TELEGRAPH: ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ… ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ “ΕΡΘΕΙ” ΠΟΤΕ! “ΜΑΥΡΗ” Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΝΤ! ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 30 ΜΕΡΕΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ “ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ” (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)

tele_383_355


Για το «δράμα της διάσωσης» της Ελλάδας κάνει λόγο η βρετανική Telegraph, η οποία, σε σημερινή της ανάλυση παρουσιάζει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η χώρα δεν πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου… Έρχονται μαύρες μέρες για τους Έλληνες λέει η Βρετανική εφημερίδα και παρουσιάζει τι θα γίνει μετά τις 9 του Απρίλη.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακόμη μια κρίσιμη προσπάθεια (ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ήδη στις ΗΠΑ για να έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ), καθώς αυξάνονται οι φόβοι πως η χώρα θα γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην Ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.
Πιο συγκεκριμένα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μετά από έναν οδυνηρό Μάρτιο, η Αθήνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας, πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη 9 Απριλίου» Η Telegraph συνεχίζει την ανάλυση παραθέτοντας δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου ο οποίος τονίζει Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση, εάν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής.”

xronos1
Τι θα ξημερώσει την Μεγάλη Παρασκευή , μετά τις 9 του Απρίλη;
Παρά το ότι κανένα ανεπτυγμένο κράτος δεν έχει αθετήσει ποτέ επισήμως τις υποχρεώσεις του στην μετά Bretton Woods (η συμφωνία που οδήγησε στην δημιουργία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας) εποχή, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από πόλεμο και τους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.
Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε το να χάσει η Αθήνα την προθεσμία πληρωμής δεν θα πυροδοτήσει άμεσα μια χρεοκοπία. Αυτό γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, θα παρασχεθεί στην Ελλάδα μια περίοδος χάριτος 30 ημερών. Κατά την χρονική αυτή περίοδο η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής, όπως λένε οι πηγές από το οικονομικό ρεπορτάζ. Παράλληλα εάν παρέλθει αυτή η περίοδος θα μπορούσε να κηρυχθεί μια τεχνική χρεοκοπία μετά από έναν μήνα «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο». Την ίδια ώρα η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, αναφέρει το σχετικό άρθρο. Σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Εκτός των άλλων , το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει επίσης να συσσωρεύεται με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.

xronos
Τι έχει να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο
Κλείνοντας τη «στρόφιγγα»
Η ακριβής διαδικασία είναι αβέβαιη, ωστόσο, η είσοδος σε μια παρατεταμένη διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας, την ΕΚΤ και την ΕΕ.
«Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας» αναφέρει ο Ραούλ Ρουπαρέλ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe, όπως διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο-ανάλυση.
Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ορίζουν ότι μία αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, άρα κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αυτομάτως μία αθέτηση πληρωμών επί των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης της χώρας.
«Με ένα τέτοιο σενάριο θα υπήρχε κίνδυνος ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεών του ή ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό» αναφέρουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Εάν ο EFSF προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια σειρά από ρήτρες πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτώνκαι την ΕΚΤ. Αυτές οι ρήτρες αναφέρουν ότι μία αθέτηση πληρωμής προς έναν φορέα-πιστωτή ισχύει για όλους.
Η πολιτική ζημιά και οι συνέπειες στις αγορές θα είναι σημαντική. Το δημόσιο αίσθημα στις χώρες – δανείστριες πιθανότατα θα στραφεί εναντίων των Ελλήνων, ενώ η θέση της ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο πολύ σύντομα.
Η κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες υπό στενό έλεγχο, εμμένοντας στο ότι θα αποκαταστήσει τις συνήθεις δανειοδοτικές δραστηριότητες προς τη χώρας, όταν «οι συνθήκες για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ισχύσουν».Ενα κύμα αθέτησης πληρωμών μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να τραβήξει εν τέλει την «πρίζα» της έκτακτης βοήθειας που παράσχει σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από το Φεβρουάριο, σημειώνει η Telegraph.
xronos2
«Η Ελλάδα βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία»
Την ίδια ώρα, στο δημοσίευμα της Telegraph φιλοξενείται και μια διαδραστική δημοσκόπηση σε σύνολο 1.063 συμμετεχόντων με το ερώτημα αν πρέπει να φύγει ή όχι η Ελλάδα από το ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του