“ΠΙΘΑΝΟ ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΑΔΕΙΑ ΑΤΜ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ” ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ EYROGROUP ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

atm_euro_610


Kάποιοι θεωρούν ότι ειδικευόμαστε σε θεωρίες καταστροφολογίας. Με την διαφορά ότι τα περισσότερα από όσα έχουμε επιλέξει είτε από το διεθνές δελτίο των «καταστροφολόγων» είτε από τις προφητείες Αγίων είτε από πληροφορίες μας, έχουν βγει σχεδόν όλα, αληθινά. Αυτή τη φορά, τις προφητείες τις δίνουν οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί παράγοντες από τα διεθνή fora. Τα τηλεγραφήματα τους δεν είναι μαντείες ή χρησμοί.

Προκύπτουν από συνομιλίες με Έλληνες τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς. Και συμπίπτουν με όλα όσα γνωρίζουμε κι εμείς: Ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει από το όριο των 23-24 δις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα 17-18 δις από αυτή την βοήθεια. Εάν συνυπολογιστεί η αθρόα εκροή χρήματος από ομαδικές και σύσσωμες αναλήψεις καταθετών που δεν εμπιστεύονται τα χρήματα τους στα ταμεία και στις θυρίδες αλλά μόνον κάτω από το μαξιλάρι τους, τότε εκεί γύρω στο τέλος του μήνα-εάν δεν υπάρξει ανακούφιση ή συμφωνία από την Ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές-θα έχουμε μέγα θέμα με τις καταθέσεις μας, παρά τα όσα είπε χθες- καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- στην Κ.Ο του κόμματος του, με πένθιμο ύφος.
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ και αναφέρει πως η άρνηση Τσίπρα να δεχθεί και άλλα δάνεια διάσωσης, ίσως οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα οικονομικό κραχ στα τέλη Φλεβάρη. Η Ευρώπη διέρχεται ξανά κρίσιμες στιγμές και για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των γεγονότων είναι η Ελλάδα. Την ώρα λοιπόν που οι δανειστές αρχίζουν, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία φυσικά, να εξακοντίζουν τα βέλη τους, η άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να δεχθεί και άλλα δάνεια διάσωσης, ίσως οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα οικονομικό κραχ τον επόμενο μήνα. Αυτό αναφέρει αναλυτικά σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας το Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους «οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική θέση της χώρας».
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων και όπως ανέφερε μία από τις δύο πηγές -που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της- η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα στις 25 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν οι Έλληνες συνεχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, ο Τσίπρας θα μπορέσει να επιβιώσει για λίγες μόνο ακόμη εβδομάδες και στο τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να πάρει μια καθοριστικής σημασίας απόφαση: Να δεχθεί μια σανίδα σωτηρίας, με τις προϋποθέσεις που έχει επανειλημμένα απορρίψει ή να αποχωρήσει από το ευρώ.
 Bloomberg: Ο Τσίπρας δεν έχει άλλο χρόνο -Πρέπει να αποφασίσει άμεσα για πρόγραμμα ή έξοδο από το ευρώ
Όταν η συζήτηση φτάνει σε τεταμένες οικονομικές καταστάσεις, οι περισσότεροι καταφεύγουν στον βασικό νόμο που εισηγήθηκε ο καθηγητής του ΜΙΤ Rudiger Dornbusch. Σύμφωνα με αυτόν: «Η κρίση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έρθει από όσο νομίζουμε και όταν έρθει τότε εξελίσσεται πιο γρήγορα από ότι νομίζαμε». Κι αν το συγκεκριμένο απόφθεγμα είχε να κάνει με την κρίση του Μεξικού το 1990 όπου η κρίση ολοένα ερχόταν και τελικά έφτασε μέσα σε ένα βράδυ, ταιριάζει πλέον και για την ελληνική περίπτωση. Τα πάντα είναι χρόνος και βάσει αυτού το Bloomberg αποφαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ξύπνησε ένα πρωί και διαπίστωσε πως έχει ελάχιστο για να κινηθεί. «Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στη ”δουλειά” ο Έλληνας πρωθυπουργός ξύπνησε και διαπίστωσε πως ο νόμος του Dornbusch ισχύει για την περίπτωσή του.
Ειδικά μετά την απόφαση της ΕΚΤ το βράδυ της Τετάρτης να μην θεωρεί επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα». Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού δικτύου, το περιθώριο διαπραγματεύσεων είναι πλέον μικρό. «Ο Τσίπρας θεωρούσε πως έχει χρόνο να διαπραγματευτεί. Η πρόθεσή του ήταν να κάνει μια πρόταση ενός νέου πακέτου βοήθειας περί το τέλος του μήνα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε μια συμφωνία στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα παραήταν αισιόδοξο σε μια κατάσταση κρίσης. Όντως, η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί περισσότερα δάνεια μπορεί να έχει αντανάκλαση στα χρήματά που διαθέτει και αυτό θα συμβεί στο τέλος του επόμενου μήνα».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το άρθρο αναφέρει: «Αυτό σημαίνει πως ο Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά σε μια επιλογή που πρέπει να ακολουθήσει. Είτε να δεχθεί τη βοήθεια και τους όρους τους οποίους αρνήθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία ή να αποχωρήσει από το ευρώ. Ήδη την επόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες με κεντρικό θέμα την Ελλάδα. Ο Ντέιβιντ ΜακΚι, κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της JPMorgan Chase έγραψε προς τους πελάτες της εταιρείας: «Το χρονοδιάγραμμα που ήθελε να θέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν λειτουργεί, επομένως μοιάζει πολύ πιθανό πως μια απόφαση θα πρέπει να έρθει νωρίτερα».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του