Ανανέωση 01.12, 22/05): Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδος, στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες στις 00.10.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση, ενώ τελευταίος έφτασε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Υπάρχει πρόοδος - Να πάμε σε ενιαία συμφωνία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group υπάρχει σημαντική πρόοδος και άρα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας-εταίρων μέχρι τέλος Μαΐου.

Κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Αλέξης Τσίπρας, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και μίλησαν για τα εναπομείναντα ανοικτά θέματα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να μίλησε και για μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οποία θα φέρει προοπτική εξόδου από την κρίση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος κατανόησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη σημασία μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Φέρεται, τέλος να εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν προσωπικά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν τόσο οι όροι της συμφωνίας όσο και αναδιάρθρωση του χρέους. Μέρκελ και Ολάντ έδειξαν θετικοί απέναντι σε ένα επενδυτικό σχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχων πρόγραμμα.
Ωστόσο, «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση παραμένει η επιμονή των Ευρωπαίων στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά που χαρακτηρίζει το ΔΝΤ ως "τρίτο μέρος".
Είναι σημαντικό ότι οι δηλώσεις από γερμανικής πλευράς μιλούν για "φιλικές συνομιλίες", οι οποίες επικεντρώθηκαν στην "επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος", (σχετική αναφορά έκανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης στη Ρίγα).
Ο κ. Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.
Οι πληροφορίες του defencenet.gr, επιβεβαιώθηκαν και ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το μεσημέρι της Παρασκευής στις 14.30 (ώρα Βελγίου).
Πριν τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ. Επιμένει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας έως τα τέλη Μαΐου και δίνει μάχη οχυρωμένη στις "κόκκινες γραμμές" της χώρας για εργασιακά και ασφαλιστικό.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 22:30 το βράδυ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
Ο κύριος στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού να πετύχει πολιτική λύση στο θέμα χρέους και μακροπρόθεσμη λύση για το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, με τον Φ.Ολάντ να είναι πιο δεκτικός από την Α.Μέρκελ στα αιτήματα της Ελλάδας.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.
Θα φέρουν το θέμα στους G7;
Το σενάριο που προκρίνεται στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη διάσωση της Ελλάδας στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 την ερχόμενη Τετάρτη στη Δρέσδη της Γερμανίας. Κατόπιν θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup ή και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Ιουνίου.
Επισήμως βέβαια δεν επιβεβαιώνονται αυτά τα σενάρια. Σε περίπτωση που δεν βοηθήσουν όλα αυτά, τότε το ελληνικό ζήτημα θα μπει αναγκαστικά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του G7 στις 7 και 8 Ιουνίου, κάτι όμως που θέλει διακαώς να αποφύγει το Βερολίνο...
Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου δεδομένου ότι τα μηνύματα από το Βερολίνο παραμένουν διφορούμενα.
Από την πλευρά της Α. Μέρκελ διαρρέεται η βούληση για συμφωνία, αλλά και η αισιοδοξία για σύγκλιση, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δείχνει να συμμερίζεται το κλίμα ευφορίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και σήμερα οι δηλώσεις του και οι υπόνοιές του περί χρεωκοπίας μπήκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Σε κάθε περίπτωση η νυχτα αναμένεται να είναι μακρά και παρά το γεγονός ακόμη και αν δεν συμφωνηθεί κάτι το οριστικό εντούτοις είναι σίγουρο πως οι βάσεις τη λύση του  «γόρδιου δεσμού» του ελληνικού ζητήματος θα τεθούν στην πρωτεύουσα της Λετονίας.
Η συνάντηση των τριών πραγματοποιηθηκε στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος έως το φθινόπωρο, ανέφεραν ότι ούτε η κυβέρνηση έχει θέσει τέτοιο θέμα, ούτε της έχει τεθεί.
Τέλος, αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί εσωτερικού εγγράφου κατά το οποίο υπάρχει πρόθεση να κληθούν σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από τη διάσκεψη των προέδρων οι Γ. Ντάισελμπλουμ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Αλ. Τσίπρας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σταλεί κάποιο αίτημα για κάτι τέτοιο. Συμπλήρωναν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις όταν τις δέχεται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του