«Βόμβα» στη διαπραγμάτευση και στα έσοδα από ΕΝΦΙΑ 900.000 ιδιοκτήτες «διέγραψαν» μέρος της ακίνητης περιουσίας τους!

Του Κωστή Πλάντζου
 
Τα πάνω-κάτω στους υπολογισμούς για τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φέρνει το «ντελίριο» που έχει καταλάβει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώσουν εκ των υστέρων τη δήλωση ακινήτων Ε9, με βάση την οποία όμως έχουν ήδη εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, περίπου 900.000 ιδιοκτήτες έκαναν μικρές ή μεγάλες διορθώσεις στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, για τα έτη 2011-2014. Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2014, περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν (εκ των υστέρων) μικρότερη περιουσία από όση εμφανιζόταν στο Ε9 πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά πληρωμής του φόρου.
Με τους ως τώρα ρυθμούς, υπολογίζεται ότι 80.000-90.000 ιδιοκτήτες μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο Taxisnet για να
μειώσουν την ακίνητη περιουσία που εμφανιζόταν ως τώρα στο σύστημα. Ο ρυθμός αυτός μπορεί να ενταθεί στις επόμενες είκοσι ημέρες, αφού μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου επιτρέπεται να γίνονται διορθώσεις χωρίς την επιβολή προστίμων.
Ο προφανής λόγος για τον οποίο έχει ξεσπάσει ο «πανικός» στους ιδιοκτήτες, είναι ότι θέλουν να γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν φορολογούνταν (όπως π.χ. τα αγροτεμάχια).
Αυτό όμως αποδεικνύει και ότι ποτέ ως τώρα δεν υπήρχαν σωστά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, γεγονός που εξηγεί τα μεγάλα λάθη στο σχεδιασμό του, αλλά δικαιώνει και την Τρόικα που επέμενε ότι η εισπραξιμότητα του φόρου θα ήταν μικρή (τον υπολογίζει σε 66% έναντι 75% που προβλέπει η κυβέρνηση) σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ που πληρωνόταν μέσω της ΔΕΗ.
Η ανατροπή αυτή προκαλεί όμως και νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση, καθώς επιβαρύνει το περιβόητο «δημοσιονομικό κενό» και προμηνύει πιέσεις για να καλυφθούν με νέα μέτρα τα έσοδα που τυχόν θα χαθούν (η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι το Μάρτιο)!
Πάντως, πολλές από τις διορθωτικές - τροποιητικές δηλώσεις φαίνεται να έγιναν από τα ίδια πρόσωπα (με 2 ή και 3 αλλαγές στο ίδιο ακίνητο). Αυτό βάζει σε υποψίες και για την πρόθεση να φέρουν τον φόρο «στα μέτρα τους». Ωστόσο από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προειδοποιούν ότι αν από την εκκαθάριση της 1ης τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, αυτή αποστέλλεται μεν στο Taxisnet αλλά για την οριστικοποίησή της, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να προσκομίσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.
Επίσης, εάν από την εκκαθάριση της 2ης τροποποιητικής και κάθε επόμενης, προκύπτει μείωση φόρου, τότε πάλι θα πρέπει να προηγηθεί και πάλι έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ, με προσκόμιση σε αυτήν των δικαιολογητικών που αιτιολογούν τις μεταβολές που δηλώθηκαν.


Πηγή: 900.000 ιδιοκτήτες «διέγραψαν» μέρος της ακίνητης περιουσίας τους! | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/76021/900000-idioktites-diegrapsan-meros-tis-akinitis-perioysias-toys#ixzz3KfOhlbIV

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του