ΤΟ "ΜΠΑΛΑΚΙ" ΕΚΛΟΓΗΣ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ... ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Εμείς το είχαμε πει (εδώ) ότι μαζί "χρονικά" με τον προϋπολογισμό θα τεθεί και το θέμα της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας και να που επιβεβαιωθήκαμε η τρόικα επιστρέφει σήμερα και η κυβέρνηση..."επισπεύδει" αιφνιδιαστικά τις διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου με σκοπό να βάλλει οριστικά τέλος στην "παραφιλολογία" που έφερνε χρονικές παρατάσεις και την μη επιστροφή της τρόικας. Έτσι επιβεβαιώνονται, και από την ελληνική πλευρά, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και θέλουν τους ελεγκτές της Τρόικας να επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα.

Μαζί με την επίσπευση του προέδρου έρχεται η τρόικα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα για να ξαναρχίσουν τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της εκκρεμούς αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έρχονται στην Αθήνα σήμερα. «Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία», ήταν το πρώτο σχόλιο από το οικονομικό επιτελείο για την απόφαση που ελήφθη στο χθεσινό Eurogroup να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. 

Ξεμπλόκαρε η διαπραγμάτευση στο eurogroup χθες 
«Επιτέλους ξεμπλόκαρε η διαπραγμάτευση. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά μας βγάζει από το αδιέξοδο και επιτρέπει να μπούμε προς την τελική ευθεία» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Την προεδρική εκλογή θα κρίνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Το κλειδί της προεδρικής εκλογής όμως τώρα κρατούν στα χέρια τους όπως όλα δείχνουν οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές του κοινοβουλίου καθώς μόνο με την ψήφο τους μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 180. Ωστόσο δεν έχουν πάρει ευθέως όλοι οι ανεξάρτητοι θέση υπέρ ή κατά της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, ενώ αρκετοί από εκείνους δεν αποκλείεται να αποκαλύψουν τη στάση τους νωρίτερα από την ψηφοφορία. Μεταξύ των ανεξάρτητων υπάρχουν 12 που δεν αποκλείεται να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς όμως κανείς να θεωρείται δεδομένος.

Οι "συμμαχίες" για τον πρόεδρο
Τώρα σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες του μέγκα ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός πιθανολογείται ότι θα ψηφίσουν υπέρ. Άλλωστε ο Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε παρών και στον προϋπολογισμό. Η Κατερίνα Μάρκου επίσης μπορεί να θεωρείται δεδομένη αφού υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και φλερτάρει με το "Ποτάμι".Η ανεξάρτητη Μίκα Ιατρίδη δηλώνει πως πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο, που θα συνεχίσει να υπογράφει σκληρά μέτρα. Πάντως η ίδια δεν έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με πρόσωπα εντός της ΝΔ. Ο Χρήστος Αηδόνης είναι προσωπικός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου και τάσσεται υπέρ της πολιτικής σταθερότητας. Ο Βασίλης Οικονόμου επίσης θεωρείται πολύ πιθανό να ψηφίσει, αφού συμμετέχει στις κινήσεις των μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη, ενώ ο Γιάννης Κουράκος λέει πως περιμένει να δει το πρόσωπο, που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκάλεσε αίσθηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό όταν εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Μελάς δηλώνει πως θα αποφασίσει ανάλογα με το συμφέρον της χώρας και γι αυτό αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο Βασίλης Καπερνάρος φλερτάρει με την κίνηση "Ρίζες" του Τάκη Μπαλτάκου και δήλωσε πως θα μιλήσει με τους ψηφοφόρους του πριν αποφασίσει, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος δήλωσε πως είναι πιθανό να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Ο Γιώργος Κασσαπίδης κάνει συχνές αναφορές στην εθνική συνεννόηση, όπως και ο Πάρις Μουτσινάς. Δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί η στάση του Γιώργου Νταβρή, του Μίμη Ανδρουλάκη και του Βύρωνα Πολύδωρα. Ο τελευταίος βέβαια έχει δηλώσει πάντως πως εάν έχουν βρεθεί οι 179, θα το σκεφτεί δυο φορές.Η Νίκη Φούντα, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Νίκος Τσούκαλης ήταν μεταξύ εκείνων, που υπέγραψαν κείμενο για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και εκλογές την άνοιξη υπό την προϋπόθεση βέβαια η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητικοί με τον πρόεδρο που θα προτείνει η κυβέρνηση
Κατηγορηματικά αποκλείουν την πιθανότητα να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, η Θεοδώρα Τζάκρη, Ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Μάρκος Μπόλαρης, η Χρυσούλα Γιαταγάνα και η Ραχήλ Μακρή.


Πάντως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση "αιφνιδίασε" χθες με τις ανακοινώσεις της αφού το θέμα εκλογής του προέδρου δεν περίμενε κανείς ότι θα μπει το μήνα Δεκέμβριο ενώ  το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά σήμερα θα εξηγήσει τους λόγους της επίσπευσης της διαδικασίας του προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί πιθανόν να ανακοινωθεί και το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου όπου μέχρι στιγμής φαίνεται να παίζει "φαβορί" ο κ. Σταύρος Δήμας  πάρα ταυτα όμως κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν και για πρόσωπο έκπληξη.....

Ίδωμεν.... 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του