Μπρα ντε φερ κορυφής


Σειρά επαφών για την επίτευξη συμμαχιών πραγματοποιεί λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση για την Ελλάδα θα περιοριστεί, κατά τα φαινόμενα, στην ενημέρωση από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με τις χθεσινές διαπραγματεύσεις Ο κ. Τσίπρας με τους συνεργάτες του βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες όπου και ενημερώνεται για τις εξελίξεις για το χθεσινό Εurogroup ενώ ήταν ο ίδιος που απέρριψε το κοινό ανακοινωθέν που είχε συνταχθεί από τον πρόεδρο της Ευρωομάδας Γαρούν Ντάισελμπλουμ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Τώρα είναι η ώρα για να προχωρήσουμε με τις αλλαγές που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε, για βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε της φοροδιαφυγής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον Βέλγο Πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες επρόκειτο να είναι το ακόλουθο: 

-Συνάντηση με τον Βέλγο Πρωθυπουργό κ. Σαρλ Μισέλ 

-Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο. Όπως έγινε γνωστό νωρίς σήμερα το μεσημέρι όμως, η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών ακυρώθηκε, λόγω των εξελίξεων στη Σύνοδο στο Μινσκ για την ουκρανική κρίση.

-Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντέιβιντ Κάμερον, και τηνΠρωθυπουργό της Λετονίας κα. Λαϊμντότα Στραουτζούμα. 

-Ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικεντρώνεται στην ελληνική πρόταση-γέφυρα την οποία και προτίθεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ωρών για την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

Πάντως, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον δύο ώρες εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ.

«Οι εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής θα αρχίσουν στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (16.00 ώρα Ελλάδος)» ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

Ωστόσο όπως και χθες, έτσι και σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη. 

Η συζήτηση για την Ελλάδα θα περιοριστεί, κατά τα φαινόμενα, στην ενημέρωση από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με τις χθεσινές διαπραγματεύσεις και σε μια περιορισμένη ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν πρόκειται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. 

Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πρέπει να διεξαχθούν στο κατάλληλο και δοκιμασμένο επίπεδο, που είναι το Eurogroup, όπου αποφασίστηκαν τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για την ΟΝΕ στην οποία θα υπάρξει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ηγέτες να τοποθετηθούν. 

Στη σκιά του χθεσινού ναυαγίου στο Eurogroup, o κ. Τσίπρας εμφανίζεται πάντως έτοιμος να χαράξει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής του, υπεραμυνόμενος την πρόταση-γέφυρα και απορρίπτοντας ένα νέο μνημόνιο, το οποίο και υποστηρίζει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών.

Δυο ξένοι…
Την ίδια ώρα, δύο ξένοι στην ίδια Σύνοδο αναμένεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση και συνεπώς, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν συνεννοήσεις μήπως βρεθεί η χρυσή τομή για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ ωστόσο επιβεβαιώθηκε το κακό κλίμα που υπάρχει στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Από το Μαξίμου όμως διαμηνύεται ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, ωστόσο η Αθήνα δεν έχει κανένα πρόβλημα για την εν λόγω συνάντηση. 

Παρθενική παρουσία ηγέτη που προέρχεται από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής διαφέρει από όλες όσες διεξήχθησαν στο παρελθόν. Αυτό διότι για πρώτη φορά σε αυτή συμμετέχει ηγέτης χώρας ο οποίος δεν προέρχεται ούτε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά ούτε και από το Σοσιαλιστικό, παρά από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Και είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός χώρας θα προσέλθει στη Σύνοδο «χωρίς να φοράει γραβάτα» τονίζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του