ΜΝΗΜΕΣ 1940: "ΛΟΙΠΟΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ"... Α.Τσίπρας για την αλητεία του Μ.Ντράγκι: "Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται"




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση του να μην γίνονται δεκτά ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ως αποτέλεσμα του ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί η επιτυχία της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση.Πρακτικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποδέχθηκε τις γερμανικές πιέσεις να σταματήσει "εδώ και τώρα" την αναχρηματοδότηση των τραπεζών με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.Οικονομικό αποτέλεσμα; Εξαιρετικά περιορισμένο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται από τον ELA στον οποίο ετσι ή αλλιώς ρίχανπροσφύγε προεκλογικά οι τλεσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε πολιτικό επίπεδο, πλέον όμως, ήταν τα πρώτα "πραγματικά πυρά" που δέχεται η Αθήνα από το Βερολίνο και τους συμμάχους του, αφού η πράξη είναι πέρα ως πέρα, εχθρική ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε στην συνεδρίαση της ΕΚΤ ο Ντράγκι και αναμένεται "κλιμάκωση" των εχθροπραξιών τα επόμενα 24ωρα.

Μάλιστα επειδή η κίνηση ήταν πολύ "χοντρή" , σε πολιτικό επαναλαμβάνουμε επίπεδο, έσπευσε ο Μ.Ντράγκι να τηλεφωνήσει μέσα στη νύχτα στον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ.καθησυχάζοντάς τον, ταυτόχρονα ότι η απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του επισήμανε πως "Οτι και να κάνετε ό ελληνικός λαός πήρε τις αποφάσεις του και εμένα προσωπικά με δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή. Και θα συνεχίσω να πορεύομαι σε αυτή την βάση. Θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε κοινή συμφωνία με τους ευρωπαίου εταίρους, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η Εληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται"!

Μια απάντηση αντάξια με την απάντηση που είχε δώσει ένας γέροντας με μια τριμμένη ρόμπα σε έναν άλλο θρσύ Ιταλό πρόγονο του Μ.Ντράγκι τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 σ'ένα ταπεινό σπίτι στην Κηφισιά: "Λοιπόν, έχουμε πόλεμο"...

Το πρωτοπαλίκαρο της κυβέρνησης Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σημειώνει μεν ότι "η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας" και αυτό είναι ορθό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο σημαίνει μοχλό πίεσης προς την Αθήνα ή για την ακρίβεια τον πρώτο "βομβαρδισμό" από την ΕΚΤ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με την υπογραφή του ιδίου του υπουργού Οικονομικών και έπειτα από πολλαπλές συνεννοήσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αναφέρονται τα εξής:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας".

Η ουσία είναι ότι ο πραγματικός πόλεμος ξεκίνησε και όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην μακραίωνη ελληνική ιστορία ο εχθρός είναι ισχυρότερος και πολυπληθέστερος.

Μένει η ελληνική ψυχή και και η ευστροφία να αντιπαλέψει με αυτούς που έχουν βάλει χειροπέδες σε όλη την Ευρώπη και να σπάσει τα δεσμά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του