Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΞΑΦΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΣΟΙΜΠΛΕ


Η ώρα του πρωθυπουργού Βενιζέλου πλησιάζει!
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Ο σκληρός Σόιμπλε τον αποκαλεί "Ευάγγελο".
Σε μερικά 24ωρα από σήμερα θα συναντηθούν για μια ακόμη φορά- ο Ευάγγελος θα βρίσκεται στο Βερολίνο στο διάστημα  10 και 11 Δεκεμβρίου. Ο Βενιζέλος εκτός από τον Σόιμπλε θα συναντήσει τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οπως όλα δείχνουν η επίσκεψη Βενιζέλου δεν θα έχει τις καταστρεπτικές συνέπειες που είχε το τελευταίο ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο. Το αντίθετο.

Ο Σόιμπλε εκτιμά τον Βενιζέλο. Και δεν το κρύβει. Μιλώντας στην δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πει>
- Το «κούρεμα» στον ιδιωτικό τομέα ύψους 53% ήταν σωστό την εποχή που αποφασίστηκε και ασχολήθηκα πολύ με το ζήτημα. Εδωσα σκληρές μάχες. Μαζί και σε απόλυτη σύμπνοια με την ελληνική κυβέρνηση, τότε υπουργός Οικονομικών ήτανο κ. Βενιζέλος, δώσαμε μάχες έχοντας τους υπόλοιπους απέναντί μας, ακόμη και την ΕΚΤ, μέχρι να το πετύχουμε. Πολλοί έλεγαν «θα γίνει καταστροφή». Τίποτα δεν συνέβη. Ηταν όμως μια μοναδική περίπτωση και πρέπει να παραμείνει μοναδική.

– Αναφερθήκατε προηγουμένως στον κύριο Βενιζέλο. Εχει επανειλημμένως αναφερθεί μία συνάντησή σας παρουσία των κυρίων Ζαννιά και Ασμουσεν, στην Πολωνία, κατά την οποία συζητήσατε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών. Αληθεύει; Και έχει φύγει το Grexit οριστικά από το τραπέζι;

– Συνέβη το εξής: Οταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2011, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των Καννών, ότι σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα, είπα «αυτή είναι απόφαση της Ελλάδας». Το δημοψήφισμα δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Είπα τότε και στη γερμανική Βουλή ότι όσο ο ελληνικός λαός είναι διατεθειμένος να αναλάβει το κόστος που συνδέεται με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, εμείς θα του συμπαραστεκόμαστε. Αν αποφασίσει, όμως, ότι δεν μπορεί πλέον να το κάνει, θα το σεβαστούμε επίσης. Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση του λαού, είτε αυτή ληφθεί με δημοψήφισμα είτε από τη Βουλή».
Μόλις τον Μάιο τoυ 2014 ο Βενιζέλος μιλώντας στην Σοφία Παπαιωάννου στον Alpha, θα απαντήσει ως εξής στο ερώτημα αν έχει κάνει κάποιο λάθος πολιτικό>
-Παντού έχω προσπαθήσει να κάνω το καλύτερο. Εάν εννοείτε ότι αγωνιστήκαμε υπό δύσκολες συνθήκες και πήραμε σκληρά μέτρα και πονέσαμε κόσμο και του κόψαμε μισθούς, συντάξεις, αν αυτό είναι λάθος. Λάθος είναι για τον κόσμο και για μας και μεγάλος πόνος, αλλά εγώ ήξερα ότι εάν δεν γίνει αυτό, θα γινόταν  το λάθος το κανονικό, δηλαδή η απόλυτη καταστροφή. Να σας πω το εξής, όταν πήγα στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με το φίλο μου τον κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε, το Σεπτέμβριο του 2011, πριν συμφωνήσουμε με το δεύτερο πρόγραμμα, και μου είπε ο άνθρωπος με πολύ μεγάλη ευγένεια “μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”»…
Από τις παραπάνω συνεντεύξεις διαφαίνεται η εκτίμηση που έχουν οι δύο άνδρες. Ο Βενιζέλος είναι ένας από τους δύο Ελληνες πολιτικούς που εκτιμά ο Σόιμπλε. Ο άλλος είναι ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Βενιζέλος σήμερα είναι κουρασμένος από το "succes story" του εταίρου του στην κυβέρνηση και δεν το κρύβει. Σαν παρορμητικός χαρακτήρας που είναι κάνει και το σχετικό χιούμορ θέλοντας να αναδείξει την ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και του Μαξίμου.
-Αυτή τη φορά θα στείλουμε sms...,
Οσοι έχουν συνεργασθεί μαζί παραδέχονται ότι εκτός από πανέξυπνος (πανούργος κατ΄ άλλους) είναι και φοβερά εργατικός. Κάθε φορά που βρίσκεται στο εξωτερικό η ατζέντα του είναι τίγκα στα ραντεβού.
Σε αντίθεση με τους χαλαρούς ρυθμούς του ΓΑΠ για παράδειγμα. Ο Βενιζέλος είναι επίσης αποτελεσματικός. Την ώρα που ο ίδιος επιτύγχανε να αποτρέψει την περιοδεία του Νταβούτογλου στη Θράκη η ανεπάρκεια και οι ακροδεξιές εμμονές του Αθανασίου (με την κάλυψη του Μαξίμου) απειλούν να στερήσουν την ζωή ενός νέου ανθρώπου ενώ ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης θα γινόταν αντικείμενο ειρωνείας από τον Guardian για τα ομοφοβικά του σύνδρομα.
-Οταν κλήθηκα να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών, που μέσα σε ώρες έπρεπε να πάρω μια απόφαση, αν την προσωπική μου “σταδιοδρομία”, εντός εισαγωγικών, τη θυσιάζω. Αυτό μπορεί κάποιοι να το θεωρούν λάθος. Μπορεί να θεωρούν λάθος το γεγονός ότι μπήκα σε αυτή την περιπέτεια και ανέλαβα βάρη που δεν μου ανήκαν ως τότε, για λόγους εθνικής ανάγκης. Θα είχε το ΠΑΣΟΚ, ή η παράταξη μια αλώβητη εναλλακτική λύση, θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Θα μπορούσα να προστατεύσω τον εαυτό μου και “να βάλω τα προσόντα μου στον τόκο”, όπως λέει ο ποιητής. Αυτό κάποιοι το εκλαμβάνουν ως λάθος, εγώ το θεωρώ επιτέλεση ενός εθνικού και παραταξιακού καθήκοντος».
Nick Paleologos / SOOC
Στη δε ερώτηση αν θα πει στον Αντ Σαμαρά ότι “εγώ αποχωρώ”, ο Βαγγέλης Βενιζέλος απάντησε:
«Δε θα πω στον κ. Σαμαρά, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι εδώ πρέπει να ξαναενωθεί το έθνος κι όλοι να έρθουν προ των ευθυνών τους. Εδώ το έθνος είναι διχασμένο σε μια βάση τεχνητή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Έχουμε βρει την ευκολία τώρα, είμαστε τα θύματα εμείς που κάνουμε τη σκληρή πολιτική με κόστος και οι άλλοι είναι αντιμνημονιακοί, χαλαροί. Γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει το ΠΑΣΟΚ ιστορικά και δεν το έχει η ΝΔ; Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε;»
Οπως βλέπετε ο Βενιζέλος έχει μιλήσει και για την κρίσιμη στιγμή που πλησιάζει. Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που ο ίδιος στήριξε σε κρίσιμες στιγμές όπως τότε που την κοπάνησε ο Πάστορας Κουβέλης ο οποίος ήλπιζε ότι θα έπεφτε τότε η κυβέρνηση και θα τινάζονταν στον αέρα η πώληση του ΟΠΑΠ. Αυτός ήταν ο στόχος του Πάστορα. Ο Βενιζέλος κράτησε όρθια την κυβέρνηση. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ προχώρησε και το σύστημα Κόκκαλη δεν το συγχώρεσε αυτό ποτέ στον Αντιπρόεδρο.
Nick Paleologos / SOOC
Ο Βενιζέλος λοιπόν, με το οξύ πολιτικό ένστικτο που διαθέτει, αφουγκράζεται την λαική δυσφορία-μίσος σχεδόν για την κυβέρνηση Σαμαρά. Γνωρίζει επίσης την δίψα του Σαμαρά να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία.
Αυτό έχει κουράσει ακόμη και τον Βενιζέλο και αρχίζει να διαχωρίζει τη θέση του.
Ρίχνει μάλιστα και το μπαλάκι στον λαό, λέγοντας πως αν ο λαός θέλει εκλογές μπορεί να το επιτύχει.
Ο ίδιος τώρα πιστεύει ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρεθούν στην εξουσία. Διαφορετικά δεν πρόκειται να εκτονωθεί η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση. Αλλωστε ισχυροί παράγοντες του τόπου με τους οποίους ο Βενιζέλος διατηρεί καλές σχέσεις δεν θάβλεπαν με κακό μάτι τον Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ενας Βενιζέλος που εμφανίζεται να επιθυμεί την προσφυγή στην κάλπη γίνεται πιο "ανθρώπινος" για την κοινή γνώμη. Αυτό το "ανθρώπινο" προφίλ μπορεί να προσθέσει στο ΠΑΣΟΚ 8-10 ποσοστιαίες μονάδες.
Εάν ο Βενιζέλος εμφανιστεί σχεδόν υπέρμαχος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μόνο χαμένος δεν θα είναι.
Το πιο πιθανό θα βρεθεί να συγκυβερνά αυτή τη φορά με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ίσως ένα στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσει η χώρα για να ξεθωριάσει η γοητεία του ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναβρεθεί ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ με ένα ποσοστό κοντά στο 25-28% (σε ένα χρόνο από σήμερα) που θα του δώσει την δυνατότητα να διεκδικήσει την εξουσία και να γίνει ο μακροβιότερος Ελληνας πρωθυπουργός.
Ο Ευάγγελος φιλοδοξεί να ξεπεράσει ακόμη και το μύθο του Ελευθέριου, χωρίς φυσικά το αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Nikos Libertas / SOOC
Ο Βενιζέλος στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου αρκέσθηκε στον ρόλο του συμπρωταγωνιστή, παρότι μέσα του γνώριζε ότι έδινε πολλά περισσότερα και του άξιζε ο πρώτος ρόλος.
Αυτό που το τελευταίο διάστημα έχει σκιάσει ακόμη περισσότερο την σχέση του με το Σαμαρά, είναι η ακροδεξιά ιδεολογία που είναι διάχυτη σε μεγάλη μερίδα γαλάζιων υπουργών. Ο Βενιζέλος θεωρεί ότι εκπορεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Εχει και την Αφροδιτούλα Αλ Σάλεχ να του επαναλαμβάνει>
-Μα πως είναι δυνατόν Βαγγέλη να συγκυβερνάμε μ΄ αυτούς τους φασίστες (ΝΔ);
Menelaos Myrillas / SOOC
Την Παρασκευή που συναντήθηκε με τον Σαμαρά του είπε ανοιχτά ότι πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές. Ο Σαμαράς έγινε έξαλλος.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε πανωλεθρία την ΝΔ. Γνωρίζει επίσης ότι χωρίς τον Βενιζέλο δεν μπορεί να μείνει ούτε μισή ώρα πρωθυπουργός.
Ο Βενιζέλος θα προτιμούσε ο Σαμαράς απλά να παραδωθεί στη μοίρα του οδηγώντας την χώρα σε εκλογές.
Δεν θα ήθελε να εξαναγκασθεί να πάει ο ίδιος στον Παπούλια-όπως το ξεκαθάρισε στην συνέντευξη στην Σοφία Παπαιωάννου-και να αποσύρει το ΠΑΣΟΚ.
Ο Σαμαράς είναι πλέον όμηρος του Βενιζέλου. Το βλέμμα του πρωθυπουργού στη φωτογραφία, που τραβήχθηκε λίγες ώρες πριν, τα λέει όλα. Ο Βαγγέλης όπλισε. Το πότε θα πυροβολήσει είναι πλέον θέμα (ελάχιστου) χρόνου...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του