Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΜΩΣ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ Σοκ Σόιμπλε



Προσωπικά τα πάνε καλά-γράφει ο πάντα καλά πληροφορημένος Νίκος Χειλάς στο ΒΗΜΑ- ο Γιάννης Βαρουφάκης και οΒόλφγκανγκ Σόιμπλε συνδιαλέγονται στον ενικό, προσφωνώντας ο ένας τον άλλο με το μικρό του όνομα: Γιάννης, Βόλφγκανγκ. «Η πρωτοβουλία ήρθε από τον Σόιμπλε κατά την συνάντησή τους στο Βερολίνο» έλεγε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. «Αυτό εξάλλου αποτελεί πλέον σταθερό κανόνα ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης».
Πολιτικά όμως η σχέση τους χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Ο γερμανός υπουργός απορρίπτει πλήρως κάθε πρόταση του έλληνα ομολόγου του, φορτώνοντας μάλιστα σε αυτόν το ναυάγιο των μέχρι τώρα συνομιλιών.

Η απόρριψη ήρθε σήμερα δια στόματος του κ.Γιέγκερ. Ο κ.Σόιμπλε, είπε, αποκρούει κάθε πρόταση που αποσυνδέει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο. Τα δυο πράγματα πάνε μαζί. «Νομικά υπάρχει μια άρρηκτη σύνδεση μεταξύ τους» είπε. Οι όροι του μνημονίου ανήκουν οργανικά στο πρόγραμμα διάσωσης.

Το μέτρο κρίσης για κάθε ελληνική πρόταση, πρόσθεσε, είναι η λίστα με τα πέντε κριτήρια που παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup o πρόεδρός της Γιέροεν Ντάισελμπλουμ και έγιναν ομόφωνα αποδεκτά από τους 19 υπουργούς οικονομικών με εξαίρεση τον κ.Βαρουφάκη.

Αυτά τα κριτήρια είναι:

- Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να πάρει πίσω κανένα από τα μέτρα του μνημονίου που έχουν ήδη εφαρμοστεί

- Νέα μέτρα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν) και δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα μέτρα που πρόκειται να αποφασίσει η ελληνική Βουλή το ερχόμενο Σάββατο ανήκουν προφανώς σε αυτή την κατηγορία.

- Τα χρέη της Ελλάδας πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο και στην ώρα τους - και δη σε όλους τους δανειστές.

- Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να συνεργαστεί και μελλοντικά με τους τρεις θεσμούς

- Η επιμήκυνση του προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το τρέχον πρόγραμμα «κλείσει» με επιτυχία. Κάθε επιμήκυνση που αποβλέπει στη δημιουργία μιας «γέφυρας» ή μιας «προστατευτικής ομπρέλας» μέχρι την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας, δεν είναι αποδεκτή από το Eurogroup.

Από διαδικαστική άποψη, πρόσθεσε ο κ.Γιέγκερ, η ελληνική πρόταση πρέπει να αποσταλεί καταρχάς στους τρεις θεσμούς, και αυτοί θα αποφανθούν στη συνέχεια για το αν αυτή ανταποκρίνεται στα πέντε κριτήρια και αν θα προωθηθεί για περαιτέρω εξέταση στο Eurogroup.



Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν τα μέτρα του μνημονίου είναι “φτιαγμένα από ατσάλι, που αντέχει αιώνια», η απάντησή του ήταν: «Φυσικά όχι. Απόλυτη ισχύ έχουν μόνο τα πέντε κριτήρια».

Κάθε επιμήκυνση του σημερινού προγράμματος, πρόσθεσε, πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως από το Μπούντεστακ, τη γερμανική Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο μέτρο που αφορά στη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο κ.Γιέγκερ απέρριψε επίσης την μάλλον ειρωνικά εννοούμενη πρόταση, να συσταθεί, ενόψει της πλήρους ασυμβατότητας των απόψεων, μια διεθνής επιτροπή διαιτησίας με συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αμερικανού νομπελίστα Πωλ Κρούγκμαν, ο οποίος, ως γνωστό, είναι φανατικός πολέμιος της πολιτικής της λιτότητας. «Δεν μπαίνει τέτοιο θέμα» είπε. «Για τα προβλήματα της ευρωζώνης υπάρχει το Eurogroup. Σε αυτό γίνονται οι συζητήσεις, σε αυτό παίρνονται οι αποφάσεις. Πουθενά αλλού».

Ο ίδιος απέφυγε κάθε νύξη για το πόσο επηρεάζει η πολιτική κόντρα των δυο υπουργών οικονομικών την προσωπική τους σχέση. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο καταγράφουν συστηματικά «τη χολή και το δηλητήριο» („Süddeutsche Zeitung“) που χύνει καθημερινά ο «Βόλφγκανγκ» εναντίον του κ.Βαρουφάκη, καθώς και το τελεσίγραφο που του έθεσε χθες στη γερμανική τηλεόραση ενόψει της επικείμενης λήξης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, λέγοντας: «Στις 28 Φεβρουαρίου, στις 12 τη νύχτα, είναι όλα over», τελειωμένα. Ο έλληνας υπουργός, αντίθετα, δεν αντιδρά με κουβέντα σε όλα αυτά. Προσθέτοντας έτσι ένα έκτο κριτήριο στη λίστα του κ.Ντάισελμπλουμ: Ου πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα τον Κύριο και Θεό του Eurogroup: Τον «Βόλφγκανγκ» Σόιμπλε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του