ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ Η ΕΛΛΑΔΑ- ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΝΙΚΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ- ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!

158

Πανικός επικράτησε στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα το βράδυ της Πέμπτης, στις 21.07, από τον δυνατό σεισμό των 6,1 ρίχτερ. Ο σεισμός συνοδευόταν από ήχο και είχε διάρκεια με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πεταχτούν ανάστατοι έξω από τα σπίτια τους και να παραμείνουν για αρκετή ώρα στους δρόμους των γειτονιών.Όμως, η γη δε σταμάτησε να τρέμει μετά τον σεισμό 6,1 ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλοί σεισμοί – ενδεχομένως μετασεισμοί- στην περιοχή, από 3,4 μέχρι και 4,9 ρίχτερ, με τους κατοίκους να φοβούνται μήπως ακολουθήσει και δεύτερος μεγάλος σεισμός.
Στην Κρήτη, η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νομό Λασιθίου, κυρίως στην Ιεράπετρα, αλλά και στο Ηράκλειο, ενώ λιγότερο αισθητή ήταν στα Χανιά.
100
Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:05 το πρωί μετά τη σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:07 ανατολικά της Κρήτης και κοντά στην Κάσο.
Την πρωινή δόνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, θεωρεί ως μετασεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 415 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρό του εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάσου.
101
Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν όλο το βράδυ δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους από 3,1 έως 5,4 Ρίχτερ, οι ισχυρότερες των οποίων ήταν οκτώ που το μέγεθος του ανερχόταν πάνω από 4 Ρίχτερ. Το μεγαλύτερο μέρος των δονήσεων έχουν γίνει αισθητές στην Ανατολική Κρήτη, με τους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να μένουν όλη νύχτα σε πλατείες.

Στους δρόμους βγήκαν και οι κάτοικοι της Ιεράπετρας καθώς εκεί η σεισμική δόνηση ήταν ακόμα πιο έντονη. Όπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ του cretapost, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πανικοβλήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας και έμειναν αρκετή ώρα σε πλατείες για να περάσει ο κίνδυνος νέου μεγαλύτερου σεισμού.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με δηλώσεις του στα parapolitika δήλωσε προβληματισμένος από τον ισχυρό μετασεισμό των 5,4 Ρίχτερ. Όπως είπε: ”Κατά 90% ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός αλλά είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί. Και αυτοί όμως αναμένεται να εκδηλωθούν στην ίδια θαλάσσια περιοχή και έτσι δεν υπάρχει φόβος για ζημιές και τραυματισμούς”.
Σε δηλώσεις του,σύμφωνα με το cretalive.gr, ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως μετά τον ισχυρό σεισμό ήταν αναμενόμενη «πλούσια μετασεισμική ακολουθία». Ο ίδιος σημείωσε πως στο συγκεκριμένο σεισμικό τόξο τέτοιου μεγέθους σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο.
Ανησυχία, φόβο και τρόμο προκαλεί ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ««Le Monde» με τίτλο: «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe» («Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη»)!
Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).
Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!
Μεταξύ αυτών ανήκει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο και τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας!
Ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας και είπε πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.
«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!
Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, σύμφωνα με την imerisia.gr, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του