40 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Περίπου 40 δημοσιογράφοι έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας του να δεσμευθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, λίγες εβδομάδες μετά το σκάνδαλοLuxLeaks. «Το σκάνδαλο...
LuxLeaks είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα που αποδεικνύει πώς οι πολυεθνικές εταιρείες καταφέρνουν να συνάπτουν συμφωνίες βλαπτικές για τα κράτη όταν πιστεύουν ότι κανείς δεν τις βλέπει», υπογραμμίζουν οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο που υπογράφουν την επιστολή.
Στις αρχές Νοεμβρίου, λίγες ημέρες αφού ο Γιούνκερ ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής, μια ομάδα εφημερίδων αποκάλυψε ένα τεράστιο σύστημα φοροαποφυγής που είχε δημιουργηθεί στο Λουξεμβούργο την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.
«Πρέπει να έχουμε εγκαίρως πρόσβαση σε πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες και τα καρτέλ κυκλοφορούν βρώμικο χρήμα μέσω του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος», επισημαίνεται στην επιστολή που δόθηκε στον Γιούνκερ μία ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ένα κείμενο που προήλθε από μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το οποίο προέβλεπε κυρίως την αναγραφή του ονόματος των πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών και των ιδρυμάτων σε δημόσια πρωτόκολλα ώστε να εμποδίζονται εταιρείες – βιτρίνα να μεταφέρουν βρώμικο χρήμα. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να τεθεί σε ισχύ η οδηγία αυτή.
Οι δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι η πρόταση αυτή «προσφέρει την ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με την πραγματική περιουσία των εταιρειών και των καρτέλ θα είναι προσβάσιμες από το κοινό, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε κάθε έναν να παρακολουθεί τις σχέσεις μεταξύ πιθανών εγκληματιών και τη χρήση από αυτούς νόμιμων δομών που παραμένουν προς το παρόν αδιαφανείς».
Οι υπογράφοντες καλούν τον Γιούνκερ «να ενθαρρύνει το αποφασιστικό αυτό στάδιο για την καταπολέμηση μιας μάστιγας που πλήττει τα δικαιώματα των ευάλωτων προσώπων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και απειλεί την αξιοπιστία και την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του