Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ : ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΖΗΤΑΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΑΚΟΜΑ...


Απολύτως συνειδητή και μελετημένη είναι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην ζητήσει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριοΆνγκελα ΜέρκελΟ Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να...
βρεθεί στη θέση να συγκρουστεί ανοιχτά με την κυρία Μέρκελ, καθώς θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η καγκελάριος θα του ζητήσει  ευθέως να συνεχίσει το μνημονιακό πρόγραμμα, κάτι που ο ίδιος δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να κάνει και άρα η ρήξη, στην εντελώς λάθος περίοδο, θα είναι αναπόφευκτη.

Πιθανόν αυτό αντιλαμβάνεται και η ίδια η κυρία Μέρκελ και αποφεύγει να τον προσκαλέσει, ώστε να μην διαμορφωθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

"Ο κ. Τσίπρας συναντάει όποιον του ζητάει να τον δει και όλες οι επαφές του μέχρι τώρα έτσι έγιναν" σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας ότι η κυρία Μέρκελ δεν υπέβαλλε κάποιο σχετικό αίτημα.

Ουσιαστικά έτσι μάλλον διευκολύνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να κερδίσει χρόνο και να συγκροτήσει συμμαχίες στο ευρωπαϊκό πεδίο, προωθώντας τις θέσεις του και αξιοποιώντας τις αντιθέσεις στο μέχρι τώρα αρραγές μέτωπο υπέρ της λιτότητας. 

Από τη στιγμή μάλιστα που έχει συνομιλητές κεντρικούς παράγοντες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και επικοινωνία με θεσμικούς του εκπροσώπους - άρα δεν είναι διόλου απομονωμένος, όπως θα περίμεναν κάποιοι και κυρίως το Βερολίνο - δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί για μια επαφή με τη γερμανική κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα: όσο περνάει οι καιρός τόσο βελτιώνει τη θέση του έναντι των απειλών και της πίεσης του Βερολίνου, ενώ παράλληλα αποκτά και ένα σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα.
Η στάση να μην αναγνωρίσει τη Γερμανία ως τον απόλυτα κυρίαρχο παράγοντα στην ΕΕ, αλλά ως ένα συνομιλητή όπως όλους τους άλλους εταίρους, φαίνεται να έχει εκνευρίσει την κυβέρνηση Μέρκελ και την ίδια την καγκελάριο.

Δείχνει δηλαδή ιδιαίτερα ενοχλητικό να κυκλοφορεί αυτή την ώρα κάποιος - και ιδιαίτερα ένας Έλληνας - στα ευρωπαϊκά σαλόνια αμφισβητώντας την πολιτική της και να αδιαφορεί πλήρως για το πότε θα πάει στο Βερολίνο για να καταθέσει ουσιαστικά τα διαπιστευτήριά του στη γερμανική κυβέρνηση.

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει με ενδιαφέρον τις κινήσεις της κυρίας Μέρκελ η οποία σπεύδει να κλείσει ρήγματα και χαραμάδες, που ανοίγουν στο τείχος της λιτότητας, που έχει στήσει στην Ευρώπη, τηλεφωνώντας σε ηγέτες και κυβερνήσεις, που έχουν επαφές με την Αθήνα.

Από την κυβέρνηση διευκρινίζεται μάλιστα ότι το αυριανό ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο για τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε έγινε κατόπιν γραπτής επιστολής του τελευταίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι άγνωστο ακόμα κι αν υπάρξει βοή παραμικρή επαφή του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ στην προσεχή σύνοδο κορυφής, εάν δεν έχει βελτιωθεί στο μεταξύ το επίπεδο συνεννόησης και ο βαθμός σύγκλισης των δυο πλευρών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του