Ο Δ. ΒΙΤΣΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...

Με την εκλογή του Προεδρείου άνοιξε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση...
θα καθοριστούν τα πρώτα ερευνητικά βήματα με την κατάρτιση του καταλόγου μαρτύρων.
Μετά από πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο Δημήτρης Βίτσας, λαμβάνοντας 11 θετικές ψήφους έναντι έξι λευκών, αντιπρόεδρος η Χαρά Καφαντάρη και γραμματέας ο Νεκτάριος Σαντορινιός.Επίσης, εισηγήτρια για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κυρία Νίνα Κασιμάτη και αναπληρώτριά της η Παναγιώτα Κοζομπόλη.
Αναλαμβάνοντας την έδρα ο κ. Βίτσας επισήμανε πως η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 14.5 κατά την οποία θα συζητηθεί το υλικό που υπάρχει στην διάθεση της επιτροπής αλλά και ο πίνακας μαρτύρων.

Παρεμβαίνοντας στην διαδικασία η Πρόεδρος της Βουλής Ζωη Κωνσταντοπούλου είπε ότι το Κανάλι της Βουλής θα καλύπτει όλες τις συνεδριάσεις προκειμένου να αποφευχθούν «παραπολιτικές διαρροές», ενώ σημείωσε ότι συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την «αποφράδα ημέρα ένταξης στο Μνημόνιο» και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι έντονο.

Η αναφορά της προκάλεσε την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος απαντώντας στο «αποφράδα ημέρα» σχολίασε: «επίσης θα έχει ενδιαφέρον η επιτροπή μας ενόψει της υπογραφής του τρίτου μνημονίου».

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο κ. Βίτσας είπε ότι «υπάρχει μια πραγματικότητα που λέει ότι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια εκτίναξε την ανεργία, επέβαλε περικοπές, διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Αυτή η πολιτική λιτότητας είχε ως πειραματόζωο την χώρα μας».

Παράλληλα, εξήγησε ότι βασικό μέλημα της επιτροπής θα είναι η απάντηση τριών βασικών ερωτημάτων: «Γιατί επιλέχθηκε αυτή η πολιτική και με ποιους όρους; Η καταστροφή της χώρας ήταν αναγκαία ή θα μπορούσαν να ληφθούν άλλες αποφάσεις; Από τις αποφάσεις εξαιρέθηκαν, προστατεύθηκαν ή κέρδισαν συγκεκριμένα συμφέροντα;».

Ξεκαθάρισε ότι «θα διερευνήσουμε όλες τις πολιτικές ευθύνες και θα τις αποδώσουμε» σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξει στοχοποίηση προσώπων» ενώ επισήμανε πως «εάν προκύψουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο τότε να είστε σίγουροι πως θα πάρουν τον δρόμο τους».

Αναφορικά με τον κατάλογο μαρτύρων ο κ. Βίτσας απέφυγε να μπει σε ονοματολογία σημειώνοντας ωστόσο ότι θα κληθούν όσοι πρωταγωνίστησαν στην λήψη των αποφάσεων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη», αναφερόμενος προφανώς σε διαρροές που θέλουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, αμέσως μετά την ποινή χάδι που του επέβαλε το ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ να απειλεί πως «θα τα μπουμπουνίσω όλα στην επιτροπή για το μνημόνιο». 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του