Eπίθεση από Ευρώπη και ΗΠΑ


Του Φώτη Τριάρχη

Aναλυτικά η ομιλία Τσίπρα για τις προγραμματικές δηλώσεις

Η συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, εμπεριείχε και σκληρές θέσεις. 

  Οι δηλώσεις του  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζονται συγκρουσιακές προς τους Ευρωπαίους εταίρουςΣυμφωνία ή ρήξη ήταν το μήνυμα προς τους εταίρους μας. Για την ακρίβεια, διεμήνυσε προς τους πιστωτές που πιέζουν ασφυκτικά για συμφωνία: Έκανα κάποιες υποχωρήσεις, χώρισα τις προεκλογικές δεσμεύσεις μου σε δύο σκέλη, με ορίζοντα την τετραετία, ελάτε να τα βρούμε. Αλλιώς «θα πάρετε την ευθύνη» όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν δομημένη κατά τέτοιο τρόπο που απευθύνθηκε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας και μετά στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν φέρουν τους ευρωπαίους ιδιαίτερα ικανοποιημένους από τις εξαγγελίες του κ.Τσίπρα. Έκριναν την ομιλία του περισσότερο συγκρουσιακή, παρά συμβιβαστική.

Στιγμιότυπα από τη Βουλή
Στιγμιότυπα από τη Βουλή


Δείτε πώς αντέδρασαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. 

Reuters: Ο πρωθυπουργός οδηγείται σε ρήξη και αρνείται την παράταση του προγράμματος

«Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ» ενώ εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.



O αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, θεωρεί μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου. «Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε», σχολιάζει χαρακτηριστικά.





Στα σχέδια του κ. Τσίπρα να καταργήσει πολλά από τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας αναφέρεται το Dow Jones Newswires, που θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

BBC: Γέφυρα αναζητά η ελληνική πλευρά

To ΒΒC αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιθυμεί να εκπληρώσει το χρέος της. Εάν το επιθυμούν και οι εταίροι μας, είναι ευπρόσδεκτοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε πως το χρέος θα καταστεί βιώσιμο».



Bloomberg: Ψάχνει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας

«Η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία "γέφυρα" ως τον Ιούνιο», γράφει το Bloomberg και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι ελπίζει σε μια πιο «μόνιμη» συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές. Το Bloomberg αναφέρεται λεπτομερώς στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ενώ κάνει λόγο και για τους φόβους που υπάρχουν αναφορικά με το εάν θα μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμα και από το τέλος αυτού του μήνα.



Le Monde: Ο Τσίπρας θέτει όρους πριν τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις



La Repubblica: Σεβασμός στο προεκλογικό πρόγραμμα – Προκαλεί την ΕΕ ο Τσίπρας

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, ενώ παράλληλα σχολίασε τη σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.



RAI: Ο Τσίπρας προκαλεί την Ευρώπη: Θα σεβαστώ το προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά θα πληρώσω το χρέος



El Mundo: Παροχές και επιστροφή των απολυμένων υπαλλήλων



Liberation: Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει τις υποσχέσεις και να εξοφλήσει το χρέος



«Προκλητική» χαρακτηρίζει η βρετανική Guardian την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή καθώς ευνοεί τους ανέργους έναντι των πιστωτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί και ένα νέο γύρο λιτότητας, αλλά για τους υπουργούς και τους βουλευτές αυτή τη φορά.



«Πρόκληση» χαρακτήρισε και η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» την ομιλία του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι δεν παρέκκλινε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.



Πώς αποτιμάται η ομιλία Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε αρχικά να δώσει το στίγμα των περικοπών (υπουργικά και βουλευτικά Ι.Χ.) για να εμπεδώσει το νέο ύφος και το στίγμα της νέας κυβέρνησης και εν συνεχεία να πείσει ότι δεν θα αποκλίνει από τις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Εκεί εντάσσονται και οι επαναπροσλήψεις που εξήγγειλε (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες). Η αναγγελία ότι θα προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, ασφαλώς ικανοποιούσε το θυμικό του εσωτερικού ακροατηρίου, το οποίο έχει ενοχληθεί από τις... εκπτώσεις του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

Ως προς το Μνημόνιο, διεμήνυσε ότι δεν θέλει παράτασή του, αλλά «κάρφωσε» τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά ότι πίεσε να δοθεί μόνο δίμηνη παράταση - και όχι εξάμηνη που πρότειναν οι εταίροι μας - προκειμένου να δυσχεράνει το έργο της νέας κυβέρνησης.

Άφησε και ένα παράθυρο για προσφυγή σε δημοψήφισμα, εάν δεν προκύψει πολιτική λύση με τους πιστωτές μας.

Επρόκειτο, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού για μια «μεστή, ώριμη και ουσιαστική ομιλία που περιγράφει τις βασικές θέσεις της νέας κυβέρνησης και - κυρίως - αποτυπώνει την βούληση του ελληνικού λαού. Δείχνει ότι σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία και δεν προτίθεται να κάνει κωλοτούμπες όπως αναμένουν κάποιοι» έλεγε χαρακτηριστικά ένας εκ των συνομιλητών του Α. Τσίπρα.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσουν επισήμως οι εταίροι και οι αγορές στις εξαγγελίες...

Διαβάστε επίσης:




 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του