Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος για την Προεδρία




Συνάντηση με τον Σταύρο Δήμα είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες πριν από το μεσημεριανό ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, οπότε και θα κλειδώσει το όνομα του υποψηφίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην Κομισιόν δέχτηκε πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό, την οποία και έκανε αποδεκτή.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο «εκλεκτός», ο κ. Δήμας ανέφερε: «Θα μιλήσει ο πρόεδρος» και αποχώρησε.

Οι πολιτικές εξελίξεις επηρέασαν και τον Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος στις 12.15 κατέγραφε σημαντική πτώση 8,31%, κινούμενος στις 949,09 μονάδες.

Το ραντεβού Σαμαρά - Βενιζέλου

Στο κυνήγι των 180 βουλευτών βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που προχώρησε στην αιφνιδιαστική κίνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής υπό την πίεση της τρόικας και των εξελίξεων του Eurogroup. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, στις 15.00, για να καταλήξουν στο όνομα που θα προτείνουν από κοινού για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η κίνηση αιφνιδιασμού αποφασίστηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση των Βρυξελλών να δώσουν δίμηνη παράταση του μνημονίου και την άκαμπτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Τι θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές;

Η συζήτηση του προϋπολογισμού έδειξε ότι ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές προσανατολίζονται να υπερψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέλιξη που αναπτέρωσε τις ελπίδες στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όμως, άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, στους οποίους ήλπιζε η κυβερνητική πλειοψηφία για στήριξη του προτεινόμενου προσώπου, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης ή η Έλενα Κουντουρά, τάσσονται υπέρ του «όχι» στην εκλογή Προέδρου. 

Πρόταση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δέχτηκε πρώτος ο Σταύρος ΔήμαςΑπό την ομάδα των «24» έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν πρόεδρο από την παρούσα Βουλή οι εξής: Κώστας Γιοβανόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Πάρις Μουτσινάς, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Καπερνάρος. 

Άλλοι ανεξάρτητοι, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Έλενα Κουντουρά, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Οδυσσέας Βουδούρης και η Ραχήλ Μακρή, έχουν διαμηνύσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι θα καταψηφίσουν. 

Η ΔΗΜΑΡ έχει πάρει απόφαση στο συνέδριό της ότι θα καταψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο τρεις από τους βουλευτές της -η Νίκη Φούντα, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Νίκος Τσούκαλης- έχουν υπογράψει το κείμενο των «8», με το οποίο ζητούσαν εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και εκλογές τον Μάιο. Επομένως, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η στάση τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπενθυμίζεται πως ο Βύρων Πολύδωρας έχει δηλώσει ότι, αν είναι ο 180ος, θα το ξανασκεφτεί. 

Ποια άλλα ονόματα έπεσαν στο τραπέζι

Tη Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στo MEGA ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη το όνομα με τον Αντώνη Σαμαρά», κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στη σημερινή τους συνάντηση. 

Η Σοφία Βούλτεψη διέψευσε, πάντως, ότι θα κάνει σήμερα διάγγελμα ο πρωθυπουργός, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. 

Την ίδια στιγμή, στα πολιτικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει να πέφτουν ονόματα για τον πιθανό διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Ορισμένα από αυτά είναι: 

Παναγιώτης Πικραμένος: ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά τον Λουκά Παπαδήμο.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ευρωπαίος επίτροπος και πρώην υπουργός Άμυνας, πρόσωπο που θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από ευρεία γκάμα βουλευτών. Να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται να παραιτηθεί από τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου για να είναι υποψήφιος.

Βασίλης Σκουρής: πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου. Είχε προταθεί και το 2011 από τον Γιώργο Παπανδρέου ως υποψήφιος πρωθυπουργός, κάτι το οποίο φέρεται να αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βγει στο προσκήνιο το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.

Κώστας Καραμανλής: στο τραπέζι έχει πέσει εδώ και καιρό το όνομά του, όμως ο πρώην πρωθυπουργός σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του δηλώνει ότι δεν τον εδιαφέρει το αξίωμα ούτε καν οι αυξημένες αρμοδιότητες και η απευθείας εκλογή από τον λαό. 

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι άλλοι. Ο Νίκος Σηφουνάκης τον πρότεινε από το βήμα της Βουλής, ενώ η Κατερίνα Μάρκου ζήτησε για το ύπατο αξίωμα τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Παρασκευά Αυγερινό. Επίσης, έχουν κατά καιρούς ακουστεί τα ονόματα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, της πρώην επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη ακόμα και της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ. Ο Φώτης Κουβέλης έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να είναι αυτός που θα διαδεχτεί τον Παπούλια.

Η συνταγματική διαδικασία
Βάσει του καταστατικού χάρτη της χώρας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα (23/12). Και σε αυτήν την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. 

Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι, τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία (29/12). Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι. Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε έπειτα από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. 

Ποιος είναι ο Σταύρος Δήμας
 - Σύντομο βιογραφικό

Ο Σταύρος Δήμας είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Διετέλεσε σε πολλά υπουργεία καθώς και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον, ενώ σήμερα κατέχει θέση αντιπροέδρου στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 1941. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί ως δικηγόρος για τη νομική εταιρεία της Wall Street, «Sullivan & Cromwell» (1969-1970) και για τη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα (1970-1975). Την περίοδο 1975-1977 ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης.

Έχει εκλεγεί μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου επί δέκα συνεχείς φορές, από το 1977 μέχρι το 2004 εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου (1980-1981), υπουργός Γεωργίας (1989-1990), υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1990-1991). Την περίοδο 1985-1989 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και μεταξύ 1995-2000 ήταν γενικός γραμματέας του κόμματος. 

Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά ως επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και από τον Νοέμβριο 2004 επίτροπος για το Περιβάλλον, θέση την οποία κατείχε μέχρι τη λήξη της 1ης θητείας της επιτροπής Μπαρόζο το 2009. 

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου στις 4/11/2011 και τη συνάντηση και κατ' αρχήν συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, το πρόσωπό του αναφέρθηκε στον Τύπο ως προτεινόμενο για τη θέση του πρωθυπουργού ή για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου τον Νοέμβριο του 2011.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του