Ψυχροπολεμικό κλίμα


Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας συζητούν ΗΠΑ και Βρετανία, οι οποίες έχουν διαμμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Μόσχας και της απειλητικής, όπως κρίνουν, πολιτικής που ακολουθεί στην ανατολική Ουκρανία.«Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια θρασεία και κυνική διαδικασία τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατά την έναρξη των συνομιλιών του στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, και ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν προτίθενται να παίξουν «παιχνίδια».
Τζον Κέρι: «Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν προτίθενται να παίξουν παιχνίδια με τη Ρωσία»«Συζητάμε για επιπρόσθετες κυρώσεις, για περισσότερες προσπάθειες και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να παίξουμε αυτό το παιχνίδι (...) και να συμμετάσχουμε σε αυτού του είδους την εκπληκτικά θρασύδειλη συμπεριφορά» της Μόσχας που υπονομεύει την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο John Kerry με τον Philip Hammond
Ο John Kerry με τον Philip Hammond


Το κλίμα δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του υψηλόβαθμου στρατιωτικού της Συμμαχίας και υποδιοικητής των δυνάμεών της στην Ευρώπη, του Βρετανού στρατηγού Άντριαν Μπράντσοου, στις οποίες υποστήριξε ότι η Μόσχα θα μπορούσε, μελλοντικά, να επιχειρήσει να καταλάβει ακόμη και περιοχές που ανήκουν σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις μάχες που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Putin με τον βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Valentin Gavrilov
Ο Putin με τον βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Valentin Gavrilov


Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχαν δηλώσει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον και ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ρωσία είναι πιθανό να εισβάλει στις Βαλτικές χώρες, για να δοκιμάσει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας και της Δύσης.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ρωσική επίθεση οποιασδήποτε μορφής, είπε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Άμυνας επικαλούμενος έναν «πραγματικό κίνδυνο» για την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τρεις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Μάικλ Φάλον:« Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με ανησυχεί. Ανησυχώ με την πίεση που ασκεί στις βαλτικές χώρες, με τον τρόπο που δοκιμάζει το ΝΑΤΟ»Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και ότι στέλνει χιλιάδες στρατιώτες της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «με ανησυχεί», δήλωσε ο Φάλον στους Times. «Ανησυχώ με την πίεση που ασκεί στις βαλτικές χώρες, με τον τρόπο που δοκιμάζει το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε αναφέροντας την πρόσφατη πτήση ρωσικών βομβαρδιστικών κοντά στον βρετανικό εναέριο χώρο στις αρχές Φεβρουαρίου και την κράτηση από τις 5 Σεπτεμβρίου Εσθονού αστυνομικού κατηγορούμενου για κατασκοπεία από τη ρωσική δικαιοσύνη, γεγονός που έχει προκαλέσει νέες τριβές μεταξύ της Μόσχας και του Ταλίν.

Οι δηλώσεις του Φάλον διατυπώθηκαν μετά τη νέα νίκη των ρωσόφωνων αυτονομιστών που ανάγκασαν τα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντεμπάλτσεβε, ωθώντας τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να ζητήσει την αποστολή αστυνομικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύγκριση δυνάμεων

Ας δούμε τη δυναμική της Ρωσίας με αντίπαλο τη Βρετανία...σε αριθμούς: Οι Ρώσοι μετρούν περισσότερους από 770.000 ενεργούς στρατιώτες, έναντι 154.000 ανδρών που απαριθμούν τα βρετανικά στρατεύματα. Τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης της Μόσχας υπερτερούν αριθμητικά κατά 6.190 (!) αυτά της Βρετανίας. Όμοια εικόνα και στα τάνκ όπου η Ρωσία κατέχει 2.800 μονάδες ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 227. Στα μαχητικά αεροσκάφη τέλος, η Μόσχα έχει 1.144 ενώ το Λονδίνο 206.

Δείτε τον πίνακα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του