ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ, "ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ" ΚΑΙ 64.000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Με ευνοϊκές φορο-ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα αδήλωτα εισοδήματα και τις «μαύρες» καταθέσεις του εξωτερικού, αλλά και με «κλείσιμο» 64.000 φορολογικών υποθέσεων που...
λιμνάζουν στα δικαστήρια και των υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές) επιχειρεί η κυβέρνηση να τονώσει τα φορολογικά έσοδα.
Όπως προκύπτει από τη λίστα των μέτρων Βαρουφάκη και την εξειδίκευση που γίνεται από την αρμόδια για τα έσοδα αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, οι φορολογικές ρυθμίσεις θα έχουν άμεσο εισπρακτικό χαρακτήρα για άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα όπως είναι, για παράδειγμα, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, απαιτούνται ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθεί τρύπα στον προϋπολογισμό και να μην κινδυνεύσει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.
Την ίδια στιγμή, αύξηση εσόδων θα προέλθει από τη μελετώμενη κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών αλλά και την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους φορολογουμένους που διαθέτουν αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.ε. και πισίνες.
Στο πλαίσιο αύξησης των εσόδων εντάσσεται και η υποχρεωτική μέσω τραπεζών πληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ενώ θα επιχειρηθεί οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων να γίνονται με πλαστικό χρήμα, δηλαδή με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Σήμερα ισχύουν όρια 500 ευρώ και 1.500 ευρώ κατά περίπτωση και ανά συναλλαγή, πάνω από τα οποία απαιτείται είτε μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό ή χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Ειδικότερα, φόροι, πρόστιμα ή κάθε άλλο είδος πληρωμής στην κυβέρνηση και τις ΔΕΚΟ δεν θα επιτρέπεται να πληρωθούν με μετρητά. Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2015 και στα δημόσια ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Τονωτική ένεση για τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αποτελέσουν:
1 Η ρύθμιση των 100 δόσεων. Στόχος να εισπραχθούν φέτος συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Ήδη η ρύθμιση εξπρές έφερε στα ταμεία του Δημοσίου 147 εκατ. ευρώ μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες. Η ευνοϊκότερη ρύθμιση των 100 δόσεων αναμένεται να «τρέξει» μετά το Πάσχα και όσοι υπαχθούν σε αυτή, θα μπορούν να «κουρέψουν» προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα από 30% έως και 90% ανάλογα με το αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής «σβήνει» το 100% των προσαυξήσεων. Μάλιστα όσοι προκαταβάλλουν έως τις 27 Απριλίου τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους θα κερδίσουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει. Η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 26 Μαΐου 2015.
2 Η περαίωση των υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια. Αναμένεται να δοθούν κίνητρα περαίωσης 64.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Μεταξύ των κινήτρων εντάσσεται η μείωση ποινών και προσαυξήσεων σε επίπεδο μεταξύ 33% και 50%, όταν ο φορολογούμενος εξοφλεί ολόκληρο το ποσό και δεν κινεί περαιτέρω νομικές ενέργειες.
3 Η ρύθμιση για αδήλωτα εισοδήματα. Η κυβέρνηση θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση. Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις για εισοδήματα παρελθόντων ετών θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για τα έτη αυτά, και να δηλώσουν όποια ποσά απέκρυψαν από την εφορία χωρίς να υποστούν καμία κύρωση. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο τους φόρους που αναλογούν στα ποσά εισοδημάτων τα οποία απέκρυψαν από την εφορία και τα οποία θα συμπεριλάβουν στις εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.
4 «Μαύρες» καταθέσεις εξωτερικού. Η κυβέρνηση πριν αρχίσει να ψάχνει τους φοροφυγάδες εξωτερικού θα τους δώσει μια ευκαιρία να πληρώσουν φόρο για τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στο εξωτερικό και να απαλλαγούν από τις ποινικές διώξεις. Μάλιστα σύμφωνα με τη ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα τα κεφάλαια να παραμείνουν στο εξωτερικό, αφού καταβληθεί ο φόρος. Όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα οικειοθελούς αποκάλυψης κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο και ποινικές διώξεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του