Φοροελαφρύνσεις με άρωμα... εκλογών




Του Κώστα Ιερίδη


Τη μείωση φόρων μελετά το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια λήψης διορθωτικών μέτρων, ιδίως για τις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες, που έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, λαμβάνοντας υπόψιν, φυσικά, και τις τάσεις της κοινής γνώμης ενόψει των επερχόμενων εκλογών...

Όπως λοιπόν συζητείται, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στις εξής φοροελαφρύνσεις:

​Σημαντικό "ψαλίδι" στον ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε ποσοστό 30% - Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30%. Στόχος είναι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να υποχωρήσουν κάτω από το 1% του ΑΕΠ, από το 1,43% όπου διαμορφώθηκαν το 2014, πρώτη χρονιά εφαρμογής του ενιαίου φόρου. Η μείωση, πάντως, του ετήσιου φορολογικού βάρους κατά 30% αναμένεται να γίνει σταδιακά μέσα στην επόμενη χρονιά.

- Ψαλίδισμα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 42%, που είναι σήμερα, στο 32%. Το μέτρο αυτό το είχε εξαγγείλει στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο ίδιος ο πρωθυπουργός και προς αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκεται ο περιορισμός της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων στο 15%.

- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13% στην οικοδομή, με στόχο την τόνωση της αγοράς που αποτελούσε κάποτε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 200.000 απούλητα σπίτια, με τις τιμές πώλησης να καταγράφουν υποχώρηση έως και 60%.



- Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Μέσα στο 2015 επιδιώκεται να μπει τέλος στον αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης με βάση… ιδεατές δαπάνες, τις οποίες μπορεί ποτέ να μην έχουν πραγματοποιήσει μισθωτοί και συνταξιούχοι, όπως και άνεργοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω κρίσης. Τα τεκμήρια θα αντικατασταθούν από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που θα επιτρέπει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να προσδιορίζει το εισόδημα των φορολογουμένων με βάση στοιχεία που διαθέτει για το είδος και το αντικείμενο των δαπανών στις οποίες προέβησαν (π.χ. εκπαιδευτήρια, ασφάλιστρα, αγορά αυτοκινήτου, αγορές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, λογαριασμοί τηλεπικοινωνίας, ΔΕΚΟ).



-Αλλαγές στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης λόγω της κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην κατάργηση των τεκμηρίων από τον Ιανουάριο του 2015, καταργείται και ο τεκμαρτός προσδιορισμός των εισοδημάτων που θα αποκτούν οι φορολογούμενοι από τη νέα χρονιά. Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες ΙΧ δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το χαράτσι του 5% που υπολογίζεται επί του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματός τους. Ωστόσο, η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα δημιουργηθούν το 2015 και θα φανεί στο ποσό των φόρων που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στο εκκαθαριστικό του 2016. Γι’ αυτό εξετάζεται η προοπτική το μέτρο να εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2014.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του