''ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ''...


Η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς...
από τη Λευκωσία, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στηρίζει πλήρως την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες μέχρις ότου να συντρέχουν άλλες προϋποθέσεις. Μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να εργαστεί ώστε να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις.


Ο πρωθυπουργός είπε ότι μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά και να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προσθέτοντας ότι "η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού των δύο πλευρών (Ελλάδας - Κύπρου) ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού".

"Η επίσκεψη αυτή" τόνισε "έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ευρύτερα για τη γειτονιά μας. Ειδικότερα ως προς την Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμιά σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα".

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και με νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στηρίζει, πλήρως την απόφασή  του Κύπριου Προέδρου να αναστείλει τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι "η ευρύτερη περιοχή μας πράγματι δοκιμάζεται", προσθέτοντας ότι "η ρευστότητα, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάζεται σήμερα σαν μια δύναμη απίστευτης βαρβαρότητας, η δράση της οποίας αναδιατάσσει περιοχές και σύνορα, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, και είναι ένας ακραίος ζηλωτισμός στο όνομα των θρησκειών".

"Οι ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής, κατάρρευση άλλων, καθημερινά δράματα ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη γη τους και αναζητούν την τύχη τους αλλού, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημιουργεί αυτή η καινούρια δύναμη - με την έννοια του φαινομένου δύναμη - ένα μείγμα, η έκρηξη του οποίου απειλεί να λάβει σήμερα πια ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και στο ίδιο ακριβώς κάδρο, βρίσκεται η τραγική μοίρα των Χριστιανών της Ανατολής, οι οποίοι αναγκάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείπουν τις πανάρχαιες κοιτίδες τους", είπε.

Πρόσθεσε ότι "σήμερα που η ευρύτερη περιοχή μας δοκιμάζεται, είναι επιτακτική η ανάγκη και για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση".

"Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεθαύριο το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου", είπε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας με την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης, σε μιαν περίοδο γεωπολιτικής αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις οποιεσδήποτε πιέσεις για συμμετοχή σε διάλογο προκειμένου να επιβληθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς, προσθέτοντας ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και τα οφέλη θα τα καρπωθούν οι νόμιμοι κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Συνέντευξη Σαμαρά σε κυπριακό κανάλι

Εν τω μεταξύ, αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς το να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας ή της Κύπρου με την Τουρκία σε συνέντευξή του, που αναμένεται να μεταδοθεί το βράδυ της Πέμπτης από τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigma.

«Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση» αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσθέτει: «Στη διεθνή πολιτική δεν αρκεί να έχεις δίκιο, πρέπει να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να το βρεις το δίκιο σου. Και αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται».

Ερωτηθείς για το μήνυμα που μεταφέρει με την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Αντώνης Σαμαράς απαντά: «Από τα πρώτα βήματα της πολιτικής μου μέχρι σήμερα, έχω αποδείξει αφοσίωση. Όχι στην Κύπρο απλά, το χρυσοπράσινο φύλλο της καρδιάς μας, αλλά στην Κύπρο των αγωνιστών, στην Κύπρο που έχει δείξει τις πιο όμορφες, τις πιο τραγικές, αλλά και τις πιο ένδοξες σελίδες του Ελληνισμού. Είμαστε ένα πράγμα και με αυτό μέσα στην καρδιά μου πηγαίνω. Και ξέρω ότι θα ακούσω τον ίδιο εθνικό ύμνο».






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του