10-11 Νοεμβρίου οι πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης





Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
(filippidis@paragogi.net)

Με καθυστέρηση ενός τουλάχιστον 10ημέρου, σε σχέση με άλλες χρονιές, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών τα χρήματα της φετινής ενιαίας ενίσχυσης.

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, η βασική αιτία της καθυστέρησης δεν είναι άλλη από την ολιγωρία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υπογράψει τη σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς (υπογράφεται στις 5 Νοεμβρίου), η οποία και θα διεκπεραιώσει την πρώτη δόση των πληρωμών άνω του 1 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί στις 10 ή στις 11 Νοεμβρίου, αλλά και τη δεύτερη δόση που πηγαίνει πλέον για το διάστημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Έτσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία για μια ακόμα χρονιά «έτρεξε» με αρτιότητα τις πληρωμές, διοικητικές αργοπορίες στον κεντρικό μηχανισμό του ΥπΑΑΤ, στερούν από τους δικαιούχους παραγωγούς την έγκαιρη πληρωμή τους.

Σύμφωνα με άλλη ενημέρωση, που είχε η Ένωση Αγρινίου, ως ημερομηνία πληρωμής της α’ δόσης ορίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ η 10η Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα. «Η καταβολή της επιδότησης μετατέθηκε χρονικά, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τους βοσκοτόπους και τις μεγάλες μειώσεις στις επιλέξιμες εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι». Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι το αντικείμενο των εργασιών ΟΣΔΕ φέτος ήταν πολλαπλάσιο, καθώς υπήρξαν πολλές αλλαγές στο χαρτογραφικό υπόβαθρο, με αποτέλεσμα να χρειαστούν οι ανάλογες προσαρμογές κάθε φορά. Το ποσό της α’ δόσης που αναλογεί στην Αιτωλοακαρνανία είναι της τάξης των 35 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στο site της ΕΑΣ Αγρινίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι Ενιαίας Ενίσχυσης δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την πληρωμή, καθώς αυτή θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι, αν και βρισκόμαστε στο παρά ένα των πληρωμών, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τί θα γίνει με τις παρακρατήσεις των ενισχύσεων λόγω οφειλών υπέρ ΟΓΑ, μέσω του συστήματος Η∆ΙΚΑ. Αντίθετα, θεωρείται βέβαιο ότι επιστροφές ΦΠΑ και αγροτικού πετρελαίου θα συµψηφιστούν µε τυχόν οφειλές των αγροτών.

Υπερεξάρτηση

Πλήρως εξαρτημένοι από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις είναι οι Έλληνες αγρότες, αφού περίπου στο 20% των συνολικών εισοδημάτων τους αντιστοιχεί στα ποσά των άμεσων ενισχύσεων, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, για τα οποία ο μέσος είναι στο 11,9%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα, που βασίζεται σε στοιχεία του 2011, σχετικά με το ρόλο των άμεσων ενισχύσεων στην εξομάλυνση της μεταβλητότητας του αγροτικού εισοδήματος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Ε.Ε., η κατάσταση έχει ως εξής:

- Το μέσο ποσό των άμεσων ενισχύσεων που έλαβαν το 2011 ήταν 9.150 ευρώ ανά εκμετάλλευση.

- Η αναλογία των άμεσων ενισχύσεων στο σύνολο των εσόδων (αξία παραγωγής συν επιδοτήσεις μείον φόροι) στην Ε.Ε.-27 μειώθηκε από 12,7% το 2010 σε 11,9% το 2011, καθώς το σύνολο των γεωργικών εσόδων αυξήθηκε.

- Όπως προαναφέρθηκε, το συνολικό εισόδημα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Φιλανδίας ήταν αναλογικά το πιο εξαρτημένο από τις επιδοτήσεις (που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% των συνολικών εσόδων σε αυτές τις χώρες).

- Από την άλλη πλευρά, οι άμεσες ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% του μέσου εισοδήματος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ολλανδία. Γεγονός που δείχνει πως η ολλανδική γεωργία εστιάζει σε τομείς που εξαρτώνται λιγότερο από τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η κηπουρική και η παραγωγή χοίρων και πουλερικών.

- Η αναλογία των άμεσων ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδημα κυμαίνεται, επίσης, σημαντικά με το είδος της καλλιέργειας. Ειδικότερα, οι άμεσες πληρωμές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της καθαρής γεωργικής προστιθέμενης αξίας (ΚΓΠΑ) σε ζώα βοσκής, σε μικτές και σε εκμεταλλεύσεις φυτικών καλλιεργειών (40-53%), ενώ οι επιδοτήσεις αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των συνολικών εσόδων σε οινικές και κηπουρικές εκμεταλλεύσεις (3-8%).

Πληρώνει πετρέλαιο και βιολογικά

Η β’ δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) Πετρελαίου είναι ζήτημα λίγων ημερών να επιστραφεί. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Θεόδωρου Παραστατίδη.

«Δεν επιστρέφουμε ή επιστρέφουμε λιγότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε αυτούς που έχουν οφειλές στον ΟΓΑ, τους κρατάμε μια ετήσια εισφορά. Φαντάζομαι συμφωνείτε πως τα εθνικά λεφτά που με αίμα κυριολεκτικά μαζεύει και αθροίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν μπορούν να επιστραφούν από το κρατικό ταμείο σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές.
Το ίδιο ισχύει και για τον ΦΠΑ. Είναι δυο λογαριασμοί στους οποίους υπάρχουν συμψηφισμοί με βάση το Νόμο που ψηφίσαμε πριν από έξι μήνες, εξ ου και η μικρή καθυστέρηση», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Για ό,τι έχει να κάνει με τις πληρωμές σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Για το ζήτημα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, θέλω να σας πω ότι η προσπάθεια που γίνεται για τα προγράμματα αυτά είναι να αποπληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους η εκκρεμότητα του 2012 και το νέο έτος να πληρωθεί το 2013. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση σε αυτές τις πληρωμές. Γίνεται μια προσπάθεια να καλυφτεί το χαμένο έδαφος. Τόσο η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων όσο και η κάλυψη του μεγάλου κενού που υπάρχει σε πρότυπα και καινοτόμα προγράμματα, όπως είναι της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και τα προγράμματα νέων αγροτών, που κουβαλάμε δυστυχώς εκκρεμότητες ακόμα και από το 2009, είναι ζητήματα που πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν, καθώς έχουν πρακτική σημασία για τους δικαιούχους, κυρίως όμως έχουν έναν έντονο συμβολισμό: Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κάνουν τη διαφορά στην ελληνική παραγωγή».

Πληρωμές 2,8 δισ. έως το τέλος του έτους για τους αγρότες

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές προς τους αγρότες για ποσά που αντιστοιχούν στον Πυλώνα Ι και τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, στις επιστροφές του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το ΦΠΑ και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Το ύψος των συνολικών πληρωμών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,8 δισ. ευρώ, όπως δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Πέρα από τις πληρωμές των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και την απόδοση του ειδικού φόρου πετρελαίου –καθώς και τον συμψηφισμό με οφειλές στον ΟΓΑ– ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στο Κιλκίς: Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καταγραφής. Έχουν γίνει οι τελικές δηλώσεις και δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα, «τρέχει» δηλαδή η διαδικασία από την πλευρά του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι εκατοντάδες παραγωγοί που έχουν κάνει τις σχετικές δηλώσεις. Σε όσους, δηλαδή, έχει διαπιστωθεί οριστικά και αμετάκλητα η καταστροφή στις καλλιέργειές τους.

Για την επίσπευση της λειτουργίας του ΟΣΔΕ: Έχει γίνει μια κοινή προσπάθεια με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί και έχουμε καταλήξει το ΟΣΔΕ φέτος να ανοίξει τέλη Γενάρη – αρχές Φλεβάρη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του