική συμβολή και κάτωθεν της ορθοσιγμοειδικής συμβολής. Στο ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» είμαστε παγκόσμιος πρωτοτυπία, χρησιμοποιούνται εκ του περισσού κυκλικοί αναστομωτήρες για τη δημιουργία αναστομώσεων που στοιχίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν μόνο με μονοψήφιο κόστος ευρώ. 

Αυτά όλα τα έχω καταγγείλει και επανέρχομαι και ζητώ να γίνει απλή οικονομική μελέτη και να διαπιστωθεί πόσες ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ χρεώθηκε το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ από την πλασματική χρήση των κυκλικών αναστομωτήρων. 

Τι όφελος θα είχε αν ακολουθείτο η γραμμή ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ Π για τη λελογισμένη χρήση τους, μήπως αυτή είναι η κυρία αιτία για να φύγω από το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ; Γιατί να συνεχίζεται η αλόγιστη χρήση τους και η πλασματική διόγκωση των χρεών; Τι θα κάνει η διοίκηση του νοσοκομείου επ' αυτού. Ο κος Ζαφειρίου ενώ είναι γνώστης ότι μία επέμβαση μπορεί να γίνει με κόστος μόνο 2-3 ευρώ, γιατί συνεχίζει να χρησιμοποιεί εκ του περισσού κυκλικούς αναστομωτήρες και να διογκώνει τεχνηέντως τα οικονομικά βάρη;

Είμαι έτοιμος με έγκυρο διεθνή ιατρική βιβλιογραφία να σας αποδείξω ότι η Α.Χ. του Θεαγενείου είναι η πιο κοστοβόρος παγκοσμίως. Γιατί δεν εισακούομαι από τη διεύθυνση;

Ζήτημα 2ον: Έχει σημειωθεί κατ΄ επανάληψη χρήση εργαλείων μίας χρήσεως στο χειρουργείο, όταν το αντελήφθην το κατήγγειλα, ο κος Ζαφειρίου Γ με συμβούλεψε να σωπάσω και τι θα κάνω αν μου έρθει μια διαταγή να πάω στο Νοσοκομείο Βέροιας;

Στο ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ έχουμε δύο λίστες εφημεριών, μια πλαστή «μαϊμού», την αποκαλούν όλοι οι ιατροί και διοικητικοί, και μία πραγματική. Έχω κάνει επανειλημμένες καταγγελίες ότι δεν δέχομαι μαϊμού χρήματα από πλασματικές εφημερίες, γιατί η διοίκησις δεν τείνει ευήκοον ους στις καταγγελίες, δεν είναι ντροπή να κάνουμε πλασματικές εφημερίες για να φθάνουμε το πλαφόν με την ανοχή της διοικήσεως πλαστογραφώντας το πρόγραμμα εφημεριών.

Εν συντομία καταθέτω τα ερωτήματά μου: 1ον. Είναι παράνομο ο χειρουργός να προτρέπει τους νεοεισαχθέντες ασθενείς να μη δώσουν φακελάκι;

2ον είναι παράνομο ο χειρουργός να καταγγέλλει την πλασματική διόγκωση των οικονομικών βαρών μιας χειρουργικής επεμβάσεως με τη άσκοπη χρήση κυκλικών αναστομωτήρων που στοιχίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ ενώ θα μπορούσαν να γίνουν με 3-4 ευρώ μόνον;

3ον πόσες φορές πρέπει να καταγγείλει ένας ιατρός τις πλασματικές εφημερίες εν μέσω κρίσεως και να μη λάβει απάντηση;

Η Διοίκηση γνωρίζει ότι η παρουσία μου στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ έχει αναβαθμίσει τη χειρουργική ήπατος, γεγονός που μπορεί να διαπιστωθεί από την προσωπική επαφή με τους χειρουργηθέντες ασθενείς μου.

Μέχρι σήμερον αυτοί αναγκάζονταν να προστρέχουν σε διαφόρους χειρουργούς και η ταρίφα είναι γνωστή, 5.000 ευρώ. Εγώ τους χάλασα την πιάτσα ΤΖΑΜΠΑ. Δεν είχα καμία υποστήριξη από τη διοίκηση και το κυριότερο, ενώ είχα προγραμματισμένες ηπατεκτομές, η διοίκηση χωρίς να με ενημερώσει με στέλνει στο ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ. 

Ερωτώ πού θα χειρουργηθούν αυτοί οι ασθενείς, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν 5.000 ευρώ, γιατί δεν τους δίνει τη δυνατότητα να χειρουργηθούν στο ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ Π ΔΩΡΕΑΝ;

Μήπως μετακινούμαι στο ΚΙΛΚΙΣ γιατί είμαι ΤΖΙΜΠΑΤΖΗΣ και χαλώ την πιάτσα των φακελακίων και του μαύρου χρήματος; Εξετάστε, καλέστε τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ηπατεκτομές από εμένα για να δείτε τη διαφορά. Δεν είναι προς όφελος των ασθενών να μπορούν να βρουν χειρουργό ήπατος στο Θεαγένειο που δεν ζητά φακελάκια και δεν δίνει προμήθειες.

Γιατί εταιρεία ιατροφαρμακευτικού υλικού δαπάνησε κεφάλαια για την κατασκευή γραφείων ιατρών στην ΑΧ, σε τι μελλοντικό όφελος αποβλέπει;

Η παράνομη ειδίκευση ειδικευομένων σε παραχειρουργικές ειδικότητες προτού συμπληρώσουν την απαιτούμενη ειδίκευσή τους στη Γενική Χειρουργική θα συνεχίζεται να επιτρέπεται από τη διοίκηση της υπηρεσίας;


Πρέπει να σημειωθεί πως είναι μετρημένες στα δάκτυλα οι περιπτώσεις εν ενεργεία ιατρών δημόσιων νοσοκομείων που αποφάσισαν να καταγγείλουν ατασθαλίες για το ίδρυμα στο οποίο εργάζονται. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κόστος της «περιθωριοποίησης» είναι μεγάλο, ενώ παράλληλα υπάρχει και ο εργασιακός φόβος.

Ο κ. Γαβριηλίδης όμως, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο zougla.gr, παραμέλησε τον όποιο φόβο και αποφάσισε να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

Ο καταγγέλλων Πασχάλης Γαβριηλίδης αποκαλύπτει στο zougla.gr:

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του