Πόσα χρήματα θα πληρώσετε φέτος για το πετρέλαιο θέρμανσης;

petrelaio thermanisis

Μετά την τροπολογία για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 0,23 ευρώ το λίτρο από 0,33 ευρώ, η τελική τιμή του πετρελαίου, με τα σημερινά δεδομένα, διαμορφώνεται στα 1,13 ευρώ το λίτρο.
Η διάθεση του πετρελαίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, ενώ την πρώτη μέρα έναρξης πώλησης την περσινή χρονιά, η τιμή του ήταν στα 1,27 ευρώ το λίτρο.
Η βάση
Η τιμή των 1,13 ευρώ το λίτρο προκύπτει με βάση την τιμή διύλισης του προϊόντος στις 2 Οκτωβρίου που ήταν στα 0,592 ευρώ το λίτρο.
Στη συνέχεια συνυπολογίζεται ο ΕΦΚ, φόροι και τέλη που επιβαρύνουν το προϊόν, καθώς και ο ΦΠΑ, αλλά και το εκτιμώμενο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηρίων.
Η τιμή υπολογίζεται γύρω στα 0,085 ευρώ το λίτρο, ωστόσο μπορεί να μεταβληθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, αφού η τιμή αυτή αλλάζει σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές.
Ακόμη πιο φθηνά με το... επίδομα

Το πετρέλαιο θα είναι ακόμη φθηνότερο για όσους δικαιούνται το επίδομα των 0,35 ευρώ το λίτρο και θα διαμορφωθεί κοντά στα 0,78 ευρώ το λίτρο, με την τιμή για την ίδια κατηγορία να είναι στα 0,92 ευρώ το λίτρο το προηγούμενο έτος. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν με ευκολία να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης...
Τι προτείνει το ΣΕΕΠΕ
Με βάση τις δυσκολίες των καταναλωτών, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) πρότεινε να διατεθεί το επίδομα σε όλους τους καταναλωτές, με μοναδική προϋπόθεση την επιδότηση μόνο της κύριας κατοικίας, με το σύνδεσμο να επικαλείται και μία μελέτη του ΙΟΒΕ και να λέει ότι με αυτόν τον τρόπο το κράτος όχι μόνο θα έχανε έσοδα αλλά θα τα βελτίωνε και κατά 30 εκατ. ευρώ, όταν με τη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης.
Ποιοι παίρνουν το επίδομα
Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ, έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (ακίνητη περιουσία έως 300.000) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ (ακίνητη περιουσία έως 300.000) όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.
Από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά.
Η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι η εξής:
- 25 λίτρα ανά τ.μ. στην Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία).
- 15 λίτρα ανά τ.μ. στη Β' Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος).
- 8 λίτρα ανά τ.μ. στη Γ' Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα).
- 5 λίτρα ανά τ.μ. στην Δ' Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του