Ο δρόμος του Αβραμόπουλου προς την Προεδρία της Δημοκρατίας

02avramopoulosΣτη σκακιέρα της προεδρικής εκλογής, γίνονται οι τελευταίες κινήσεις και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ανακοινώσει, πιθανότατα την ημέρα της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το πιο ισχυρό σενάριο στην παρούσα χρονική στιγμή, εκτός και εάν αλλάξει κάτι την ύστατη στιγμή, είναι να προταθεί πρόσωπο από την κεντροδεξιά, αν και δεν έχει υπάρξει συμφωνία, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, αν και πληροφορίες από έγκυρες πηγές συγκλίνουν στο αντίθετο.
Μήνυμα εντός και εκτός τον τειχών
Ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι σαφής: υποψηφιότητα έξω από τα κομματικά τείχη του ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποίηση προσώπου από την κεντροδεξιά με μετριοπαθή και συναινετικό προφίλ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν με την υποψηφιότητα που θα ανακοινωθεί, εκτός από την επίτευξη της πολυπόθητης κοινοβουλευτικής συναίνεσης, να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα πολιτικής ομαλότητας στο εξωτερικό και κυρίως στους θεσμικούς εταίρους.

Το πρόσωπο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από την κεντροδεξιά είναι του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησε στον Αλ. Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής για να του ευχηθεί μετά την εκλογική του νίκη.
Όμως, ο Πρωθυπουργός ήθελε εδώ και καιρό τον Κώστα Καραμανλή ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μόνο που ο πρώην Πρωθυπουργός δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να μπει στη διαδικασία, καθώς έχει πάγιες απόψεις για το θεσμό και έχει αντιρρήσεις για τις αρμοδιότητες. «Η προεδρία της Δημοκρατίας όπως είναι ο θεσμός σήμερα, είναι ένα κουστούμι που δεν ταιριάζει στον Καραμανλή», λένε τακτικοί συνομιλητές του.
Ο Πρωθυπουργός επιζητούσε με την επιλογή Κ.Καραμανλή το αναγκαίο άνοιγμα στην αντίπερα πολιτική όχθη, ώστε να επέλθει ο ιστορικός, κατά πολλούς, συμβιβασμός, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες. Παράλληλα πολλοί έβλεπαν, ότι μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974, η κίνηση του Αλ. Τσίπρα, θα ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς θα ενσάρκωνε την παραδοσιακή σχέση της μεταπολιτευτικής συνεννόησης καραμανλικών και Αριστεράς.
Τα ονόματα στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα
Όμως η εξ αρχής, άρνηση του Κ.Καραμανλή να μπει σε αυτή τη συζήτηση έστρεψε τον Αλ. Τσίπρα στο δεύτερο και μέχρι στιγμής ισχυρότερο σενάριο, αυτό της υποψηφιότητας του Δ. Αβραμόπουλου, αν και υπάρχουν στο φάκελο του Πρωθυπουργού και τρία ονόματα από την Αριστερά: του παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, του πανεπιστημιακού και βουλευτή Επικρατείας Κωνσταντίνου Τσουκαλά και του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Λαοκράτη Βάσση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ξεχνούν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν το μόνο στέλεχος της Ν.Δ. που αντιμετώπισε θεσμικά τον Πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια της έντασης που υπήρχε με τον Αντώνη Σαμαρά
Ένας άλλος λόγος όμως είναι ότι με την αποχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου από την επιτροπή, η κυβέρνηση θα έχει «μάτια και αυτιά» στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πλήρη εικόνα για το τι συζητούν οι επίτροποι υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θα κληθεί εάν εκλεγεί ο Δ.Αβραμόπουλος να κάνει ανακατανομή ρόλων και χαρτοφυλακίων.
Για τη θέση του Δ. Αβραμόπουλου το πιο ισχυρό σενάριο είναι να τοποθετηθεί ο Γιάννης Μηλιός, καθώς ο Γιούνκερ έχει κόντρα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είχε καταθέσει λόγω του Luxleaks πρόταση μομφής εναντίον του.
Λέγεται ότι ο Αντ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον Γιούνκερ, ζητώντας του να βάλει πλάτη και να αποτρέψει, ασκώντας πιέσεις, την υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου.
Επίσης, ο Γιούνκερ, φέρεται να επικοινώνησε και με τον Κ. Καραμανλή καθώς είχε ακουστεί το όνομά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως δεν είχε καμία εμπλοκή, αφού δεν τον ενδιαφέρει η θέση.
Λέγεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Γιούνκερ ζητώντας του να αποτρέψει την υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου
Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έγινε μεγάλη συζήτηση καθώς η κεντροδεξιά θα χάσει ένα μέλος στο Κολέγιο των Επιτρόπων και δεν τους αρέσει η εξέλιξη με τον Δ. Αβραμόπουλο.
Η αναστάτωση στη Ν.Δ.
Η προεδρική εκλογή και το σενάριο να προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ο Δ. Αβραμόπουλος, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Ν.Δ., καθώς πολλά στελέχη είχαν διαμηνύσει στην ηγεσία ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν κόντρα στην επιλογή της και έπρεπε η γαλάζια Κ.Ο. να στηρίξει τον κοινοτικό επίτροπο και αντιπρόεδρό της.
Ο Αντ. Σαμαράς είχε τονίσει ότι η Ν.Δ. θα στήριζε τον Σταύρο Δήμα, αλλά κομβικό ρόλο διαδραμάτισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος στη συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό του είπε ότι πρέπει να αλλάξει στάση. Γι' αυτό και τελικά, ενώπιον του ενδεχομένου να βρεθεί η μισή και πλέον Κ.Ο. απέναντί του, ο Αντ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Δ. Αβραμόπουλο και του είπε πως εάν προταθεί, η Ν..Δ θα τον στηρίξει...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του