ECONOMIST : Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ




ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Μεγάλη πιθανότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπραςβλέπει ο Economist επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το προφίλ που προσπαθεί τώρα να χτίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως...
σημειώνει το περιοδικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να χτίσει ένα στέρεο προφίλ στο εξωτερικό, έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στο εσωτερικό.

Σε αυτή την ποιοτική αλλαγή στο προφίλ του εντάσσεται το πρόσφατο ταξίδι του στο Βατικανό και η συνακόλουθη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα την ονόμασαν «συνάντηση δύο μυαλών» και συμπλήρωναν με νόημα πως ο Πάπας συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, έναν άθεο, στο γεγονός οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες. Κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε και στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή.

Επίσης η προσπάθεια ποιοτικής αλλαγής του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα εξηγεί και την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν. Μια καμπάνια που μπορεί να μην ευοδώθηκε, σημειώνει το άρθρο, αλλά σίγουρα ωφέλησε το κόμμα του να πάρει κεφάλι στις Ευρωεκλογές με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία.

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, σύμφωνα με τον Economist οι εκλογές είναι κάτι πολύ πιθανό στην Ελλάδα ενόψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αδιαμφισβήτητα επικρατεί με διαφορά.

Με την προοπτική της πρωθυπουργίας, σύμφωνα με τον Economist, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αλλάζει. Πλέον δεν υπόσχεται ότι θα σχίσει τη δανειακή σύμβαση ενώ την ίδια ώρα αρκετοί δυσπιστούν με το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ και το οποίο έχει κόστος 11 δισ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ότι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς περιλαμβάνει στην ατζέντα του τις δικές του προσφορές. Ο προϋπολογισμός του 2015 συμπεριλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν μείωση στο φόρο των ακινήτων και τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων μέχρι και μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 26%.

Αν και θα ήθελε να πάει ακόμα πιο πέρα, ωστόσο συγκρατείται από την Τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για μια τελευταία έρευνα γύρω από την αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού προγράμματος. Και η τρόικα ήδη πιέζει για αντιλαϊκά μέτρα, όπως νέες περικοπές στις συντάξεις, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και απόλυση 6.500 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλςο της χρονιάς.

Ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να βγει εκτός Τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με τον ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα είναι μόλις μίλησε περί εξόδου, τα ελληνικά ομόλογα πιέστηκαν αρκετά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του