''ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ''...


«Στροφή» της κυβέρνησης διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας...
στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στη Χαρ. Τρικούπη άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ως προς τον τρόπο που παρουσιάζει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Τόνισε δε σε αυτό το πλαίσιο ότι «η στρατηγική μας, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας...».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές της, παρότι εκείνη δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στο αίτημα του κόμματος για επίσημη ενημέρωση σχετικά με το προχτεσινό Eurogroup και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία.

Ειδικότερα, ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε με τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη «σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μια ανεμόσκαλα» για να συμπληρώσει ότι κατ΄αντιδιαστολή βλέπει την κυβέρνηση «κουτρουβαλώντας τις λέξεις όπως μια γέφυρα». Ανέφερε σκωπτικά ότι «μαθαίνουμε πως δεν υπάρχει μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα, ότι δεν υπάρχει τρόικα πια αλλά τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποί τους, ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση που κάνει η τρόικα, αλλά τεχνική βοήθεια προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση δέχεται το 0% του μνημονίου, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά το 70% των όρων του, για να υποστηρίξει ότι οι «κόκκινες» γραμμές του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους όρους για το κλείσιμο του προγράμματος στήριξης και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έγιναν τώρα το 30% του μνημονίου που δεν γίνεται αποδεκτό και πως το 70% είναι όλα τα άλλα. «Δεν γίνονται δηλαδή αποδεκτά από την κυβέρνηση αυτά που εμείς είχαμε απορρίψει» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες.

Συνεχίζοντας τα «πυρά» προς την κυβέρνηση σε δηκτικό ύφος, είπε ότι τώρα έχουμε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση ενώ η προηγούμενη ήταν ενδοτική, «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης ενώ τώρα υπέρ της δικής του κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ως σκληρή διαπραγμάτευση «ορίζεται το να εκλιπαρείς επικοινωνιακά μια διπλωματικά φιλική κουβέντα ή ένα φευγαλέο χαμόγελο 15 δευτερολέπτων από την κ. Μέρκελ». Είπε ακόμα ότι ενώ μέχρι πριν από 15 μέρες το χρέος ήταν «επονείδιστο» και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μονομερές κούρεμα του χρέους, τώρα αρκούν οι πραραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία, προσθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν χάρη στο «καταστροφικό» PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη ως σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη «για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική». Σχολίασε ακόμα ότι η μη καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ «ήταν πράξη αντίστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου, ενώ η καταβολή του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση "πατριωτικό καθήκον"».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η στροφή συντελείται υπερήφανα εν μέσω ευρείας κοινωνικής αποδοχής και εθνικού ενθουσιασμού». «Είμαστε κι εμείς συμμέτοχοι του ενθουσιασμού αυτού» είπε «γιατί, πρώτον, δεν υπάρχει λόγος να ματαιοπονούμε αν η κοινωνία θέλει μια τέτοια σχέση πολιτικού λόγου και πράξης». Σημείωσε σε αυτό το σημείο ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι «εκτός εποχής» γιατί αποφάσισε να φύγει από τα προεκλογικά ψεύδη. Δεύτερον, είπε, «γιατί σημασία τελικά έχει το γεγονός ότι η στρατηγική μας με μικρές μετονομασίες γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα όμως αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις». «Αρκείται; Θα το δούμε» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση στηρίζει την κυβέρνηση στις διεθνείς της επαφές και πως, όμως, εκείνη δεν το διευκολύνει στις προσπάθειές του να βοηθήσει και το αφήνει χωρίς ενημέρωση, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα ένα τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Υπενθύμισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε αμέσως μετά το Eurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση, που δεν την έχει μέχρι στιγμής.

«Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία, συμφωνία με ασφάλεια και προοπτική, χωρίς πρόσθετο κόστος και κινδύνους για την πατρίδα» υπογράμμισε». Είπε, τέλος: «Δεν μας πειράζει να θεωρηθεί αυτό νίκη της κυβέρνησης» και πως «θα έρθει γρήγορα η στιγμή που αντί για τις λέξεις θα ξαναμιλήσουμε για τα πράγματα και τότε θα πάει ο καθένας στα πραγματικά του μεγέθη».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ: 

Τις τελευταίες ημέρες, μου έρχεται πολύ συχνά στο νου ένας στίχος του Γιώργου Σεφέρη, που λέει: «Σκαρφαλώνοντας λέξεις, όπως μιαν ανεμόσκαλα». Είναι μία εξαιρετική, τρυφερή περιγραφή της ποιητικής.

Και κατ’ αντιδιαστολή, βλέπω την κυβέρνηση «κουτρουβαλώντας τις λέξεις όπως μία γέφυρα»!

Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει Μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα!

Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, υπάρχουν τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποι τους!

Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση (review) που κάνει η τρόικα, αλλά υπάρχει τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία!

Η κυβέρνηση  δέχεται, μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, το 0% του μνημονίου αλλά το 70% των όρων του.

Οι δικές μας κόκκινες γραμμές σε σχέση με τους όρους για το κλείσιμο του προγράμματος στήριξης και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έγιναν τώρα το 30% του μνημονίου που δεν γίνεται αποδεκτό. Το 70 % είναι όλα τα άλλα. Δεν γίνονται δεκτά από τη κυβέρνηση αυτά που είχαμε εμείς  σθεναρά απορρίψει:

ü      Όχι περικοπές μισθών και συντάξεων.
ü      Όχι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
ü      Όχι κατάργηση των εκατό δόσεων που εμείς είχαμε θεσπίσει..
ü      Όχι κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που είχαμε θεσπίσει.
ü      Όχι κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ των νησιών

Το παραδέχθηκε πριν λίγες ημέρες όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή ή σε μια από τις πολλές δηλώσεις του.

Η κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες. Τώρα όμως έχουμε  δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση. Ενώ η δική μας διαπραγμάτευση ήταν «ενδοτική». Γιατί; Γιατί  ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, ενώ τώρα οργανώνει διαδηλώσεις υπέρ της δικής του κυβέρνησης.

Ως «σκληρή διαπραγμάτευση» ορίζεται το να εκλιπαρείς επικοινωνιακά μια διπλωματικά φιλική κουβέντα ή ένα φευγαλέο χαμόγελο 15 δευτερολέπτων από την κα. Μέρκελ.
Μέχρι πριν λίγες ημέρες το χρέος ήταν «επονείδιστο» και στόχος  ήταν το μονομερές κούρεμά του ή έστω μια διεθνής διάσκεψη που θα αποφάσιζε πολιτικά κάτι τέτοιο.

Τώρα αρκούν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και  αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία. Όλα αυτά έγιναν χάρις στο «καταστροφικό» PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη τώρα σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική.

Η μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών το 2011 ήταν  για τον ΣΥΡΙΖΑ  πράξη αντίστασης κατά του μνημονίου. Η καταβολή  του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πατριωτικό καθήκον.

Η σχέση Δημοκρατίας και Αλήθειας δοκιμάζεται βαθειά. Η υπερψήφιση υποσχέσεων που δεν βρίσκουν μετεκλογικό αντίκρισμα ονομάστηκε από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή «καθεστωτική αλλαγή». Ως αλλαγή καθεστώτος ορίζεται προφανώς η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις, από άλλα πρόσωπα.

Η στροφή συντελείται υπερήφανα εν μέσω ευρείας κοινωνικής αποδοχής και εθνικού ενθουσιασμού. Είμαστε και εμείς συμμέτοχοι –και το λέω ειλικρινά- του ενθουσιασμού αυτού.

§         Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει λόγος να ματαιοπονούμε αν η κοινωνία θέλει ένα τέτοιο πολιτικό λόγο και μια τέτοια σχέση πολιτικού λόγου και πολιτικής πράξης. Είμαστε προφανώς εκτός εποχής γιατί αποφασίσαμε να φύγουμε από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης, δηλαδή από τα προεκλογικά ψεύδη. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τις κακές πτυχές του κομματικού εαυτού μας της περιόδου της Μεταπολίτευσης, αλλά άλλοι κερδίζουν εκλογική δύναμη εφαρμόζοντας αυτές ακριβώς τις κακές πτυχές με διαφορά αρκετών δεκαετιών.

§         Δεύτερον, γιατί σημασία τελικά έχει το γεγονός ότι η στρατηγική μας, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα όμως αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις.

Αρκείται; Θα το δούμε. Η ιστορία διδάσκει ότι όλα εδώ πληρώνονται. Αλλά αυτό αφορά τη σχέση της νέας κυβέρνησης με τους ψηφοφόρους των δυο κομμάτων της ετερόκλητης κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ζήτημα είναι να μη βλάπτεται η πορεία της χώρας.

Εμείς λοιπόν, ως αντιπολίτευση, ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίζουμε την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές. Δεν αντιστρέφουμε  αυτό που υποστήκαμε τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση όμως δεν μας διευκολύνει στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε γιατί μας αφήνει χωρίς ενημέρωση. Χωρίς να έχει παρουσιασθεί ένα τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ζητήσαμε αμέσως μετά το Εurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση. Δεν την είχαμε, τουλάχιστον μέχρις στιγμής. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία. Συμφωνία με ασφάλεια και προοπτική, χωρίς πρόσθετο κόστος, χωρίς κινδύνους για την Πατρίδα.

Δεν μας πειράζει καθόλου να θεωρηθεί αυτό νίκη της κυβέρνησης. Θα έρθει γρήγορα η στιγμή που αντί για τις λέξεις θα ξαναμιλήσουμε για τα πράγματα και τότε θα πάει ο καθένας στα πραγματικά του μεγέθη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του